Mevsim yaz olunca tatil, deniz ve tabi fazla kilolar birçoğumuzun ilgi odağındaki sorun oluyor. Uzm. Dr. Ahmet Tepe, hem sağlıklı bir şekilde hem de tatilde tadımızı kaçırmadan nasıl forma girileceğiyle ilgili önerilerde bulundu.
Yaz aylarının gelmesiyle fazla kilolar bizi daha da çok rahatsız etmeye başladı ve artık bu fazla kilolardan kurtulmak istiyoruz değil mi? Evet belki bu yazı kaçırdık ama bundan sonraki yazları hatta yılları zayıf ve fit olarak geçirmek bizim elimizde.
Kiloları nasıl vereceğiz, bu çok önemli,bunu konuşacağız elbette ama ondan önce bu kiloları neden alıyoruz onu konuşmalıyız. Günümüzde dünya nüfusunun neredeyse yarısı ya fazla kilolu ya da obez. Peki bu durumun sebebi ne? Bu fazla kiloların yalnızca çok küçük bir kısmı patolojik bir duruma veya hastalığa bağlı.
Bunlar arasında troid problemleri, bazı kullanılan ilaçlar, yumurtalık kistleri, genetik hastalıklar, hormonal bozukluklar vs olabilir. Ama obezitenin çok büyük kısmının sebebi yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanmaktadır.
Bu konu gerçekten çok önemli. Günümüzde birçok insan yoğun çalışma saatleri, hazır gıda ya da fast food tarzı besinlere kolay ve zahmetsiz erişebilme sebebiyle beslenmelerine gereken özeni gösteremiyor.
Böyle özensiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bir de hareketsiz bir yaşam tarzı eklenince beraberinde obezite ve sağlık sorunlarının eşlik etmesi kaçınılmaz oluyor.
Obezite sayısız hastalıkla ilişkilidir. Bunların başlıcaları arasında tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, astım, depresyon, uyku bozuklukları ve bazı kanser türleri sayılabilir.
Sağlıklı bir şekilde kilolardan kurtulmak ve sonrasında bu kiloları tekrar geri almak istemiyorsak öncelikle bu süreçte sabırlı olmamız gerekiyor. Unutmayın bu kiloları birkaç günde almadınız birkaç günde de kurtulamazsınız. Bu sürecin ilk aşaması fazlalıkların fark edilmesi ve bu fazlalıklardan kurtulma isteğidir.
Birçok kişi hep bu ilk aşamada patinaj yapar durur ikinci aşamaya geçemez. İkinci aşama harekete geçme ve yeni bir beslenme düzeni oluşturma aşamasıdır.Hepimiz zayıflamak ve fit görünmek istiyoruz ama bunun yanında yine hepimiz muhteşem tatlılardan leziz yemeklerden de mahrum kalmak istemiyoruz.
Fazla kilolarından muzdarip kişiler bu lezzetli yiyeceklerden aldıkları haz ve mutluluktan çok daha şiddetlisini yemekten sonra pişmanlık ve huzursuzluk olarak yaşarlar.
Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmanın iki dönemi vardır. İlki fazla kiloları vermek ikincisi ise verilen kiloları tekrar geri almamak. Her iki dönem içinde ana konu doğru beslenme ve spordur. Kilo verme döneminde önceliğimiz karbonhidrat sınıfından olan ekmek, pasta, börek, pilav, makarna grubunu minimuma indirmek olmalıdır.
Gün içinde özellikle hazır gıdadan ve fast foodtan uzak durulmalı, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinleri diyetimizde olabildiğince azaltmalı onun yerine protein ve lif ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Sabahtan akşama örnek bir beslenme nasıl olmalıdır şimdi biraz ondan bahsedelim. Tabi bu vereceğim beslenme tipi sağlıklı yetişkinler için olacak. Gebeler, bebekler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar bu grubun dışında kalacak. Öncelikle kahvaltıyla başlayalım.
Günün en önemli öğünü kahvaltı olduğu için bu ihmal edilmemeli her sabah güzel ve doyurucu bir kahvaltı yapılmalı. Kahvaltı geç saate bırakılmamalı en geç 10.00 a kadar kahvaltı tamamlanmış olmalıdır.
Kahvaltı özellikle proteinden zengin olmalıdır. Kahvaltı sofrası yumurta, peynir, domates, salatalık, zeytin ve yeşilliklerden oluşmalıdır. Salam, sucuk, sosis, reçel, bal gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunların yanında bir iki dilim avuç içi büyüklüğünde tam buğday ya da çavdar ekmeği yenebilir.
Kahvaltının yanında siyah çay ve ya bitki çayı içilebilir. Kahvaltıdan üç dört saat sonra öğle öğününde bir kase mevsim salata ile bir kase çorba ya da bir kase yoğurt ile bir porsiyon sebze yemeği yiyebilirsiniz.
İkindi ara öğünü olarak bir fincan sade türk kahvesi ya da yeşil çay yanında 8-10 adet kavrulmamış fındık, badem ya da ceviz yiyebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise sebze yemeği, salata ve yoğurt yiyebilirisniz.