Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle Mayıs Ayı İhracat
10.06.2019
Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Geride bıraktığımız Mayıs ayı, hem aylık, hem de günlük bazda Cumhuriyet tarihi ihracat rekorlarını kırdığımız bir ay oldu. Mübarek Ramazan ayının bereketinin ihracatımıza yansıdığını hep birlikte görüyoruz. İhracatçılarımız için Ramazan Bayramı, çifte bayrama dönüştü. Ayrıca hem genel ticaret sistemi hem de özel ticaret sistemine göre tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına Mayıs ayında ulaştık." şeklinde konuştu.Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ticaret Bakanlığı ile birlikte Mayıs ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Bu verilere göre Mayıs ayında ihracat genel ticaret sistemine göre bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11,5 artarak 16 milyar 813 milyon Dolar oldu. Özel ticaret sistemine göre ise yüzde 12,2 artışla 15 milyar 998 milyon Dolar oldu.TİM Başkanı İsmail Gülle: "Mayıs ayında ihracatımızda lider ülke yine Almanya olurken, bu ülkeye ihracatımız 1,5 milyar Dolara yaklaştı. Almanya’yı 857 milyon Dolarla İtalya, 853 milyon Dolarla İngiltere takip etti. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 20 ülke geçen yıl Mayıs ayına göre değişmezken, sıralamada bazı değişiklikler oldu. Geçen sene 4. sırada olan İspanya 6.’lığa düşerken, yüzde 30 artışla ihracatımızı 784,2 milyon Dolara çıkardığımız ABD mayıs ayında en çok ihracat yaptığımız 4. ülke oldu.
Yine BAE ve Suudi Arabistan’ın sıralamada 4’er basamak yükselerek sırasıyla 9 ve 12. ülkeler olduğunu görmekteyiz.’’ dedi.
TİM Başkanı İsmail Gülle açıklamalarına şöyle devam etti: ‘’En çok ihracat yapan ilk 3 ilimiz ise sırasıyla İstanbul, Bursa ve Kocaeli oldu. Sektörlere baktığımızda öne çıkan sektörümüzün otomotiv olduğunu görüyoruz. Sektörümüzün ihracatı bir önceki yılın Mayıs ayına göre aynı kalırken, ikinci sıradaki kimyevi maddeler sektörümüz ihracatını yüzde 33, üçüncü sıradaki hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise ihracatını yüzde 10 artırdı. Mayıs ayında sektörlerde en yüksek artış yüzde 44 ile mücevher sektörümüze ait.Mayısta ihracatını yüzde 31 artıran savunma ve havacılık sektörümüz, yılın ilk 5 ayında ihracatını en çok artıran sektör olma başarısı gösterdi. Mayısta 26 mal ihracatçısı sektörümüzün 22’sinin ihracatın artırması bizler için büyük mutluluk. Mayıs ayında ihracat miktar bazında yüzde 34,1 arttı. Tarım ürünleri ihracatı mayısta bir önceki yıla yüzde 3,1 ile sınırlı bir oranda artarken, sanayide artış yüzde 50’ye yaklaştı. Madencilik ürünlerinde ise artış oranı yüzde 20’yi aştı. Mayısta 14 milyon tonluk ihracat hacmine ulaşılırken, ilk 5 ayda ihracat miktar bazında yüzde 26,6 artarak 62 milyon tona ulaştı.’’