Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı
Ege Yaş Meyze Sebze İhracatçıları Birliği’nin 5 Mart’ta başlattığı “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı” devam ediyor. Programın 6. Haftasında İzmir Torbalı’da bulunan Özgörkey şirketler grubu ile Dikili’de bulunan Agrobay Seracılık ziyaret edildi.
Tarım sektörü ile gençleri buluşturmak amacı ile Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Programı’nın 6. Haftasında İzmir’deki Özgörkey şirketler gurubuna ve Agrobay Seracılık’a ziyaret gerçekleştirildi. Programa kayıt olan katılımcılara; ürünlerin işletmeye gelişi, üretim prosesleri, atık yönetimi, firmaların sürdürülebilirlik politikaları, Ar-Ge çalışmaları, paketleme ve sevkiyata kadar olan tüm tedarik zinciriyle ilgili süreçler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı ve uygulamalı olarak gösterildi.
Gençler Tarım Sektörüne Kazandırılıyor
Gençlerin tarım sektörü hakkında daha fazla bilgi alması için düzenlenen program başarılı bir şekilde devam ediyor. Katılımcılar sera sahalarını ve üretim yerlerini gezerek, bilgi sahibi oluyor. 4 Mart’ta açılış toplantısı yapılan programın 5 Mart’ta ise eğitimlerine başlanmıştı. Altı hafta süren programın son haftasında da katılımcılar ziyaretlerini sürdürdü.
Altıncı haftada İzmir Torbalı’daki Özgörkey şirketler grubuna bağlı Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda entegre tesisi Feast ve dünyanın ikinci, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük seracılık işletmesi Dikili’deki Agrobay Seracılık ziyaret edilerek, uygulamalı olarak süreçlere katılımcılar dahil edildi.
“Bütün Süreci İçine Alan Kapsamlı Bir Eğitim Programı Sunduk”
Program ile ilgili Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak açıklamalarda bulundu. Uçak, “38 yıldır, Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri olarak; gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle, sürdürülebilirlik perspektifinde birçok projeye yatırım yapıyoruz. Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programımız ile gençlerimize sürdürülebilir tarım için gerekli süreçleri kapsayan, girdi sanayilerinden tarlaya, tarladan işleyici-paketlemecilere, lojistiğe ve tüketiciyi de içine alan zincirde, atıkların minimize edilmesi ve geri kazanımının maksimize edildiği noktaya kadar giden bütün süreci içine alan kapsamlı bir eğitim programı sunduk.” ifadelerini kullandı.
“İnteraktif Bir Şekilde Soru Cevap Oturumları Gerçekleştirildi”
Uçak, programın altıncı haftası ilgili bilgiler paylaştı ve; “Programımızın altıncı haftasında katılımcılarımızın Dikili’de ziyaret ettiği Agrobay dünyanın ikinci, Avrupa ve Türkiye’nin sulamadan gübrelemeye kadar her aşama modern teknolojik altyapıyla kontrol edildiği en büyük seracılık işletmesi ve bir diğer ziyaret edilen Feast; Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda entegre tesisi. Her iki firmamız da Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren inovasyona yatırım yapan, sürdürülebilir tarım ve üretimde, kadın istihdamında öncü yerler. Firmalarımızdaki gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve insan kaynakları tarafından katılımcılarımıza; üretimden paketlemeye lojistiğe kadar titizlikle işlenen tüm aşamalarla ilgili sunumlar yapıldı ve interaktif bir şekilde soru cevap oturumları gerçekleştirildi” dedi.
Hayrettin Uçak, “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı katılımcılarımız; İyi Tarım Uygulamaları ve Globalgap sertifika koşulları altında üretim yapan firmalarımızdan AB Yeşil Mutabakat’ına uygun, karbon ayak izini azaltacak proseslerdeki üretimlerle ilgili, dünyadaki talep değişimi ve sürdürülebilir üretim-tüketim, bilinçli pestisit kullanımı, uluslararası sertifikasyon süreçleriyle ilgili de bilgilendirildi. İki işletmemiz de sözleşmeli tarımla ilerledikleri için analizleri yapıldıktan sonra ürün işleniyor. Bütün ürünlerin pestisit analizleri yapılıyor ve uluslararası standartlara uygunsa işleniyor” sözlerini kullandı.