KCC Türkiye'yi, Genel Müdür Dr. Tuğrul Aydın Kayı ile konuştuk

  • 02.09.2024

KCC, faaliyetlerine 1958 yılında “Kaumkang State Industries Inc.” olarak başlamasının üzerinden geçen yarım asrı aşkın süredir cam, pencere/ kapı, dış/ iç malzemeler ve zemin kaplamaları gibi inşaat malzemeleri alanında teknolojik inovasyonun lideri olmak iddiasıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Yüksek değerli ürünler ve hizmetler yaratılması yoluyla finansal açıdan sağlam, istikrarlı büyüme; sürekli inovasyon ve inovatif yönetim; eğitime yoğun ve etkili yatırımla global yetenekler yetiştirmek ve ileri teknolojide lider olma stratejik hedefleriyle hareket ederek, “Herkes için daha iyi değer yaratmak” şiarıyla yoluna devam eden KCC Türkiye'yi, Genel Müdür Dr. Tuğrul Aydın Kayı ile konuştuk.

KCC – Teknoloji ve İnovasyonda Büyüyen Güney Koreli

1958 yılında Güney Kore’de kurulan KCC, istikrarlı stratejisi ve sağlam teknolojik altyapısı sayesinde dünya çapında büyük bir şirketi haline gelmiştir. Günümüzde, 12 tanesi yurt dışında olmak üzere toplam 21 fabrikası bulunan KCC, yıllık yaklaşık 5,5 milyar dolar satış geliri ile sektördeki gücünü kanıtlamakta.

Farklı Sektörlerdeki Güçlü Varlığıyla KCC

KCC’nin ürün yelpazesi geniş ve çeşitli: Yapı ürünleri alanında pencere, cam çerçeve, alçıpan, tavan ürünleri ve inorganik yalıtım malzemeleri öne çıkarken, boya sektöründe ise inşaat, otomotiv, genel sanayi ve koruyucu kaplamalar gibi çeşitli alanlarda çözümler sunmakta.

2020 yılında Momentive Materials şirketinin satın alma süreçlerinin tamamlanmasının ardından KCC, silikon pazarında dünyanın en büyük ilk üç üreticisi arasında yer almayı başarmıştır. Kişisel bakım, elektronik, mobilite, yapı ve diğer sanayi sektörlerine yönelik silikon çözümleri ile KCC önemli bir oyuncu hâline gelmiştir.

 

Bizlere kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Özellikle boya sektörü olmak üzere, yirmi yılı aşkındır farklı satış ve pazarlama pozisyonlarında çalışıyorum. Bu süre içerisinde farklı uluslararası firmalarda yurt içi ve dışında ağırlıklı olarak satış ve pazarlama ile ilgili görevlerde bulundum. Son yedi yıldır ise KCC Boya’da Refinish, Genel Sanayi ve Epoksi zemin kaplamaları sektörlerinin satışından sorumlu ‘Genel Müdürlük’ görevini icra ediyorum. Bunlara ek olarak, bir vakıf üniversitesinde pazarlama yönetimi dersleri verdim.

 

KCC Boya olarak yapılanmanızdan bahsedebilir misiniz? Hangi sektörlere hizmet vermektesiniz?

KCC Boya, Türkiye’de üretim tesisi bulunan %100 Güney Kore sermayeli bir firmadır. Gebze’deki fabrikamızda hem toz boya hem de yaş boya üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, KCC, Hyundai Türkiye’nin OEM (“Original Equipment Manufacturer” -orijinal ekipman üreticisi) tedarikçisidir; satış sonrası yetkili servisler pazarında da Hyundai ile merkezî anlaşmamız bulunmaktadır. Bu sektöre de refinish boyalarımızı tedarik ederek hizmet veriyoruz. genel sanayi, epoksi zemin kaplamaları, marine, bobin boyaları ile toz boya teknolojilerimizle farklı talepleri karşılamakta ve farklı çözümler sunmaktayız.

 

Otomotiv endüstrisine sunduğunuz ürünler neler ve bu ürünler hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

Otomotiv endüstrisine hem OEM hem de refinish ürünlerimizi tedarik etmekteyiz. G. Kore ve Türkiye’de geliştirilen ürünlerle otomotiv endüstrisine çok geniş bir ürün portföyü ile hizmet vermekteyiz. Ürünlerimiz en öne çıkan özellikleri, her zaman aynı kalitede üretilmesi ve müşteri ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş olmasıdır. Kısaca açıklamak gerekirse, müşteri ihtiyaçlarını önceden tahmin edip, buna göre ürün portföyümüzü dizayn ediyoruz. Böyle bir ihtiyacı tahmin ettiğimizde, KCC Kore ürün portföyünü araştırıp doğrudan ithal edebiliyoruz. Ek olarak, daha iyi hizmet vermek için bu ürünün reçetesini ve hammaddelerini alıp kendi fabrikamızda da üretebiliyoruz. İki alternatifin de yeterli olmadığı durumlarda ise, Türkiye’deki Ar-Ge departmanımız tarafından kendi formüllerimizi geliştirerek yeni ürünler çıkartabiliyoruz.

 

Boyaların çevresel faktörlere (UV ışınları, nem, sıcaklık değişimleri vd.) karşı dayanıklılığı nasıl sağlanıyor?

Boya üretimi çok ileri teknoloji gerektirmemesine rağmen, formül dizaynı, kullanılan ileri teknoloji hammaddeler ve katkı maddeleri ile bahsedilen koşulları sağlanmaktadır. Yeni bir boya teknolojisi çıkarılmadan önce, yine müşteri beklentilerine paralel olarak UV, darbe ve yaşlandırma testleri gibi çeşitli testlerden geçmektedir. Çok önem verdiğimiz başka bir konu ise, aynı ürünü her zaman aynı kalitede üretmektir.

 

Günümüzde en önemli konulardan biri sürdürülebilirlik. Siz KCC Boya olarak çevre dostu otomotiv boyaları hakkında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Herkes için daha iyi değer yaratmak” yönetim felsefemiz altında, teknolojimizi çevre dostu yönetimimiz ile birleştiriyoruz. Çevre dostu yönetimimiz ile ilgili olarak özellikle vurgulamak isterim ki, adet olarak dahi en fazla çevre dostu sertifikaya sahip işletmelerden biriyiz. Ürünlerimizi doğal malzemelerle üretmeyi hedefliyor ve bu oranları gün geçtikçe arttırıyoruz. CO2 emisyonu azaltma tesisleri kurarak ve daha az gaz yayan ve daha az yakıt tüketen sistem getirerek, müşterilerimizle birlikte sürdürülebilir bir gelecek yaratıyoruz.

 

KCC Boya'nın satış faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz, otomotiv sektöründe en çok iş yaptığınız bölgeler ve ülkeler hangileridir?

KCC Türkiye olarak, ‘refinish’ boyalarında, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlarda ihracat faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Kısa vadeli hedeflerimiz arasında söz konusu bölgelere olan ihracatımızı daha da artırarak, ülke ekonomimize sağladığımız katma değerin miktarını çok daha yüksek oranlara çıkarmak yer almaktadır.

 

Son olarak… Otomotiv sektörünü değerlendirdiğinizde geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu sektör bazında hedefleriniz nelerdir?

Otomotiv sektörü, üretimi ve yan sanayisi ile birlikte Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörüdür. Bu sektör boya üreticilerini iki açıdan yakından ilgilendirmektedir: Otomotiv üretiminde kullanılan boyalar ve daha sonraki süreçte, tamir-bakım için gereken boyalar. Hem OEM hem de satış sonrasını belirleyenleri farklılık göstermektedir. Yine üretim kısmında, ihracat ve de yurt içi talep önemlidir. Özellikle geçtiğimiz yıl fiyatların sürekli yükseleceği beklentisiyle yurt içinde beklenmedik talep artışları yaşandı; bu, hem sıfır ve hem de ikinci el araçların satışlarını canlandırdı ve bu durum, tabiî ki boya üreticilerinin de işlerine çok olumlu yansıdı. Ancak bu sene enflasyonla mücadele politikasına paralel olarak uygulanan önlemler yine de bu pazarı çok ciddi etkilemedi.

Otomotivde BYD’nin yeni yatırımı sektörü daha da büyüteceği gerçek. Bunun dışında da Cherry gibi yine önemli bir marka ülkemizde yatırım yapma konusunun değerlendirmektedir. Bu hem sektörümüzün büyüyerek devam edeceğini hem de ülkemize büyüyen elektrikli araç üretimini ve satışını tetikleyeceğini beklemekteyiz. Bu konuda elektrikli araçların yeniden boyanması için gereken ürün portföyümüzü şimdiden hazırlamamızı sağladı

KCC olarak bizim bu sektördeki hedefimiz, ülkemizde bulunan veya yatırım yapacak olan üreticilerimizin geniş ürün portföyümüz ile hem OEM ve hem de satış sonrası tedarikçisi olmaktır.

 

Yazıyı Paylaş