Berko İlaç Genel Müdürü Barış Özyurtlu ile Söyleşi Gerçekleştirdik

Berko İlaç Genel Müdürü Barış Özyurtlu ile Söyleşi Gerçekleştirdik
  • 14.02.2019
Berko İlaç Genel Müdürü Sayın Barış Özyurtlu ile firmanın Ar-Ge merkezine ve yatırımlarına, teknolojinin tıp alanındaki önemine değindiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik. Berko İlaç Barış Özyurtlu

Bize kendinizden, profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?

Eczacıyım. Meslek hayatıma 2002 yılında Berko İlaç’ta çalışmaya başladım. Yedi yıl Bölge Müdürlüğü sonrası dört yıl kadar eczane eczacılığı yaptım. 2014 yılında Genel Müdür Yardımcısı olarak Berko İlaç’ta çalışmaya devam ettim. İki yıl Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, 2016 yılında Genel Müdür olarak atandım ve halen Berko İlaç Genel Müdürü olarak görev yapıyorum. Dört yıl Diyarbakır Eczacı Odası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Şu an TEB (Türkiye Eczacılar Birliği) delegeliğim devam etmekte aynı zamanda İVEK Mütevelli Heyet Üyesi ve İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanlığını yürütmekteyim.

Diyarbakır Beran Eczanesi’nin laboratuvarında başlayan Berko İlaç’ın başarı serüvenini dünü ve bugünüyle okurlarımızla paylaşabilir misiniz?

Ecz. Berat Beran tarafından 1970’li yıllarda eczane eczacılığıyla başlayan ve 1984 yılında Berko İlaç ve Kimya San. A.Ş. olarak ilaç sanayisindeki yerini alan Berko İlaç, toplum sağlığını geliştirmek için çalışmaya ve üretmeye devam etmektedir. “Seçtiği özel kulvarda ilk ve tek olmak” vizyonuyla, piyasada olmayan yenilikçi ürünleri sektöre ve Türk tıbbına kazandıran Berko İlaç, aynı zamanda geliştirdiği kaşık formu gibi pek çok yenilikçi pazarlama uygulamalarıyla da ön plana çıkmaktadır. Yüzde yüz yerli sermaye olan Berko İlaç, 127 ürünü, 700’ü geçen çalışanı ve 21 bin metrekare kapalı alanı olan dünya standartlarındaki üretim tesisleriyle Türk tıbbına ve dünya sağlığına hizmet vermektedir. Berko İlaç, son beş yılda %150 büyüyerek en hızlı büyüyen firmalar arasındaki yerini korumuştur.Berko İlaç Tesis

Üretim tesislerinizde gerçekleşen faaliyetler hakkında bilgi verebilir misiniz? Üretim tesislerindeki önceliğiniz olan ürün-çevre-çalışan güvenliğini nasıl tanımlamaktasınız?

Üretimlerimiz, Faz I, Faz II ve Faz III olarak isimlendirdiğimiz üç tesisten oluşan İstanbul Sultanbeyli’de yer alan fabrikamızda gerçekleştirilmektedir. 2008 yılında faaliyete giren Faz I Üretim Tesisimiz yaklaşık 5.000 m2 kapalı alana sahip olup, likit ve katı formda ürünler üretilmektedir. Başlıca üretilen farmasötik dozaj formları; şurup, süspansiyon, emülsiyon, tablet, film kaplı tablet, kapsül ve saşedir. Faz I Üretim Tesisimiz, yıllık 43.620.000 milyon kutu üretim kapasitesine sahiptir. 2012 yılında faaliyete giren, 5.000 m2 kapalı alana sahip olan Faz II Üretim Tesisimizde ise likit ve yarı-katı formda ürünler üretilmektedir. Bu tesiste üretilen başlıca farmasötik dozaj formları; şurup, süspansiyon, emülsiyon, probiyotik, rezervuar kapak, damla, sprey, pomad, krem, losyon, jel, sprey-jel, ovül ve suppozituardır. Faz II Üretim Tesisimiz, yıllık 42.400.000 milyon kutu üretim kapasitesine sahiptir. Artan üretim talepleri nedeniyle, yaklaşık 11.000 m2 kapalı alana sahip olan Faz III Üretim Tesisimizin yıllık 56.000.000 milyon kutu üretim kapasitesi ile Kasım 2018’de açılışı gerçekleştirilmiştir.Berko İlaç Üretim
Berko İlaç Üretim Tesisleri’nde, T.C. Sağlık Bakanlığı ruhsatlı farmasötik ürünlerin ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlı takviye edici gıda preparatlarının üretimi gerçekleştirilmektedir.
Takviye edici gıda ürünleri için üretim tesislerinin FDA kaydını gerçekleştiren Berko İlaç, fason üretim alanında da ilaç sanayisine hizmet vermektedir. Şu an 14 firmaya fason üretim yapılmaktadır. Üretim tesisimizde ürün güvenliği, tesisin dizaynı, ekipman seçimleri, ürünün üretiminden dağıtımına kadar tüm süreçlerinin GMP’ye (İyi Üretim Uygulamaları) göre belirlenen koşullarda ve standartlarda sistem kurularak yönetilmesi ile sağlanmaktadır. Firmamız çevre ve çalışan güvenliği konularında son derece duyarlı ve sorumluluk bilincine sahiptir. Çevre ve çalışan güvenliği ile ilgili tüm mevzuatlar doğrultusunda oluşturulan prosedürlerimiz ile tüm gerekli önlemler alınmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye ilaç pazarında güçlü bir marka olan Berko İlaç, 2016 yılından bu yana ihracat alanında büyük bir atılım gerçekleştirmiştir. Dış ticaret çalışmaları dâhilinde 41 ülke ile sözleşme imzalamış; bunların 16’sı ile aktif ticaret yapılmaya başlanmış, kalan 25 ülke ile de ruhsatlama çalışmaları devam etmektedir. Berko İlaç, başta ABD, Kanada ve Azerbaycan olmak üzere; Gürcistan, Irak, Kosova, Makedonya, Moldova, Vietnam, Güney Kore, Lübnan, Sudan, Dağıstan, Bosna-Hersek, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapmaktadır. Bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Berko İlaç, ihracat alanındaki atılımlarının yanı sıra, yakın zamanda T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen ve “Global Türk Markaları” yaratmak amacıyla hayata geçirilen “Turquality Marka Destek Programı”na katılma hakkı kazanmıştır. Berko İlaç, program kapsamında dört yıl süreyle destek alacak ve ihracat alanındaki başarılarına daha da hız kazandıracak.

Açılışını kısa süre önce gerçekleştirmiş olduğunuz Faz III Üretim Tesisinizin diğer üretim tesislerinizden farkı nedir? Ürünlerinize ve sektöre katacağı ayrıcalıklar ne olacaktır?

Berko İlaç, kazandırdığı yeni inovatif ürün ve teknolojilere yenilerini ilave edebilmek ve artan üretim talepleri nedeniyle, Faz I ve Faz II Üretim Tesislerimizin 86.020.000 milyon kutu olan kapasitesini %65 büyüme ile toplamda 142.020.000 milyon kutu kapasiteye ulaşması hedefiyle Faz III Üretim Tesisini planlayarak açılışını gerçekleştirdi. Bu sayede Berko İlaç, 21 bin metrekare kapalı alana ve yıllık 142 milyon kutu üretim kapasitesine kavuştu.

Ar-Ge’yi nasıl tanımlamaktasınız? Berko İlaç olarak Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ar-Ge insan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalardır. İlaç Ar-Ge’si temelde iki aşamadan oluşur; temel araştırmalar ve klinik araştırmalar. Ülkemizde ilaç sektöründe Ar-Ge çalışmaları temelde jenerik (eşdeğer) ilaç geliştirme çalışmaları ile birlikte gerekli olan klinik çalışmaları da kapsayacak şekilde yürütülmektedir. Kurucumuz Sn. Ecz. Berat Beran’ın yenilikçilik tutkusu, farklı inovatif ürünler ortaya koyma arzusu nedeni ile Berko İlaç’ta Ar-Ge her zaman çok önemli olmuştur. Bu sayede Berko Ar-Ge, sektörde takip edilen yenilikçi ürünler ortaya koymak ve Ar-Ge çalışmalarıyla toplum ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla farklı teknik yaklaşımları ortaya koyabilecek, bilimsel çıkış mantığına sahip, Ar-Ge faaliyetlerini sürdürebilecek yetkinlikte araştırmacı, eczacı, kimyager, mühendis, teknisyen istihdamıyla, ulusal ve uluslararası mevzuata uygun ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlar için geliştirmektedir.

Ar-Ge’ye yapmış olduğunuz yatırımlar nedir? Bu yatırımların ürünlerinize sağladığı katkıları okurlarımızla paylaşabilir misiniz?

Ar-Ge demek nitelikli personel demektir. Bu amaçla Ar-Ge yatırımlarımıza öncelikle nitelikli personel sayımızı artırmakla başladık. Ardından fiziksel koşullarını iyileştirdiğimiz daha büyük bir alana sahip, yüksek teknolojili ekipmanlar ile donatılmış ve 2018 yılı içerisinde yaklaşık 11 milyon Liralık bir yatırım yaptığımız Ar-Ge laboratuvarlarımız 30 Temmuz 2018’de başarılı bir denetim sürecinden sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge Merkezi onayı almıştır. Berko İlaç olarak uluslararası düzeyde rekabet gücümüzü artıracak ileri teknoloji içeren ürünler ortaya koyma yolundaki çalışmalarımıza akredite bir Ar-Ge merkezi olmamızın önemli derecede katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki süreçte piyasaya sunacağınız yeni ürünleriniz nelerdir?

Berko İlaç olarak Pediatri, Dermatoloji, Kadın Doğum, Aile Hekimliği ve KBB gibi tedavi alanlarına yönelik ürünlerimiz bulunuyor ve önümüzdeki dönemde farklı etken madde ve ürünlerle bu alanlarda çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Bu alanlara ilave olarak FTR, Dâhiliye ve Ortopedi alanlarına daha ağırlıklı olarak yönelmeyi hedefliyoruz, bu alanlara yönelik yeni ürünlerimiz Ar-Ge ve ruhsat aşamasında. Yüksek teknolojiye sahip, katma değeri yüksek ürün projelerimizde iş geliştirme ve Ar-Ge süreçlerimiz de mevcut.

Yürüttüğünüz sosyal sorumluluk projeleriniz nelerdir?

Sosyal sorumluluk konusunu öncelikleri arasına alan Berko İlaç, kurumsal çıkarlardan çok toplumsal çıkarları da gözeten bir anlayış benimsemektedir ve bu doğrultuda projeler geliştirmektedir. Berko İlaç, Berko Çocuk Tiyatrosu, “Buzda Engel Yok” buz pateni takımı, “Hoş Geldin Bebek” yeni doğan ünite ziyaretleri, “Eczacının Kariyer Yolu” eczacılık fakülteleri kariyer sunumları ve “Kapak Olsun” gibi başlıca projeleriyle topluma katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda köy okullarının ihtiyaçları karşılanmakta, ihtiyaç sahibi öğrencilere burslar verilmekte, pek çok vakıf ve sivil toplum kuruluşuyla birlikte projeler yürütülmektedir.  

Yazıyı Paylaş