Karaca Grup; 52 yıldır ev yaşam kategorilerinde sunduğu katma değerli ürün ve hizmetlerle hem sektörüne hem de topluma değer katmaya devam ediyor. Marka; çevresel, sosyal ve yönetim alanlarındaki yaklaşımını yansıttığı, “Değer Katmak Doğamızda Var” anlayışıyla yürüttüğü faaliyetlerini içeren GRI (Küresel Raporlama Standardı) uyumlu 2. sürdürülebilirlik raporunu yayımladı.
Kurulduğu günden bu yana inovasyon odaklı yaklaşımıyla sektöre öncülük eden Karaca, 2024 Sürdürülebilirlik Raporu ile Mağazalarda Enerji Verimliliği, Fırsat Eşitliği ve Sürdürülebilir Mağazacılık gibi alanlara dikkat çekmeye devam ediyor. Karaca’nın ürün ve üretim süreçlerinin merkezinde sürdürülebilirlik önemli bir yer alıyor. Yenilenebilir enerjiyle üretim ve uzun ömürlü ürün tasarımı bu anlayışın temelini oluşturuyor.
Karaca, Sürdürülebilir Büyüme Stratejisi kapsamında; sürdürülebilir ürün ve hizmetler sunmak, farklı tüketici gruplarına ulaşarak kapsayıcı büyüme sağlamak, iş ortakları, çalışanlar ve Karacaseverler ile birlikte hareket etmeyi hedefliyor.
Karaca Lojistik Merkezi Yatırımının Yüzde 12’si Sürdürülebilirlik Çalışmalarına Ayrıldı
Karaca, yeni Lojistik Merkezi yatırımının yüzde 12’sini sürdürülebilirlik faaliyetlerine ayırarak çevresel duyarlılığını somut adımlarla ortaya koyuyor. 120.000 m²’lik alanda Hadımköy’de kurulan bu mega depo, şirketin merkezi lojistik üssü olarak konumlandırıldı ve lojistik süreçlerde önemli bir dönüşümün temelini attı.
Sürdürülebilir Mağazacılık
Karaca Grup, Türkiye’de sürdürülebilir mağaza konsepti geliştiren ve uygulayan öncü markalardan biri olarak sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Mağaza tasarımlarında kullanılan tüm sac ve metal aksamlar ikinci el ürünlerden seçilirken aydınlatma sistemlerinde LED ampuller tercih ediliyor. Tüm boyama işlemleri su bazlı boyalarla gerçekleştiriliyor. Merkezi olmayan dağıtım ve servis ağı yapısına geçilerek lojistik kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılması yönünde önemli bir adım atılırken tüm alışveriş arabaları yüzde yüz geri dönüştürülebilir malzemelerle yenilenip kullanım ömrünü tamamlayan mağaza mobilyaları da geri dönüştürülüyor. 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 7 Container Store konseptli mağaza hizmet vermeye devam ediyor.
Mağazalarda Enerji Verimliliği
Karaca, sürüdülebilirlik hedeflerinin ana odağına enerji kullanımı ile ilgili konuları alıyor. Enerjiyi verimli kullanacağı projeler geliştiriyor ve yenilenebilir enerji kullanım alanlarını artırıyor. Çalışmalar çerçevesinde, özellikle alışveriş merkezi kaynaklı belirsiz tüketimleri saatlik periyotlarla izleyebilmek amacıyla mağazalarda bulut tabanlı enerji takip teknolojilerine geçiş kararı ile 10 mağazada mesai dışı dönemlerde yüzde 40 oranında enerji verimliliği sağladı. 2025 yılının ilk ayı itibariyle Türkiye’deki tüm mağazalarında bu projeyi hayata geçirdi.
Satışta Kadın ve Fırsat Eşitliği
Karaca, “Karaca Satışa Kadınlar ile İz Bırakıyor” projesiyle Türkiye genelindeki tüm mağazalarda 35 yaş ve üzeri kadınlara kariyerlerinin ikinci baharında çalışma fırsatı sunuyor. Kurumsal iş tecrübesi olan ve aktif iş hayatına dönmek isteyen kadın adaylar, Karaca mağazalarında tam ve yarı zamanlı çalışma imkanına sahip oluyor. 2024 yılı itibarıyla Karaca çalışanlarının yüzde 54’ünü kadınlar oluşturuyor. Bu oran, kadın istihdamına verdiği önemi ve kurumsal düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme kararlılığını ortaya koyuyor. Ayrıca yöneticilerin yüzde 42’si kadınlardan oluşuyor.
2024 yılı sürdürülebililik çalışmaları ile ilgili Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karaca; “Sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil,zorunluluk haline geldiğinin bilinciyle hareket ediyor; tüm ürün ve operasyonlarımızda bu sorumlulukla ilerliyoruz. Bu yılın odağında, enerji dönüşümümüz ve ürün bazlı sürdürülebilir gelişmelerimiz yer aldı. 2030 yılına kadar operasyonel süreçlerimizin tamamını yenilenebilir enerjiyle gerçekleştirme hedefimize kararlılıkla ilerlerken, enerji verimliliğini merkezine alan projeler gerçekleştirdik. Sürdürülebilirlik ilkemizi, yalnızca bir strateji değil, şirketimizin doğasında yer alan bir değer olarak benimsiyor, çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz.” dedi.