AB, MACBETH Projesini Yaklaşık 16,6 Milyon € ile Destekliyor
22.04.2020
Evonik, C4 kimyası alanında lider şirketlerden biri olma konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Evonik tarafından koordine edilen ve AB tarafından finanse edilen bugüne kadar en büyük proje olan MACBETH (Ekonomik ve Teknolojik Engellerin Ötesindeki Membranlar ve Katalizörler -) kısa süre önce başlatıldı. reaktör (CMR). MACBETH, Eylül 2019'da tamamlanan ROMEO projesinin (Membran Geliştirilmiş Operasyonla Reaktör Optimizasyonu) takip projesidir.
Bugüne kadar, Evonik tarafından koordine edilen ve AB tarafından finanse edilen en büyük proje olan MACBETH (Ekonomik ve Teknolojik Engellerin Ötesindeki Membranlar ve Katalizörler - Membranes And Catalysts Beyond Economic and Technological Hurdles) kısa süre önce başlatıldı. Amaç, tek, yüksek verimli bir katalitik membran reaktörde (CMR) uygun ayırma ekipmanı ile katalitik sentez için yeni bir proses geliştirmektir. MACBETH, Eylül 2019'da tamamlanan ROMEO projesinin (Membran Geliştirilmiş Operasyonla Reaktör Optimizasyonu - Reactor Optimization by Membrane Enhanced Operation) takip projesidir.
Yeni kurulan proje konsorsiyumu on farklı ülkeden 24 ortaktan oluşmaktadır. Membranlar, taşıyıcılar, reaktörler, mühendislik, modelleme ve son kullanıcı perspektifine kataliz ile ilgili uzmanlığı bir araya getirir.
Evonik İnovasyon Ajansı Başkanı ve MACBETH Proje Müdürü Marc Oliver Kristen "Kimya sınırlarının ötesinde düşünmemiz, bilgiyi paylaşmamız ve sinerjiden faydalanmamız çok önemli. Tek bir şirket bunu asla başaramadı. Konsorsiyumumuz katalitik sentezde istenen atılım için gerekli olan bilgiyi bir araya getiriyor" dedi.
Bireysel alt projelerde, yeni reaktör kavramı şimdi çeşitli kimyasal reaksiyonlara uygulanmakta ve uygulamaya konulmaktadır. Bu, özel kimyasallar için hidroformilasyon, taşıma / elektrik üretim sektörü için hidrojen üretimi, büyük hacimli kimyasallar için propan hidrojen giderme (PDH) ve biyoteknolojik olarak üretilen ürünler için biyokatalitik yağ ayrılmasını içerir.
Evonik için projenin odak noktası hidroformilasyon reaksiyonudur. Geleneksel olarak homojen bir şekilde gerçekleştirilen bu katalizde, olefinleri aldehitlere dönüştürmek için sentez gazı kullanılır.
Sürdürülebilirlik burada kilit bir faktördür: büyük hacimli endüstriyel süreçlerde sera gazı emisyonlarının planlanan azalması %35'e, kaynak ve enerji verimliliğindeki artış %70'e kadar çıkacaktır.
Ayrıca, yeni reaktör tasarımı sadece daha küçük ve hatta daha güvenli üretim tesislerini garanti etmez. Aynı zamanda piyasadaki öncü rolün güçlendirilmesine yardımcı olur, çünkü gelecekte bu tip sistemlerin yatırım maliyetleri (CAPEX) ve işletme maliyetleri (OPEX) sırasıyla %50 ve %80'e kadar azaltılabilir.