Egeli Deri İhracatçıları Yüksek Gelirli Pazarlara Odaklandı

Egeli Deri İhracatçıları Yüksek Gelirli Pazarlara Odaklandı
  • 09.07.2026

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB), 2026 yılının ilk yarısında 73,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, yeni dönemde yüksek katma değerli üretim ve alım gücü yüksek pazarlara odaklanma stratejisini öncelikleri arasına aldı.

Birlik, ihracatta sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesi için finansmana erişimin kolaylaştırılması, döviz dönüşüm desteğinin artırılması ve ithal girdiler üzerindeki maliyet yükünün azaltılması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği en büyük pazar olmayı sürdürüyor
EDMİB Başkanı Halil Gündoğdu, Ege Bölgesi deri ve deri mamulleri ihracatının yaklaşık yüzde 65'inin Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildiğini belirterek, kilogram başına ihracat değerinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilendiğini ifade etti.

Ayakkabı sektöründe kilogram başına ihracat değerinin 24,77 dolara ulaştığını belirten Gündoğdu, bu rakamın Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı seviyesinde olduğunu söyledi. Deri ve kürk konfeksiyonunda ise çok daha yüksek katma değerli üretim gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Yeni hedef yüksek gelirli pazarlar
Yeni dönemde ticaret heyetleri, alım heyetleri ve uluslararası fuar organizasyonlarına ağırlık vereceklerini belirten Gündoğdu, ihracatta pazar çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu kapsamda ABD, Kanada, İskandinav ülkeleri, Polonya, Romanya, Güney Afrika ve Avustralya, sektörün öncelikli hedef pazarları arasında yer alacak.

"Döviz dönüşüm desteği yüzde 10'a çıkarılmalı"
Sektörün rekabet gücünü koruyabilmesi için finansal desteklerin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, mevcut döviz dönüşüm desteğinin yetersiz kaldığını ifade etti.

"Deri sektörü olarak mevcut şartlarda neredeyse maliyetine üretim ve ihracat yapıyoruz. Döviz dönüşüm desteğinin en az yüzde 10'a çıkarılması halinde ihracatçımız yeniden nefes alabilir ve rekabet gücünü artırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

İthal girdilerde gümrük yükü azaltılmalı
Türkiye'nin coğrafi avantajı, esnek üretim yapısı ve yüksek katma değerli üretim kabiliyeti sayesinde küresel markalar için önemli bir tedarik merkezi olabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Gündoğdu, üretim maliyetlerinin sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Özellikle Türkiye'de üretimi bulunmayan ham maddeler ile ayakkabı yan sanayisinde kullanılan girdiler üzerindeki gümrük vergilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, taban, ökçe, toka ve özel kimyasallar gibi ürünlerdeki vergi yükünün azaltılmasının ihracatçının uluslararası rekabet gücünü artıracağını dile getirdi.

Katma değerli üretim ve yeni pazar stratejisi öne çıkıyor
Halil Gündoğdu, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşümün Türkiye deri sektörüne önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, bu fırsatların değerlendirilebilmesi için üretim maliyetlerini artıran yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, "Katma değerli üretim, güçlü tasarım kabiliyetimiz ve yeni pazarlara açılma stratejimizle Ege deri sektörünün küresel rekabet gücünü daha da artırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yazıyı Paylaş