Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül Ayı İhracat Rakamlarını Mersin’de Açıkladı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla eylül ayı geçici dış ticaret verilerini, TİM’in açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerinin beşincisi olan “TİM Akdeniz Meclisi’ni düzenlediği Mersin’de açıkladı.
Eylül ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre 15 milyar 220 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında ise ihracat yüzde 2,56 artış ile 132,5 milyar dolara, son 12 aylık ihracatta 180,2 milyar dolara ulaştı.
2019 yılında küresel ticaret savaşlarının ve ekonomi-politik çatışmaların negatif etkisine rağmen, ihracatın öngördükleri gibi aylık performansındaki başarılı seyrini devam ettirdiğini söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, sözlerine şöyle dedi:
“Yılbaşından bu yana küresel ticaret açısından çok hızlı güncellenen bir gündemi ve değişen pazar dengelerini tecrübe ediyoruz. Ülkelerin 2019’da sergiledikleri ihracat performansları, ülkemizin başarısını daha da öne çıkarır nitelikte.
Dolayısıyla, ihracatçılarımızın, dinamizmleri ve stratejik kararları sayesinde ihracatımız, doğru rota tespitleri ile rakiplerimizin üzerinde artışlar sergilemeye devam ediyor. Sayın Bakanımız liderliğinde ihracatımızda hayata geçirilen atılımlar ve dijitalleşme adımları rekorlara uygun zemin hazırlıyor.
Özellikle katma değerimiz ve fiyat – kalite performansımız arttıkça daha sürdürülebilir başarıları da beraberinde deneyimliyoruz. Firmalarımızın bu başarısını, hepinizin huzurunda tebrik ediyorum.
İhracatçılar olarak Yeni Ekonomi Programı ile çizilen yol haritasının büyüme, istihdam, enflasyon ve cari denge beklentilerine uygun olarak 2020 yılının ilk çeyreği itibariyle bir değişim sürecini sırtlayacağını öngörüyoruz.”
Eylül ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı şunları söyledi: “Öncelikle, eylül ayında 1.392 firmamızın ihracata ‘Merhaba’ dedi. Mersin ilimizden de 23 firmamız, ilk kez ihracat ailemize katıldı. Firma özelinde bakıldığında, eylül ayı içerisinde toplam 38 bin 744 firmamız ihracat gerçekleştirdi.”
Eylül ayının lideri, 2,6 milyar dolarlık ihracat ile Otomotiv sektörü oldu. Otomotivi, 1,7 milyar dolar ihracat ile Kimyevi Maddeler ve 1,5 milyar dolar ihracat ile Hazır giyim ve Konfeksiyon sektörleri takip etti.
İhracatını en çok artıran sektörler ise yüzde 113 artışla 278 milyon dolara ulaşan Fındık ve Mamulleri, yüzde 34 artışla 164 milyon dolara ulaşan Savunma ve Havacılık ile yüzde 25 artışla 305 milyon dolara ulaşan Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri oldu.
Sektörlerin ihracat yaptıkları ülke sayılarına bakıldığında 201 ülke ve bölgeye gerçekleştirdiği ihracatla Kimyevi Maddeler birinci, 191 ülke ile Çelik ikinci, 188 ülke ile Hububat üçüncü oldu.
Eylül ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 213 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerin 115’ine ihracat artarken 84 ülkede ise artış yüzde 10’un, tam 36 ülkede ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti.
En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 1,4 milyar dolar ile Almanya, 1,1 milyar dolar ile Birleşik Krallık ve 882 milyon dolar ile İtalya oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 49,4 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 66,3 olarak gerçekleşti. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payı eylülde yüzde 49,4 oldu.
İllerin ihracatına bakıldığında; eylül ayında 49 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 6 milyar dolarla İstanbul, 1,3 milyar dolarla Kocaeli ve 1,2 milyar dolarla Bursa oldu.
En dikkat çekici artışlar ise; ihracatını 4 kata yakın artırarak 10,2 milyon dolara ulaşan Yalova, 2,5 kat artışla 10,9 milyon dolara ulaşan Kastamonu ve 2 katın üzerinde artışla 120 milyon doları aşan Trabzon’da yaşandı.
Yalova’nın ihracat artışında Gemi ve Yat sektörü etkiliyken, Kastamonu’nda mücevher, Trabzon’da fındık sektörlerindeki artış başarıyı getirdi
Program kapsamında Türk Eximbank Mersin Şubesi de Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB) bünyesinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle ve Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin’in katıldığı törenle hizmete açıldı.
İsmail Gülle: “2018’de sadece Mersin ilimiz ihracatçıları, ihracatlarını bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artırarak 1,7 milyar dolara taşıdı. Bu sayede ilimizin ihracattan aldığı pay da yüzde 1’in üzerine çıkmış oldu. Akdeniz İhracatçı Birliklerimiz ise, iddialı ihracat rakamlarını sürdürüyor.
AKİB’in ilk 9 ayda ihracatını yüzde 11 artırarak 10 milyar sınırına dayandığını görüyoruz. Bu gelişmeler öncülüğünde, İstanbul’da Dış Ticaret Kompleksimiz ve İzmir’de EİB İrtibat Ofisi’nin ardından, AKİB binamızda da ihracatçılarımıza hizmet verecek şubeyi açıyoruz.
2018’de her 4 dolar ihracatımızın 1 dolarında Eximbank’ın katkısı var. Bu oran çok kısa sürede daha da ileri seviyeye taşınacak.
Bu konuda her şeyi Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklemek olmaz dedik, TİM ve İhracatçı Birliklerimiz olarak, yedek akçelerimizden 256,2 milyon TL’ye geçtiğimiz ay Eximbank’a aktardık.
Bu sayede bankamızın daha fazla ihracatçıya, daha uygun koşullarda, daha geniş bir yelpazede hizmet verebilmesi amacıyla elimizi taşın altına koyduk. Birliklerimizdeki her bir kuruşun tekrar ihracatçılarımızın emrine, kullanımına sunulması en temel önceliğimiz.” şeklinde konuştu.