Sanayi kuruluşlarına kaynak teknolojileri konusunda hizmet veren Vega Makina, Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği MILLER kaynak makineleri ile sektörü yapay zeka ile tanıştırdı.
Türkiye’nin mega projelerinde kullanılan Amerikan menşeli MILLER ürünleri, yapay zekanın da etkisiyle en zorlu uygulamalarda iş süreçlerini kolaylaştırıyor.
Ortalama 20 yıl kullanım ömrüne sahip MILLER kaynak makine ve ekipmanları ile Türkiye’de pazarın yüzde 15’ine hakim olduklarını belirten Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, MILLER’ın yeni jenerasyon kaynak makinelerinde hem üretimde kullanılan parametrelerin toplanıp verimlilik raporlarına dönüştürülmesi hem de üretilen parçanın izlenebilirliği konusunda
yapay zeka uygulaması olan Insight core ve Center point isimli çözümler ile süreci yürüttüklerini söylerken açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yapay zeka, MILLER kaynak makinelerindeki veri analizi, tahminleme ve otomatikleştirme gibi bir dizi önemli görevi gerçekleştirmeye yardımcı oluyor. Sensörler aracılığıyla elde edilen veriler, yapay zeka algoritmaları tarafından işlenerek, makinenin durumunu izlemek, bakım gereksinimlerini tahmin etmek ve üretim süreçlerini optimize etmek için kullanılabilir. Bu, makinenin verimliliğini artırırken aynı zamanda arızaların önlenmesine ve işletme maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı oluyor.
Ayrıca, yapay zeka destekli MILLER kaynak makineleri, karmaşık iş parçalarının üretimini ciddi şekilde kolaylaştırıyor. Yapay zeka algoritmaları, iş parçasının tasarımını analiz ederek, optimum işleme yöntemlerini belirleyip, kesme veya kaynak işlemlerini optimize edebiliyor. Bu da üretim süreçlerindeki verimliliği artırırken kaliteyi de yükseltiyor.”
Kaynak makineleri için iyileştirmeler planlıyor
Insight core ve Center point fonksiyonları sayesinde kaynak verimliliğinin ölçülerek, her kaynakçının kaynak yaptığı süre, kullanılan kaynak koruma gazı ve kaynak teli miktarının takip edilebildiğini ve bu doğrultuda stoklama maliyetlerinin düşürülebildiğini ifade eden Zengin, “Bu sayede kaynak maliyetlerini hesaplayarak iyileştirmeler planlayabilirsiniz.
MILLER’daki bu çözümlerin en büyük avantajı çok kolay kurulabilmesi, web’e bağlı herhangi bir cihazdan online olarak görüntülenebiliyor olması. Ayrıca anlaşılması kolay raporlar oluşturarak, üretimdeki genel eğilimleri izleyebilirsiniz. Ancak, yapay zeka destekli kaynak makinelerinin yaygın benimsenmesi bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Bu makinelerin karmaşıklığı, operatörlerin eğitim ihtiyacını artırırken yeni becerilerin öğrenilmesini de gerektirebilir.
Ayrıca, veri güvenliği ve gizliliği gibi endişeler de göz önünde bulundurulmalı. Yapay zeka destekli sistemler, büyük miktarda veriye dayandığı için, bu verilerin güvenliğinin sağlanması önem kazanıyor. Miller, Insight core modülü ile veri saklama ve depolama işini kullanıcıya bırakırken Center point modülü ile de yüksek güvenlikli kendi serverlarında bu verileri muhafaza ediyor” dedi.
Ödüllendirme sistemi oluşturarak çalışanları motive ediyor
Kaynakçı bazında, Center point ile parça takibi yapılarak kaynakçı performansının izlenebildiğini anımsatan Zengin, bu sayede hangi kaynakçının ne tür eğitimlere tabii tutulması konusunda yapay zekanın yol gösterdiğini bildirdi.
Verilen eğitimlerle hata tamir oranlarının ciddi oranda düşebildiğine değinen Zengin, “Kaynakçının aktif olarak kaynak yaptığı süreyi takip edebiliyorsunuz, bu veriler doğrultusunda ödüllendirme sistemi oluşturarak çalışanları motive edebilirsiniz. MILLER kaynak makinelerine entegre ya da dışarıdan bağlanan modüller ile bahsedilen işlevler yapay zeka sayesinde bu makinelere kazandırılabiliyor” şeklinde ifade etti.
Selim Zengin ayrıca, yapay zeka için makine başına yaklaşık 1.500-2.000 dolarlık bir yatırım gerektiğini de söyledi.