Zes’ten Genç Mühendislere Destek: İTÜ Racing’in IST26’sı Piste Çıkıyor

Zes’ten Genç Mühendislere Destek: İTÜ Racing’in IST26’sı Piste Çıkıyor
  • 02.09.2026

Elektrikli mobilite ekosisteminin gelişimine katkı sunan Zes, İTÜ Racing Formula Student Takımı’nın 2026 sezonu için geliştirdiği yeni elektrikli yarış aracı IST26’nın isim sponsoru oldu. “IST26 powered by Electrip | Zes” adıyla piste çıkacak araç, 2026 sezonunda İtalya ve Türkiye’de düzenlenecek Formula Student yarışlarında mücadele edecek.

Elektrikli mobilite alanındaki çalışmalarını sürdüren Zes, genç mühendislerin elektrikli araç teknolojileri konusunda deneyim kazanmasına katkı sağlamak amacıyla İTÜ Racing Formula Student Takımı ile iş birliği gerçekleştirdi. İş birliği kapsamında Zes, takımın 2026 sezonu için geliştirdiği yeni elektrikli yarış aracı IST26’nın isim sponsorluğunu üstlendi.

İsim sponsorluğu kapsamında araç üzerinde Electrip Global’in Türkiye’de faaliyet gösterdiği Zes markası ile Avrupa’daki Electrip markası birlikte “Electrip | Zes” şeklinde yer alacak. İTÜ Racing’in yeni elektrikli yarış aracı, 2026 sezonunda “IST26 powered by Electrip | Zes” adıyla uluslararası Formula Student organizasyonlarında yarışacak.

Elektrikli araç teknolojilerinde genç mühendislik yetkinliğine destek
Zes Ülke Müdürü Cüneyt Tınaz, iş birliğine ilişkin değerlendirmesinde elektrikli mobilitenin gelişiminde nitelikli insan kaynağının önemine dikkat çekti.

Tınaz, “Elektrikli mobilitenin geleceğinin yalnızca şarj altyapısının yaygınlaşmasıyla değil, bu alanda yeni teknolojiler geliştirecek nitelikli insan kaynağının yetişmesiyle de şekilleneceğine inanıyoruz. İTÜ Racing Formula Student Takımı’nın ortaya koyduğu teknik yetkinliği ve öğrencilerin teorik bilgilerini gerçek bir mühendislik projesine dönüştürmelerine olanak sağlayan yapısını çok değerli buluyoruz.

Zes olarak IST26’nın isim sponsoru olmaktan ve genç mühendislerin bu yolculuğuna eşlik etmekten mutluluk duyuyoruz. IST26 powered by Electrip | Zes’in uluslararası Formula Student sahnesinde genç mühendislerimizin yetkinliğini ortaya koyacak olmasını da ayrıca önemsiyoruz. Tüm takıma 2026 sezonunda başarılar diliyorum” dedi.

Formula Student, üniversite öğrencilerini mühendislik projelerinde buluşturuyor
Dünyanın farklı ülkelerinden üniversite öğrencilerini bir araya getiren Formula Student, genç mühendislerin tasarladıkları ve geliştirdikleri yarış araçlarını farklı disiplinlerde test etmelerine olanak tanıyor.

Organizasyon, öğrencilerin elektrikli araç teknolojileri başta olmak üzere mühendislik alanındaki teorik bilgilerini gerçek projelere aktarmalarını sağlarken; takım çalışması, proje yönetimi, maliyet analizi ve iş geliştirme gibi alanlarda da deneyim kazanmalarına imkan sunuyor.

İTÜ Racing, Türkiye’de elektrikli kategoride önemli bir başarı elde etti
İTÜ Racing Formula Student Takımı, 2025 yılında ilk kez düzenlenen Formula Student Türkiye yarışında elektrikli kategoride önemli bir başarıya imza attı. Katıldığı tüm etaplarda birincilik elde eden takım, statik etapların tamamında da en yüksek puanı topladı.

Business Plan Presentation etabında tam puan alan İTÜ Racing, 2025 sezonundaki sonuçlarıyla Türkiye’nin en iyi elektrikli Formula Student takımı unvanını kazandı.

Takım, 2025 sezonunda elde ettiği deneyim ve teknik birikimin üzerine geliştirilen IST26 ile 2026 sezonunda performansını daha ileri taşımayı hedefliyor.

IST26’da aerodinamik ve performans odaklı geliştirmeler
İTÜ Racing tarafından geliştirilen IST26’nın 15 farklı alt sistemi için TÜBİTAK onayı alınırken, araçta önceki nesle kıyasla önemli teknik geliştirmeler gerçekleştirildi.

Yapılan aerodinamik çalışmalar sonucunda IST26’nın bir önceki araca göre %32 daha fazla yere basma kuvveti üretmesi hedefleniyor. Takım tarafından gerçekleştirilen simülasyonlara göre aracın 0’dan 100 km/s hıza 2,4 saniyede ulaşması öngörülüyor.

Bu geliştirmeler, aracın özellikle pist performansı, yol tutuşu ve hızlanma kabiliyeti açısından önceki nesle göre daha ileri bir seviyeye taşınmasını amaçlıyor.

IST26’nın ilk durağı İtalya
“IST26 powered by Electrip | Zes”, 2026 sezonundaki yarış programına 2–6 Eylül 2026 tarihleri arasında İtalya’da düzenlenecek Formula Student ATA ile başlayacak.

İtalya yarışının ardından takım, 21–27 Eylül 2026 tarihlerinde düzenlenecek Formula Student Türkiye organizasyonunda mücadele edecek.

İTÜ Racing, yeni elektrikli yarış aracı IST26 ile uluslararası Formula Student arenasında Türkiye’yi temsil ederken, genç mühendislerin elektrikli araç teknolojileri alanındaki teknik bilgi ve deneyimlerini de yarış ortamında ortaya koyacak.

Yazıyı Paylaş