Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla Temmuz ayı geçici dış ticaret verilerini, TİM’in açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerinin dördüncüsü olan “TİM Ege Meclisi’ni düzenlediği İzmir’de açıkladı.
Temmuz ayında Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atan ihracatçılar, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,3 artışla 15 milyar 958 milyon Dolar ihracat gerçekleştirdi. Özel Ticaret Sistemi’ne (ÖTS) göre ise, yüzde 8,5 artışla 15 milyar 238 milyon Dolar oldu.
Yılın ilk 7 ayında ise ihracat yüzde 3,1 artış ile 104 milyar Dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracatta 180 milyar Dolar ile Yeni Ekonomi Programı 2019 hedefine böylece daha da yaklaşılmış oldu.
.TİM Başkanı İsmail Gülle: “83 bini aşkın ihracatçımızla, ülkemizin bayrağını tüm dünyada dalgalandırmaya devam ediyoruz. Bu başarılarından dolayı tüm ihracatçı firmalarımızı tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki aylarda da nice rekorları hep beraber açıklayacağız.
Bunun en önemli göstergelerinden biri, Merkez Bankası’nın gelecek 3 aylık ihracat sipariş beklentisi endeksi. Endeksin olumlu seyri, gelecek aylarda da ihracatımızın önemli sıçramalara ve rekorlara imza atacağının en önemli göstergesi.” şeklinde konuştu.
Bu yıl Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedefin 182 milyar Dolar olduğunu belirten Gülle “İhracatımızı Kalkınma Planı 2023 hedefi olan 226,6 milyar Dolara taşımak ve geçmek, en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor.
Hiç kuşkusuz, 2023 yılı ihracat hedefimiz, 223 ülkede ortaya koyduğumuz performansın, doğal seyri ile ulaşabileceği bir hedeftir. Yürüteceğimiz stratejiler ve sektörel yol haritaları ile bu rakamı daha da ileriye taşıyacağımıza inancımız tam.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Temmuz ayı ihracatına dair detaylara değinen TİM Başkanı Gülle: “Temmuz ayında ihracatçılarımız ülkemizin bayrağını 223 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı.
Bu ülkelerin 135’ine ihracatımız artarken 108 ülkede ise artış %10’un, tam 54 ülkede ise %50’nin üzerinde. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke ise 1,4 milyar $ ile Almanya, 1,1 milyar $ ile İngiltere ve 767 milyon $ ile Irak oldu. 9 ülkeye ihracatımız Temmuz ayında en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı.
Bu ülkeler arasında Fransa ve Hollanda gibi AB ülkeleri de yer alıyor. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nin ihracatımızdaki payı Temmuz’da yüzde 48,8 oldu.
İhracatta lider sektör, ihracatını %5 artırarak 2,9 milyar Dolara ulaştıran Otomotiv oldu. %17,7 artışla 1 milyar 734 milyon Dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, %6,2 artışla 1 milyar 679 milyon Dolara ulaşan Hazır giyim ve Konfeksiyon sektörümüz üçüncü oldu.
İhracatını en çok artıran sektörler ise %96,2 artışla Mücevher, %26,5 artışla Yaş Meyve-Sebze ve %23,5 artışla Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri oldu.
TİM Başkanı Gülle, meclisin dördüncüsünün düzenlendiği İzmir iline dair şu verileri açıkladı: “Pazar çeşitliliği anlamında bakıldığında Türkiye’nin ihracat yaptığı 228 ülke ve bölgenin 193’üne İzmir’den ihracat gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bu da ilimizin pazar çeşitlendirmesinde önemli derecede başarılı olduğunun en büyük göstergesi.
Bu başarı neticesinde ilimiz 2018 itibari ile 10,2 milyar ihracata ulaşmış durumda. Bugün İstanbul ve Bursa’dan sonra en çok ihracat gerçekleştiren 3. ilimiz konumunda.
Teknoloji sınıflarına göre ihracata baktığımızda, İzmir ilimizin yüksek teknolojili ürün ihracatının toplam ihracatına oranı %1,3, orta-yüksek teknolojide ise aynı oran %29,3 seviyesinde gerçekleşti.” dedi.
İzmir’in küresel ticaretten daha fazla pay alabilmesi adına ihracatçılara potansiyel pazarlar hakkında bilgi sağlamaya hazır olduklarını dile getiren TİM Başkanı, “TİM olarak İhracatçı Birliğimiz ile beraber, bu süreçlerde sizlerin yanında olmak, ülkemizin ve ürünlerimizin marka değerini korumak için yeni ürün gelişimine de katkı vermek için buradayız.
Sorun kapasite ise kapasiteye, eğitim ise eğitime, altyapı ise altyapıya eğilerek, yeni yatırımları bölgemize çekmek üzere çalışalım.” şeklinde konuştu.