İşyerlerinde Güvenlik Kültürü Odaklı İSG Sempozyumu Üsküdar’da Gerçekleşti

İşyerlerinde Güvenlik Kültürü Odaklı İSG Sempozyumu Üsküdar’da Gerçekleşti
  • 12.01.2026

“İşyerlerinde Güvenlik Kültürünü Geliştiren Yenilikçi Eğitimler ve Uygulamalar” temasıyla düzenlenen IX. Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Yaşanılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu, Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Akademisyenler, sektör temsilcileri, iş güvenliği uzmanları ve kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, iş kazalarının önlenmesi, güvenlik kültürünün güçlendirilmesi ve dijitalleşmenin sektöre etkisi gibi çok sayıda başlık ele alındı.

Sempozyumun açılışına Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, İSG Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve İSG Bölüm Başkan Yardımcısı ve Sempozyum Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur katıldı.

“700 BİNDEN FAZLA İŞ KAZASI YAŞANDI”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının artırılması gerektiğini belirtti.

Ertekin, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“İş sağlığı ve güvenliği ülkemizin en önemli konularından biri. Bu kadar teknolojik gelişmeye rağmen hâlâ iş kazaları nedeniyle insanlarımızı kaybediyoruz. Bunların tamamı önlenebilir ölümler.”

Ertekin, son verilere göre 2024 yılında 700 binden fazla iş kazası yaşandığını, 2025 Kasım ayı itibarıyla iş kazası ölümlerinin 1900’lü rakamlara ulaştığını ifade ederek çocuk ve göçmen işçilerin de hayatını kaybedenler arasında bulunduğunu aktardı.

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMLERİ VE GAZ GÜVENLİĞİ VURGUSU
İSG Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sempozyumun ilk kez Soma faciasının ardından düzenlendiğini hatırlatarak etkinliğin alan için önemli bir akademik çıktı olduğunu söyledi.

Dr. Uçan, özellikle depremle ilgili güvenlik uygulamalarının önemine dikkat çekti:

“Deprem fay hatlarıyla ilgili erken uyarı sistemleri, 15–30 saniye önceden bilgi verebilir. Bu henüz konutlarda uygulanmıyor. Acilen devreye alınması gerekiyor.”

Doğalgaz dedektörleri ve otomatik gaz kesme sistemlerinin zorunlu hale getirilmesinin kritik öneme sahip olduğunu da vurguladı.

“GÜVENLİK KÜLTÜRÜ” SEMPOZYUMUN TEMEL ODAĞI OLDU
Sempozyum Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, güvenlik kültürünün temelinde değerler ve sürdürülebilirlik bulunduğunu ifade ederek:

“Bu yıl ‘güvenlik kültürü’ temalı bir sempozyum düzenlemeyi hedefledik. İş sağlığı ve güvenliği alanının ikinci ve üçüncü nesillerde çok daha ileri noktalara geleceğine inanıyorum.” dedi.

SEKTÖR, AKADEMİ VE ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELDİ
Program boyunca:

-İş kazalarının kök neden analizleri,

-Madencilik sektöründe güvenlik uygulamaları,

-Deprem erken uyarı sistemleri,

-İnsan kaynaklarında güvenlik yaklaşımı,

-Psikososyal riskler,

-Dijitalleşen İSG çözümleri

gibi çok sayıda konu söz alındı.

İKİNCİ GÜN ÇEVRİMİÇİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İki gün süren sempozyumun ikinci günü 10 Ocak 2026 tarihinde çevrimiçi platform üzerinden devam etti. Etkinlik, değerlendirmelerin ardından kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Yazıyı Paylaş