Mettler Toledo Ayarlanabilir Diyot Lazer (TDL) Gaz Analizörleri

Mettler Toledo Ayarlanabilir Diyot Lazer (TDL) Gaz Analizörleri
  • 08.08.2019

In-situ ve Ekstraktif Uygulamalarda Düşük Bakım Maliyeti ile Güvenilir Gaz Ölçümü

Güvenlik, insanların, çevrenin ve canlıların korunması için özellikle de endüstriyel proseslerde gaz ölçümünde oldukça hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur ve bu sadece en iyi ekipmanlarla sağlanabilir. İşletme proseslerinde çok çeşitli ölçüm seçenekleriyle karşılaşıldığından, her ölçüm türünde doğru teknoloji dikkatle seçilmelidir. Ayarlanabilir Diyot Lazerlerdeki son teknolojik gelişmelerle, bu ölçüm metodu farklı tür gazların verimli ve güvenilir bir şekilde ölçülmesini sağlamak için giderek önem kazanmaktadır. Ayarlanabilir diyot lazer (TDL) analizörleri kullanılarak yapılan gaz analizleri, endüstriyel proseslerde hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bu analizörler, paramanyetik, NDIR, zirkonya analizörleri ve pellistor bazlı sensörler gibi alternatif teknolojilerin yerine geçmekte hatta alım süreçlerinde değerlendirilmeye dahi alınmamalarına sebep olmaktadır. TDL analizörleri gazları spektroskopik bir yöntem kullanarak Beer-Lambert yasasına dayanan bir teknoloji ile ölçer. Belirli, çok dar bir frekans aralığına ayarlanan bir lazer ışını gazın içinden geçer, gelen ışığın analizi örnekteki hedef gazın miktarını belirler. GPro® 500 Serisi TDL gaz ölçüm analizörleri, geniş bir uygulama yelpazesinde yüksek güvenilirlik sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Mettler Toledo GPro® 500 Serisinin SağladığıAvantajlar 

Yerinde veya ekstraktif: GPro® 500 reaktörlere, boru hatlarına veya havalandırma kanallarına monte edilerek; akış halindeki hedef gazı, ölçüm gereken herhangi bir noktada doğrudan ölçmektedir. Bu çalışma esnekliği  daha doğru ve anlık ölçümler sağlar. GPro® 500 mevcut olan bir ekstraksiyon sistemi (gaz şartlandırma ünitesi) ile birlikte de kullanılabilir. Bu sayede yeniden yapılandırma ihtiyacı ortadan kaldırılabilir ve pahalı ekstraksiyon sistemlerine ihtiyacınız kalmaz. Bunlara ek olarak kompakt tasarımı sayesinde oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Gönderici ve alıcı tek bir birimde:

Birçok TDL teknolojisi iki birimden oluşur (cross-stack): Gönderici (lazeri kaynağı) ve alıcı (alınan lazer ışığını analiz eden kısım). Bu iki birim tam olarak birbirinin karşısına kurulmak zorundadır. Zaman içinde malzeme genleşmesi gibi etkiler sebebi ile bu iki birimin hizası kayabilir ve bu da ölçüm sinyali kaybına neden olur. GPro® 500, gönderici ve alıcıyı tek bir birimde birleştirir. Gaz akışına yerleştirilen bir prob en uzaktaki ucunda, lazer ışınını göndericiden alıcının probuna geri yönlendiren bir köşe küpü içerir. Bu özellik sayesinde GPro® 500’ün kurulumu çapraz baca tasarımlara kıyasla önemli ölçüde kolaydır ve yanlış hizalama diye bir sorun söz konusu bile olamaz.

Yüksek güvenilirlik:

GPro® 500’de kullanılan The SpectraID® spektroskopi teknolojisi hedef gaza karşı oldukça seçicidir ve ölçümler sapmaz. GPro® 500’de aşınabilir ve kırılabilir hiçbir hareketli parça bulunmaz.

Isı ve toz toleransı:

GPro® 500, ısı ve/veya toz nedeniyle diğer analizör türlerinin çalışmasını imkansız hale getirecek birçok ortamda kullanılabilir.

Daha az bakım:

Yıllık doğrulama ve düzenli aralıklarla yapılan optik temizlik gereken tek bakımdır. Ayrıca GPro® 500’ün düşük süpürücü gaz (purge gas) tüketimi işletim maliyetlerini azaltır.

Geniş gaz yelpazesi:

GPro® 500 serisi, O2, CO, CO2, H2O, HCl, CH4, NH3 ve H2S de dahil olmak üzere birçok gazı ölçebilir. Her ihtiyaca uygun proses adaptasyonları: En geniş uygulama ve kurulum noktası seçeneklerine uyum sağlayan GPro® 500, enstrüman tarafında süpürücü gaz (purge gas) ihtiyacı devam etmekte olup ancak proses tarafında bir süpürücü gaz ihtiyacı olmayan özel prop dizaynına sahip olan modellerinin yanında DN50 gibi küçük çaplı borularda ölçüm için uygun bir proses bağlantısı ve ekstraksiyon sistemleriyle kullanmak için bir ektraktif sistem adaptasyonu ile çeşitli proses bağlantıları ile kolayca uyum sağlayabilir.

Uygun proseslere örnek olarak şunlar verilebilir:

• Doğrudan klorlama ve oksiklorlama proses kontrolü. • VCM atık gaz geri kazanımı. • FCC birimi yanma optimizasyonu. • Elektrostatik ayırıcılarda güvenlik kontrolü. • Klor scrubber kurutucu çıkışı. • Etilen oksit üretimi. • Amonyak sentezi. • Karbon siyahı prosesi. Ahmet Aykut Yavuz Ahmet Aykut Yavuz İş Birim Müdürü Proses Analitik Bölümü Mettler Toledo Türkiye    

Yazıyı Paylaş