Üniversiteden Silisyum Kütük Üretimi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde 6N saflıkta silisyum kütük üretimi yapılıyor, bu silisyum kütükler güneş enerji panallerinde kullanılacak.
21 Şubat tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açılan laboratuvarda, 6N saflıkta silisyum kütük üretimi yapılıyor. Projenin ilk aşaması olan üretim aşamasından sonra ise silisyum kütüğün güneş hücrelerinde kullanılabilmesi için ince şekilde dilimlenmesi yapılacak.
Üretilen Silisyum Kütükler Güneş Enerji Panellerinde Kullanılacak
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Bakan Mustafa Varank tarafından açılışı yapılan laboratuvarın, dünya genelinde enerjinin kullanılması ve birbirine dönüştürülmesinin çok fazla önem arz ettiğini vurguladı.
Dünyadaki en büyük enerji kaynaklarından güneş enerjisini değerlendirmek için silisyum saflaştırması yaptıklarını aktaran Uslu, "Silisyumun saflaştırılmasıyla 'ingut' dediğimiz silisyum kütüğünü üretiyoruz. Bundan sonra ki süreçte yerli ve milli güneş hücrelerimizi, panelimizi yapacağız. Buradaki amacımız yerli ve milli olması. Tek taraflı güneş hücrelerinde yüzde 22, çift taraflılarda yüzde 23 verimliliğe ulaşmak istiyoruz. Şu anda da buna yaklaştık. Bu yapıdaki kütüğümüz tek kristal bir yapı.
Projenin İlk Aşamasında 6N Saflıkta N/P Tipi Silisyum Kütük Üretiliyor
Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan da açıklamalarda bulundu. Seyhan; laboratuvarda, projenin ilk aşaması olan 6N saflıkta n/p tipi silisyum kütükler üretim sisteminin kurulumunun tamamlandığını söyledi ve projenin ikinci aşamasında ise silisyum kütüğünün güneş hücrelerinde kullanılabilmesi için ince şekilde dilimlenmesinin yapılacağına dikkat çekti. Kütüğün 180 mikron kalınlığında ince dilimler haline getireceklerini ileten Seyhan dilimlenen kısımlar üzerine kimyasal desenlendirme yapacaklarını da dile getirdi.
“Bölgedeki ve Ülkedeki Güneş Hücresi Üreten Fabrikalarla Ortak Çalışmalar Yapabileceğiz”
Seyhan, "Laboratuvarımızın diğer tarafında güneş hücresi dediğimiz yarı iletken aygıtları üretiyoruz. Güneş hücrelerinin bir araya getirilmesiyle de paneller oluşuyor. Esas güneş enerjisindeki teknoloji, aslında hücre ve bu kısımda. Bir sonraki aşamasında bunu planlıyoruz. Projemizin üçüncü aşamasında ise kumdan başlayarak saflaştırma yapacağız. Projeyi bitirdiğimizde silisyum değer zincirinin tamamının bir üniversitede, kamu kurumunda çalışıldığı bir merkez haline geleceğiz. Buradaki teknolojinin Türkiye'de olması bizim için çok önemli ve bir kamu kuruluşunda olması büyük önem arz ediyor. Merkezimiz sayesinde hammaddeyi buradan sağlamış olacağız, merkezimizde var olan güneş hücresi altyapısı ile de yüksek verimli güneş hücreleri üreteceğiz, daha sonra bunlar panellere dönüşecek. Önemli bir Ar-Ge merkeziyiz. Bölgedeki ve ülkedeki güneş hücresi üreten fabrikalarla ortak çalışmalar yapabileceğiz" sözlerini kullandı.