Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2026 yılı Şubat ayında 21,1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, kimya sektörü 2,3 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu. Sektörün iki aylık ihracatı ise 4,5 milyar doları aştı.
Kimya sektörünün Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Şubat ayında 2,3 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü konumumuzu sürdürdük. İlk iki aylık sektör ihracatımız ise 4,5 milyar doları aştı. Kimya sektörü, 16 alt sektörüyle ve binlerce ürünü kapsayan geniş yapısıyla 27 alt sektöre hammadde, yarı mamul veya mamul veren, sanayimizin üretim zincirinin temel taşı niteliğinde. Ülkemizin 2025 yılında yakaladığı yüzde 3,6’lık büyümede diğer sektörlere sağladığı ara malı ve hammadde desteğiyle kimya sektörünün üstlendiği rolün önemi büyük. Diğer yandan yakın coğrafyamızda yaşanan jeopolitik riskler, savaşlar ve belirsizlikler enerji fiyatları, lojistik maliyetleri ve tedarik zincirleri üzerinde etkiler oluşturabilecek unsurlar arasında yer alıyor. Gelişmeleri yakından takip ediyor ve savaşların en kısa zamanda sona ermesini diliyoruz. Her türlü zorluğa rağmen ülkemizin ve sektörümüzün ihracatını sürdürülebilir şekilde devam ettirebilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Şubat ayında en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi
Şubat ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri 770 milyon 189 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 418 milyon 524 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler ihracatı yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 208 milyon 522 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ‘yıkama müstahzarları’ ve ‘organik kimyasallar’ oldu.
Almanya şubat ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu
Şubat ayında en çok ihracat yapılan ülke 117 milyon dolar ile Almanya oldu. Şubat ayında en çok ihracat yapılan ilk on ülke Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, Fas, Romanya, Rusya, ABD, Irak ve Gürcistan oldu. Şubat ayında ilk 20 ülke arasında en çok artış yüzde 243,54 ile Fas’ta oldu.
