Islak Mendil ve Kozmetik Ürünlerinde Koruyucu Analizi

Islak Mendil ve Kozmetik Ürünlerinde Koruyucu Analizi
  • 09.06.2023
HPLC ile Islak Mendil ve Kozmetik Ürünlerinde Koruyucu Analizi Islak mendil ve kozmetik ürünlerinde, koruyucuların HPLC ile analizi ve analizde yüksek basınç ile kısa sürede kullanılmaz hale gelen standart C18 kolonların yerine monolitik kolon kullanımının analiz performansı ve maliyetine etkileri.

Çalışmanın Amacı

Islak mendil ve kozmetik ürünleri analizlerinde kullanılan standart C18 kolonlar çabuk tıkanmakta, yüksek basınç ile kısa sürede kullanılmaz hale gelmekte ve kolon ömrünün kısalması analiz maliyetlerine yansımaktadır. Bu durumun bertaraf edilmesi amacıyla, standart C18 kolonlar yerine monolitik silika kolon kullanarak kolon ömrünün uzatılması, asetonitril miktarında ve zaman olarak tasarruf sağlanması sonucu daha etkin ve verimli bir şekilde analizin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Monolitik silika teknolojisi sayesinde, standart HPLC sistemleri ile ultra-hızlı ve sağlam ayrımlar yapılmasını mümkün kılmaktadır. Monolitik kolonlar standart HPLC sistemlerin yanı sıra, UHPLC, LCMSMS gibi sistemlerle de kullanılabilmektedir. Monolitik kolonlar, klasik partikül dolgu maddeli (5 μm, 3 μm, 2 μm vb.) kolonların aksine çubuk şeklinde, tek parça polimerik silika jel dolgu maddesinden oluşmaktadır. Polimerik Silika Jel üzerinde bulunan 13-15 nm gözenek boyutlu mezoporlar, yüksek akış hızlarında düşük kolon geri basıncı sağlarken, 1.15-2 μm gözenek boyutlu makroporlar ise kolon seçiciliğini arttırmaktadır. Özellikle, krem, pomat, şurup gibi viskoz ürünler ve kompleks matriksli gıda numunelerinde monolitik kolonlar klasik partikül dolgulu kolonlara göre çok daha uzun ömürlü (yaklaşık 3 kat) olduklarından sıkça tercih edilmektedir. Bu metod krem, eyeliner, maskara, allık, ruj gibi ürünlere uygulanabilir.

Metod ve Materyaller

Çalışmamız, Shimadzu marka LC-2030C Plus 3D model HPLC ile yapılmıştır. Analizler Merck Chromolith ® kolon kullanılarak gerçekleştirilmiştir.   , Shimadzu marka LC-2030C Plus 3D model   1. HPLC 2. Dedektör (Photodiode array - PDA) 3. HPLC Kolonu 4. Analitik terazi (0.001 g hassasiyette) 5. Ultra saf su cihazı 6. Şırınga ucu filtre (0.45 μm’lik) 7. Mobil faz süzme düzeneği 8. Otomatik pipet (0-1 mL) 9. Laboratuvar cam malzemeleri Karıştırıcı 10. Vial Standartlar 11. Asetonitril (ACN) 12. Sodyumasetat (CH3COONa) 13. pH metre

1.Benzoik Asit, Phenoxyethanol (Fenoksietanol), Dehidroasetik Asit

Numune ve Çözeltilerin Hazırlanması • 2 ppm Benzoik Asit, 15 ppm Phenoxyethanol, 3 ppm Dehidroasetik Asit standart stok çözeltisi hazırlanır. • İnternal standart ilave edilerek istenilen konsantrasyonlara seyreltilerek, 0.45 μm’lik filtreden süzülür ve elde edilen süzüntü viallere konur. • Numune hazırlığı kısmında ise; ıslak mendil sıkıldığında çıkan sıvı bir behere aktarılır. 1mL numune ve internal standart %50 ACN/Su ile seyreltilerek 0.45 μm’lik filtreden süzülür ve elde edilen süzüntü viallere konur.

Analitik Koşullar

Cihaz: Shimadzu HPLC Model: LC-2030C Plus 3D Kolon: Merck Chromolith® Performance (100 mm x 4.6 mm) Dedektör: PDA Dedektör Dalgaboyu: 254 nm Kolon Fırın Sıcaklığı: 40 °C Enjeksiyon Hacmi: 10 μL Akış Hızı: 2 mL/dk Süre: 4 dk Mobil Faz: 20 mM CH3COONa pH 4.2 ACN (75/15) [caption id="attachment_153974" align="aligncenter" width="496"]Figure 1. Benzoic acid, Phenoxyethanol (Phenoxyethanol), Dehydroacetic acid Şekil 1. Benzoik asit, Phenoxyethanol (Fenoksietanol), Dehidroasetik asit[/caption] Benzoik asit, Phenoxyethanol Numune kromatogramı 1.2. Kalibrasyon Eğrileri

2. Sodyum Benzoat, Potasyum Sorbat Numune ve Çözeltilerin Hazırlanması

• 3.6 ppm sodyum benzoat, 3.6 ppm potasyum sorbat standart stok çözeltisi hazırlanır ve istenilen konsantrasyonlara %50 ACN/su ile seyreltilerek 0.45 μm’lik filtreden süzülür ve elde edilen süzüntü viallere konur. • Numune hazırlığı kısmında ise; ıslak mendil sıkılarak içerisinde sıvı olan bir behere boşaltılır. 1mL numune ve internal standart %50 ACN/Su ile seyreltilerek 0.45 μm’lik filtreden süzülür ve elde edilen süzüntü viallere konur.
Analitik Koşullar
Cihaz: Shimadzu HPLC Model: LC-2030C Plus 3D Kolon: Merck Chromolith® Performance (100mm x 4.6mm) Dedektör: UV dedektör Dalgaboyu: 254 nm Kolon Fırın Sıcaklığı: 40°C Enjeksiyon Hacmi: 10 μL Akış Hızı: 2 mL/dk Süre: 4 dk Mobil Faz: 20 mM CH3COONa pH 4.2 ACN (75/15)   Sonuçlar ve Değerlendirme 2.2.Kalibrasyon Eğrileri Merck Chromolith® kolon ve Shimadzu LC-2030C Plus 3D HPLC ile gerçekleştirilen analizler sonucu asetonitril sarfiyatında standart C18 kolonu ile karşılaştırıldığında %50 tasarruf sağlanarak analiz süreleri yarı yarıya azalmıştır. Bununla beraber, kullanıcı geribildiriminde, yeni C18 kolonlarını kullanarak 110 bar kolon basıncı ile analize başladıkları ve ilgili kolonların kısa zamanda yüksek basınçlara çıkarak çabuk deforme olduğunu tespit ettikleri; buna karşılık Merck Chromolith® kolonun ise 25 bar’lık basıncı ile tıkanmalara karşı daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunun gözlemlendiği belirtilmiştir.
Referans 
Ant Teknik Aplikasyon Notu-KMY016 HPLC ile Islak Mendil ve Kozmetik Ürünlerinde Koruyucu Analizi
Ömer Halit Turmuş Kimyager  Aplikasyon Takım Lideri Ant Teknik  

Yazıyı Paylaş

Öne Çıkan Haberler