İntersonik Genel Müdürü Sayın Attila Arsan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Arsan, İntersonik’in Ar-Ge çalışmaları ve geliştirdikleri ürünler hakkında detaylı bilgi verdi.
Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
ODTÜ Makine Bölümü mezunuyum. Aynı bölümde yüksek lisans yaptım. Petrol ve petrol sektörü malzemeleri alanında, petrol hammaddeleri satışında çalıştım. 1993’te İntersonik’e katıldım. O tarihten bu yana aynı firmada çalışıyorum. Şu anda firmanın yöneticiliğini yapmaktayım.
İntersonik’in kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? İntersonik’in
günümüzdeki yapısı nedir?
1977’de kurulmuş olan İntersonik, endüstriyel parça yıkama ve ultrasonik teknolojiyi Türk sanayicisi ile tanıştıran ilk işletmedir. Firma faaliyetlerine, temelde ultrasonik yıkama ve ultrasonik plastik kaynak makinaları alanında dünyanın önde gelen işletmelerinden Branson’un temsilciliği ile başlamıştır.
İntersonik ben katıldıktan sonra temsilcilik, pazarlama ve satış yapan bir firmadan, Ar-Ge faaliyetleri ve %100 Türkiye’de üretim ile endüstriyel parça yıkamaları ve fosfatlama tesisleri üreten bir marka haline dönüşmüştür. Günümüzde, 2000’den fazla işletmede, 3000’inin üzerinde makinamız çalışmaktadır.
İntersonik başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? İntersonik’in ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?
İntersonik firmasında, endüstriyel parça yıkama makinaları ve fosfatlama tesisleri tasarımı ve üretimi yapılmaktadır. Bu makineler yoğun olarak otomotiv, talaşlı imalat, ulaşım sektörü (uçak, tren, otobüs, vb.), savunma sanayii, metal eşya gibi sektörlerde kullanılmaktadır.
Tasarımını ve üretimini yaptığımız yıkama makinelerini daha kolay anlaşılması için açıklayalım. Ürünlerimiz arasında çok istasyonlu robot taşımalı daldırma ultrasonik yıkama makinaları olan Robow, döner tablalı püskürtme kabin tip yıkama makinaları Sjet-Cabw, yatay konveyör tünel püskürtme yıkama makinaları olan Tunelw, askılı konveyör tünel püskürtme yıkama makinaları olan Hangw, döner sepetli tamburlu tam otomatik yıkama makinaları yani Rotaw yer almaktadır.
Bunların yanı sıra solventli döner tamburlu tam otomatik hermetik yıkama makinaları olan Solw, helezon sistemli püskürtme yıkama makinaları yani Heliw, ultrasonik yıkama makinaları olan Kmodel, Midisonik ve Minisonik, yağ ve atık geri dönüşüm sistemleri yani Coalescence Filter, sıvı buharı geri kazanma sistemleri olan Varu ve kirli buhar ve partikül tutucuları Misco’yı üretmekteyiz.
Makine modellerinin işlevini biraz açacak olursak; Robowash, bakım amaçlı temizlikte ve seri üretimde etkili çözümdür, mesela kaplama, boya ve ambalajlama öncesi
yüzey temizliği vs.) çok etkindir. K-Model ulaşılamayan kirlerin giderilmesinde %100 yıkama kalitesi sunmaktadır.
1K-Model, endüstriyel parça yıkama, yağ alma ve talaşlı parçaların genel temizliği için ideal çözümdür. Her türlü kirliliğin giderilmesi moleküler boyutlarda yapılmaktadır. Minisonik-Midisonik ise parça yıkamada hızlı, güvenli ve ekonomiktir, Minisonik aynı zamanda masaüstü tipi küçük yıkama makine modelimizdir.
Hazır yıkama tankları olan işletmeleri de unutmadık, onlar içinde ultrasonik yıkama elemanı olan Sonda’mız mevcut. Her ünite, kendine ait bir jeneratör ile çalışır, daldırma üniteleri boyutları standart hale getirilmiştir.
Rotawash, tek kabin içinde tamburlu sistem, döner hareketli, spreyli ve taşmalı yıkama-durulama-kurutma tipi olup; yüksek hacimde spreyleme ve kabin içinde yüksek devirde sıvı dolumu ile parçanın tüm yüzeylerine etki eden zengin yıkamadır.
Tunnelwash ise endüstriyel parça yıkamada, basınç ve deterjanlı sıcak su püskürtme yöntemi ile en ideal yıkama makinesi tipidir. S-Jet yıkama, temizleme ve yağ almada en kesin çözümdür.
Yıkanacak parçanın malzemesine ve kirliliğine göre uygun yıkama basıncı, çalışma sıcaklığı ve yıkama kimyasalları tespit edilerek uygulamaya geçilir. Heliwash, yüksek basınçlı yıkama, endüstriyel parça yıkama, yağ alma ve talaşlı parçaların genel temizliği için olan modeldir.
Küçük, orta ve büyük üretim kapasitelerine uygun standart makine modelleri yanında özel tasarım makine imalatları da yapılmaktadır. Rotawash ise tek kabin içinde tamburlu sistem, döner hareketli, spreyli ve taşmalı yıkama, durulama ve kurutma özelliklerine sahiptir.
Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?
Üretimimizin %80’i yurt içine, %20’si ise yurt dışında, özellikle Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerine yönelik yapılmaktadır. Almanya, İsveç, İran ve Fransa ilk sıralarda yer almaktadır.
İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında İntersonik firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği
kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?
1999’dan bu yana 50’nin üzerinde TÜBİTAK ve KOSGEB destekli Ar-Ge projesi yaptık. 5 patentimiz bulunmaktadır. En son 5 yeni patent başvurusu daha yapmış bulunmaktayız. Son zamanlarda aldığımız endüstriyel patentlerimizi de kısaca açıklayalım.
Rotatunel, yani tünel içinde dönerek ilerleyen sepetlere ait dünyada alınmış ilk ve tek patenttir. Solwash solventli yıkama makinesi, hermetik olarak dışarıya solvent buharı çıkışı olmaksızın çalışan triklor-perklor vb. ile çalışan ve kendi kendilerini sürekli damıtan sistemlerdir.
Son tüketiciyi ilgilendiren bazı patentlerimiz de mevcuttur. Bunlar ultrasonik çamaşır yıkama makinası, ultrasonik sebze meyve yıkama makinası, ultrasonik bulaşık yıkama makinası ve basınçlı su ile sebze meyve yıkama makinası şeklindedir.
İntersonik’in çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İntersonik makinalarından çıkan atıklar Çevre Bakanlığı Atık Yönetmeliklerine uygundur. Bunun ölçümlerini müşteriler de istemektedirler. İşçi sağlığı ve güvenliği olmayan bir işletme düşünemiyoruz çünkü bizim en değerli varlığımız insandır.
Dolayısıyla gerekli tüm tedbirler her zaman ve her yerde alınmaktadır. Makine tekliflerimizle birlikte, atık ve çevreye dönüşüm uygulamaları (Atık Arıtma Tesisi) tekliflerini de vermekteyiz.
İntersonik’in yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için İntersonik’in yatırım planları var mı, varsa nelerdir?
Daha ekonomik, daha fonksiyonel, daha hızlı üretim, daha çok müşteriye ulaşma hedefleri doğrultusunda makine, personel ve fabrika yatırımlarımız devam etmektedir. Yeni teknolojilere sürekli yatırım yapılmaktadır. Ar-Ge projeleri ile dünyada olmayan yeni sistem ve teknolojiler tarafımızca tasarlanmakta, imal edilmekte ve sanayiye sunulmaktadır.