Türkiye’nin önde gelen teknoloji üreticisi şirketi Netaş, savunma ve enerji teknolojileri alanında yerli ve milli çözümler geliştiren ASPİLSAN Enerji ile IDEF 2025 kapsamında stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu iş birliğiyle, başta savunma sanayii olmak üzere stratejik altyapı sistemlerine yönelik yüksek teknolojili çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.
Anlaşma, iki kurumun mühendislik gücünü birleştirerek enerji depolama ve yönetim sistemleri ile kesintisiz güç sistemleri gibi stratejik alanlarda ortak Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetlerini kapsıyor. Enerji depolama sistemlerinde, yapay zekâ destekli kestirimci bakım, uzaktan izleme, yönetim ve orkestrasyon altyapılarının yerli olarak geliştirilmesi hedeflenirken; kesintisiz güç sistemleri alanında ise şebeke istikrarı ve acil durumlar için kritik yedek güç çözümleri oluşturulacak.
İş birliğini değerlendiren Netaş CEO’su Sinan Dumlu, “ASPİLSAN Enerji gibi milli teknolojilere katkıda bulunan öncü bir kuruluşla bu stratejik iş birliğini hayata geçirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Netaş’ın haberleşme ve sistem entegrasyonundaki uzun yıllara dayanan tecrübesi ve Ar-Ge gücüyle ASPİLSAN Enerji’nin enerji çözümlerindeki kapsamlı uzmanlığını bir araya getirerek, savunma sanayiinin yanı sıra sivil ve kritik altyapılar için yüksek katma değerli ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan Özdemir, “Enerji sistemlerinin dijitalleşmesi ve yapay zekâ destekli yönetimi artık geleceğin değil, bugünün ihtiyacı. Bu kapsamda Netaş ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği; enerji depolama, kesintisiz güç ve uzaktan yönetim gibi alanlarda bizi hem teknolojik hem de stratejik olarak daha da güçlendirecek. Yerli ve milli çözümlerle ülkemize katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Bu stratejik ortaklık ile iki kuruluş, Türkiye’nin yüksek teknoloji ekosisteminde sürdürülebilir çözümler üretmeye ve yerli mühendislik kabiliyetini küresel arenaya taşımaya devam edecek.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı, NETAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Şuay Alpay ise ‘Bu stratejik ortaklık ile, iki kuruluş Türkiye’nin yüksek teknoloji ekosisteminde sürdürülebilir çözümler üretecek ve yerli mühendislik kabiliyetini küresel arenaya taşımaya devam edecektir’ dedi ve anlaşmadan duyduğu memnuniyeti vurguladı.