Türkiye, Yeni Yatırımlarla İlaç Üretiminde Küresel Üs Oluyor…

Türkiye, Yeni Yatırımlarla İlaç Üretiminde Küresel Üs Oluyor…
  • 04.09.2019
Türkiye ilaç endüstrisi, küresel bir üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği ilaçta yerlileşme politikası ile yılda 6,1 milyar Liralık ilacın Türkiye’de üretilmesi ve yurt içi üretim payının değer olarak yüzde 40’lardan yüzde 60’lara çıkartılması hedefleniyor. Bakanlığın ilaçta yerlileşme politikası, İsviçreli Novartis, ABD’li Gilead Sciences, İranlı Cinnagen, Fransız Sanofi gibi uluslararası ilaç firmalarının son dönemde ülkemizde yaptıkları yatırımlarla karşılık bulmaya başladı bile. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası- İEİS verilerine göre Türkiye ilaç pazarının 2018 yılında hastane ve eczane kanalında değer ölçeğinde yüzde 26,1 büyüme ile 30,94 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Artkim Fuarcılık Genel Direktörü Cengiz Yaman, yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün 2019 yılı ilk çeyreğinde yıllık bazda 33 milyar TL değere ve kutu ölçeğinde 2,3 milyar hacme ulaştığını söyledi. Ülkemizin hammadde ve bileşenler konusunda dışa bağımlı olması karşısında ilaçta yerelleşme, ihracat ve katma değerli üretim gibi önemli adımların atıldığına dikkat çeken Yaman, “24-26 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 2 bin 500 m2 alanda 100’ün üzerinde firma ve firma temsilciliği katılımı ile bu yıl üçüncüsünü düzenlemekte olduğumuz Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Pharmaist, ihracat odaklı bir fuar. İran, Irak,  Suudi Arabistan, Tunus, Cezayir, Fransa, İtalya, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Orta Doğu, Kuzey Afrika,  Avrupa, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile Balkanlar’dan 3 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi katılımı bekliyoruz.” dedi.

Türkiye 160’tan fazla ülkeye ilaç ihraç ediyor

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre kimya sektörünün Temmuz 2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 artışla 1,7 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Cengiz Yaman, “Kimya sanayimiz 2019 yılını istikrarlı bir şekilde en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak sürdürmektedir. Kimya sanayinin en önemli alt sektörlerinden biri olan ilaç endüstrimiz İEİS verilerine göre 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor, 11 binden fazla ürünü halkımızın hizmetine sunuyor. Sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 500 kuruluş, uluslararası standartlarda üretim yapan 81 ilaç ve 11 hammadde üretim tesisi bulunuyor. Köklü geçmişi, üretimde deneyimi, katma değerli ve teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlayan yapısı ile ülkemizin en stratejik sektörlerinden birisi konumunda. Sektörün kimyasal hammadde ve teknoloji ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni pazarlara açılmasını sağlamak adına 3.Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Pharmaist için tüm hazırlıklarımızı yaptık.” dedi.

İlaç sektörünün ortak buluşma noktası Pharmaist, Ekim ayında İstanbul Fuar Merkezi’nde…

3.Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Pharmaist, 24-26 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 2 bin 500 m2 alanda 100’ün üzerinde firma ile 3 bini aşkın profesyonel ziyaretçi katılımı ile gerçekleşecek. Fuarın katılımcı profili; “İlaç Bileşenleri”, “Etkin İlaç Hammaddeleri (API)”, “Farmasötik Katlı ve Ara Ürünler”, “Yarı Mamuller ve Katkı Maddeleri”, “İlaç Laboratuvar, Üretim Ekipmanları, Test-Ölçüm Cihazları”, “İlaç Paketleme/Ambalaj Teknolojileri”, “Temiz Oda Teknolojileri” ile “Anahtar Teslimi Projeler”den oluşuyor. Ziyaretçi profilini ise ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmaların karar mercileri, üst düzey, satın alma, kalite kontrol ve Ar-Ge, pazarlama-satış ve üretim departman yöneticilerinden oluşuyor.

En son teknolojik gelişmeler konuşulacak, ürün ve formülasyonlar vitrine çıkacak…

Pharmaist ile eş zamanlı olarak düzenlenen konferans ve panellere ise hem yurt dışından hem de yurt içinden önemli sektör dernek başkanları, bilim insanları, uzmanlar ve iş dünyasından isimler katılım sağlarken, sektöre dair en son teknolojik gelişmeler konuşulacak, ürün ve formülasyonlar vitrine çıkacak. Fuar kapsamında düzenlenen Alım Heyeti Programı ile potansiyel alıcı ve katılımcılar fuar süresince ikili görüşmeler fırsatı bulurken, fuar öncesinde oluşturulan randevu programı ile doğru satıcı ve alıcıların daha güçlü iş birlikleri kurmasına vesile olunacak.

Yazıyı Paylaş