Eti Bakır’dan Mazıdağı’na 220 Milyon Dolarlık Yeni Yatırım

Eti Bakır’dan Mazıdağı’na 220 Milyon Dolarlık Yeni Yatırım
  • 05.05.2026

Eti Bakır, Mardin’de bulunan Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde toplam 220 milyon dolarlık iki yeni yatırım için hazırlıklara başladı. Şirket, bu yatırımlarla hem Türkiye’de ilk olacak üretimlere imza atmayı hem de katma değeri yüksek ürünlerde yerli üretimi artırmayı hedefliyor.

Kobalt ürünlerinde Türkiye’de ilk üretim
Yatırımlar kapsamında Eti Bakır, 20 milyon dolarlık bütçeyle kobalt uç ürünleri üretim tesisi kuracak. Tesiste kobalt asetat, kobalt klorit ve kobalt nitrat gibi ürünler üretilecek. Bu ürünlerin büyük bölümünün ihraç edilmesi planlanırken, yatırımın yaklaşık 60 kişilik ek istihdam yaratması bekleniyor.
Şirket yetkilileri, Mazıdağı tesisinde halihazırda piritten geri kazanılan kobaltın, yeni yatırımla daha ileri işlenerek yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüleceğini belirtiyor.

200 milyon dolarlık pelet demir yatırımı
Eti Bakır’ın ikinci büyük yatırımı ise pelet demir üretimi olacak. 200 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesiste, yıllık 350 bin ton demir konsantresi işlenerek yüzde 95 saflıkta pelet demir üretilecek.
Yaklaşık 150 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan tesisin 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Üretilecek pelet demirin tamamının iç piyasaya sunulması hedefleniyor.

İstihdam 1.900’e çıkacak
Her iki yatırımın tamamlanmasıyla birlikte Mazıdağı tesislerinde çalışan sayısının 1.690’dan 1.900’e yükselmesi bekleniyor.

Döngüsel ekonomi ve katma değer odağı
Eti Bakır, Mazıdağı tesisini yalnızca bir üretim merkezi değil, aynı zamanda döngüsel ekonominin güçlü bir örneği olarak konumlandırıyor. Şirket, geri kazanılan metallerin ileri işlenmesiyle katma değerin Türkiye’de kalmasını sağlamayı ve sanayinin ihtiyaç duyduğu ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

Planlanan yatırımların, hem bölgesel kalkınmaya katkı sunması hem de Türkiye ekonomisinde stratejik bir boşluğu doldurması hedefleniyor.

Yazıyı Paylaş