Laboratuvar ve sterilizasyon teknolojisi üretiminde Türkiye’nin öncü ve lider kuruluşlarından biri olan NÜVE, üretimde uyguladığı dijital dönüşüm, sürekli iyileştirme ve yalın üretim anlayışıyla performansını arttırmaya devam ediyor.
Dünyanın sayılı laboratuvar ve sterilizasyon üreticilerinden biri olan NÜVE, Türkiye’de ve dünyada birçok ülkede güvenle çalışabilecek ürünler sunuyor. NÜVE Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Beril İzgin ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Mizyal Hergül ile son dönem faaliyetlerini ve “yalın üretim” yaklaşımlarını konuştuk.
NÜVE, uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren köklü bir firma. NÜVE’nin kuruluştan günümüze kadar gösterdiği gelişim hakkında bilgi verebilir misiniz?
Mizyal Hergül: Firmamız 1968 yılında kuruldu. O günlerde, şirketimizin başlıca faaliyet konusu tesisat ve inşaat işleri ve bu işlerde kullanılan her tür malzeme, hammadde ve yedek parçanın ithalatını ve satışını yapmaktı. İlerleyen yıllarda piyasadan gelen talep
üzerine basit elektrik dağıtım panoları yapmaya başlayan şirketimiz, ilk üretim tecrübesini de bu şekilde edinmiş oldu.
Laboratuvar cihazları üretimine 1976 yılında Ankara’nın Siteler semtinde, kiralık bir atölyede başlandı. 1979’da, şu anda Esenboğa Yolu üzerinde halen faaliyet gösterdiğimiz fabrikamızın temelleri atıldı. Fabrikaya geçişimiz ise 1981 yılında gerçekleşti.
1981 yılından itibaren kendine ait bir yerde, daha sağlıklı bir ortamda ve daha modern tezgâhlarla üretime devam eden firmamızın ilk ürün gamını kuru havalı sterilizatörler, su banyoları ve santrifüjler oluşturuyordu. Ürünlerimizin ilk ihracatını 1982 yılında gerçekleştirdik. 1980’li yılların sonundan itibaren ise -gerçek anlamda- yurt dışında ürünlerimizi pazara sunmaya başladık.
Beril İzgin: Şu anda, 16 farklı ürün grubu altında, 69 model cihazın üretimini yapıyoruz. Pandemi süreciyle gündeme gelen derin dondurucuların ve aşı dolaplarının ülkemizdeki ilk üreticisi biziz ve 2010 yılından beri bu cihazları üretiyoruz. Mikrobiyolojik emniyet kabinleri, sterilizatörler, inkübatörler, santrifüjler, su banyoları ve klimatik test kabinleri diğer ön plana
çıkan cihazlarımız.
100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimimiz ve gerçekleştirdiğimiz ihracat
ile kazandığımız pek çok ödül, ülkemiz için ürettiğimiz projelerle almış olduğumuz pek çok teşvik var. Yurt içinde, ülke geneline yayılmış 26 bayimiz ile tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz.
Kurulduğumuz günden bu yana hep kendini yenileyen, hep daha ileriyi hedefleyen, Türkiye’de kendi alanında pek çok ilki üreten bir firma olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
[caption id="attachment_160787" align="aligncenter" width="1100"]
Soldan Sağa : Mizyal Hergül, Beril İzgin[/caption]
NÜVE’nin özellikle laboratuvar ve sterilizasyon cihazı alanlarında faaliyet gösterdiğini
biliyoruz. Bu cihazlar özellikle hangi endüstrilerde kullanılıyor, NÜVE olarak hangi ürünlerinizle ne tür çözümler üretiyorsunuz?
Mizyal Hergül: Firmamız, laboratuvar ve sterilizasyon teknolojisi üretiminde ülkemizin öncü ve lider kuruluşlarından bir tanesi. Ürünlerimiz birçok farklı alanda kullanılmak üzere tasarlandı ve geliştirildi. Klinik laboratuvarlar, tıbbi araştırmalar, biyoteknoloji, zirai araştırma laboratuvarları, veterinerlik, gıda, içecek ve süt ürünleri sanayi, kimya, otomotiv, savunma, havacılık, seramik, su ve ilaç sanayi NÜVE ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı
alanlardır.
Geniş ürün gamımızla bir laboratuvarda ihtiyaç duyulan tüm temel laboratuvar cihazlarını
tek tedarikçi olarak sunabiliyoruz. Aynı zamanda ülke ve dünya genelinde yaygın bayi ve servis ağımızla müşterilerimizin her zaman yanındayız.
Beril İzgin: Başlangıçta yola çıkış sebebimiz, o yıllarda laboratuvarlarda kullanılan cihazların çoğunun yurt dışından tedarik ediliyor olmasıydı. Son iki yıldır büyük emek harcayarak kurduğumuz üretim hatlarımızla ürünlerimizi kayar bant sistemiyle seri halde üretmeye başladık.
Pandemiyle birlikte tüm ülkeler için önemli hale gelen “yerelleşme” çalışmalarına,
ihracatımızla yurt dışına olan bağımlılığın azaltılmasına, yurt dışında Türk ürünleri ve
Türkiye’nin tanıtımına, ekonomik anlamda cari açığın kapatılmasına, öğrencilere sunduğumuz programlar ve staj imkanlarıyla gençlerin eğitimine ve yarattığımız istihdam ile ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.
Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 gibi kavramlar artık endüstrinin vazgeçilmez bileşenleri haline geldi. Geçtiğimiz günlerde NÜVE, geliştirdiği projesiyle önemli bir ödül kazanmıştı. Kazandığınız bu ödül ve projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu projeniz dışında, NÜVE olarak ne tür inovasyonlar ve Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiriyorsunuz?
Beril İzgin: 27 Ocak 2024 tarihinde Gebze Bilişim Vadisi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde düzenlenen ödül töreninde 595 başvuru arasından 12 kategoride seçilen 74 proje yarıştı. Firmamız “Orta Ölçekli İşletmeler” kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.
“Yalın üretim teknikleri kullanılarak süreçlerde komple dönüşümün sağlanması” projemizle, üretimde uyguladığımız dijital dönüşüm, sürekli iyileştirme ve yalın üretim konularında önemli düzeyde performans artışı gerçekleştirdik.
Mizyal Hergül: Fabrikamızda yapılan komple dönüşümde “yalın üretim” tekniklerini uyguladık. Bu kapsamda ürün maliyetlerini düşürdük, kişi başına üretim adetlerini artırarak verimlilik artışı gerçekleştirdik, ürün geçiş sürelerini kısaltarak cihazlarımızın müşteriye daha hızlı teslim edilmesini sağladık, esnek üretim sistemiyle birlikte müşterilerin
farklı modellerdeki taleplerini daha kısa sürede karşılanabilir hale getirdik, yerinde kalite sistemleri kurarak kaliteli ürün üretiminde artış sağladık.
Tüm bunların sonucunda firmamızın yurt içi ve yurt dışındaki rekabetçiliği artmış, bunun yanı sıra fabrikada kullandığımız otomasyon altyapısı da geliştirilerek üretim teknolojisinde önemli ölçüde ilerleme kaydedildi. Proje kapsamında yapılan iyileştirmelerle birlikte daha yönetilebilir bir sistem oluşturuldu.
Fabrikanın gereksinimlerine özel olarak tasarlanan ve montaj bölümüne kurulan konveyör sistemiyle üretimin diğer bölümleri tam olarak entegre edilebildi. İç lojistik sistemlerinde ve tedarik zinciri süreçlerinde yapılan iyileştirmelerle montaj hatlarının adaptasyonu sağlandı. Montaj hatlarına kurulan teknoloji seviyesi yüksek haberleşme ve izleme sistemleriyle akıllı takip sistemleri oluşturuldu.
Beril İzgin: Son yıllarda cihazlarımızın fonksiyonel anlamda revizyonu sürecinde bilişim teknolojilerine epey yatırım yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ar-Ge bölümümüzü genişletmek adına hem fiziksel mekân hem de insan kaynağı olarak gerekli yatırımları yaptık. Cihazlarımızı 360° değerlendirmemizi sağlayacak yeni bir Ar-Ge laboratuvarı ve klimatik test odası kurulumunu da gerçekleştirdik.
NÜVE olarak, geleceğe yönelik stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Yakın ve uzak vadede ne tür yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz? Bu planlamalarınızı yaparken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?
Mizyal Hergül: Üretim, insan kaynakları ve sürdürülebilirlik yatırımları bizim vazgeçilmezlerimiz. Gelecek nesillerin eğitimi bizim için en önemli konulardan biri. “NÜVErsite-Nuversity” adı altında bünyemizde bir eğitim platformunu daha önce oluşturmuştuk ve gerek üniversitelerin ilgili bölümlerinde gerekse teknik liselerde konumuzla ilgili eğitim programları düzenliyorduk. Bu platformun eğitimlerini online olarak çevrimiçine de taşıdık.
Platform altında hem bayilerimiz hem de üniversitede okuyan genç arkadaşlarımız için daha kapsamlı bir müfredat oluşturuyoruz. Böylece verdiğimiz eğitimlerin sayısını arttırmayı ve daha fazla paydaşımıza bu kanaldan ulaşabilmeyi planlıyoruz.
Aynı zamanda “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ni kendimize referans olarak belirledik. Hem şirketimizin devamlılığını sağlamak hem de gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek adına üzerimize düşen sorumluğu yerine getirebilmek için sürdürülebilirlik konusunu şirket hedeflerimizin içine entegre ettik.
Beril İzgin: İhracat, mevcut ve gelecek planlarımız içerisinde her zaman büyük öneme sahip. Şu anda dünya üzerinde ulaştığımız ülke sayısı 110. İhracat yaptığımız ülke sayısını artırmak, dünyanın daha önce ulaşamadığımız köşelerine cihazlarımızla ulaşmak çok büyük bir mutluluk. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde şimdiye kadar varlık göstermediğimiz farklı ülkeler için pazara girişin ön şartı olan kayıt çalışmalarını başlattık ve başarıyla tamamladık. Farklı
sektörler için farklı fuarlara katılım göstererek daha global bir firma olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyoruz.
Türkiye’de dünya standartlarında bir ürün üretmenin maliyeti çok yüksek. Ülkemizde yan sanayinin yeteri kadar gelişmemiş olması, hammaddede yurtdışına bağımlılığımız, son
yıllarda dünya genelinde yaşanan hammadde ve ara ürün tedarik sıkıntıları ve gecikmeleri, finansmanın pahalılığı üreticilerin en büyük sorunları.
Böyle bir ortamda kaliteye son derece önem veren bir firma olarak, bir taraftan üretimde kullandığımız malzemelere ve üretim teknolojilerine, bir taraftan girdi kontrolden son kontrole kadar geçen süre içinde kullanılması gereken araç, aparat ve test ekipmanlarına, bir taraftan yetişmiş personele diğer bir yandan ise “İş ve İşçi Sağlığı Güvenliği ve Çevre” mevzuatlarına uyum adına yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Mizyal Hergül kimdir?
Mizyal Hergül Ankara doğumlu ve TED Ankara Koleji mezunu. ODTÜ’de İnşaat Mühendisliği
okuduktan sonra aynı bölümde Zemin Mekaniği yüksek lisansını tamamladı. Ayrıca ODTÜ’den MBA derecesi aldı. 10 yıl boyunca inşaat sektöründe çalıştıktan sonra 2004 yılında şirketler grubunda çeşitli pozisyonlarda görev aldı. 2014 yılından itibaren NÜVE AŞ.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyor.
Beril İzgin kimdir?
Beril İzgin, Ankara doğumlu ve TED Ankara Koleji mezunu. Üniversite eğitimini Ankara
Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme
Fakültesi’nde MBA yapmış. Master eğitiminin ardından aile şirketi olan NÜVE’de çalışmaya başlamış. 23 yıllık çalışma hayatı boyunca fabrikada çeşitli pozisyonlarda görev almış. 2014 yılından beri NÜVE AŞ.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Röportaj : B. Serhat Cengiz