Tekstil Teknolojileri nedir?

Tekstil Teknolojileri nedir?
  • 10.01.2022
Tekstil; kumaş oluşturmak için kullanılan hammaddeler, bu hammaddelerin kullanılmasıyla malzeme oluşturmak için kullanılan yöntemler ve işlemler ile tüm tedarik zincirindeki faaliyetleri kapsayan sanayi dalına denir. Tekstil, her türlü elyaftan; çeşitli yöntemleri (örme, dokuma, dokusuz yüzey elde etme metotları) kullanarak yüzey elde etme sanatı olarak tanımlanabilir. Tekstil insanoğlunun gıdadan sonraki en önemli ikinci gereksinimidir. Tekstil Teknolojileri nedir? Doğumdan ölüme kadar yaşamın her safhasında vazgeçilmez bir yer tutar. Giyimden ev tekstiline, tıptan uzay teknolojilerine kadar sayısız alanda kullanılır. Bu nedenle tüm deney bilimler ve sosyal bilimlerle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili bileşik bir bilim dalıdır. Tekstil kelimesi Latince texus yani doku kelimesinden türetilmiştir. Çeşitli tekniklerle oluşturulmuş bu dokular dışında, kullanılan ham maddelerden başlayarak kullanım alanına uygun olarak nihai ürüne varınca kadar yapılan her işlem tekstil başlığı altında toplanır.

Tekstilde Stabilizatör Nedir?

Sıcaklık, suya sertlik veren iyonlar ve alkali ortamdan dolayı hidrojen peroksit hızlı bir parçalanma gösterir. Bu istenen ağartmanın ortaya çıkmasını önler. Stabilizatör, hidrojen peroksitin parçalanmasını yavaşlatır. Sodyum silikat gibi stabilizatör kullanılarak hidrojen peroksitin dengeli olarak parçalanması sağlanır. Piyasada mevcut olan iyon tutucuların içinde pH tamponlayıcı maddeler yer alır. Şayet stabilizatör yerine bu tür iyon tutucular kullanılırsa sodyum silikat kullanılmayabilir. Tekstilde Stabilizatör Nedir?

Tekstil Ön Terbiye İşlemleri Nelerdir?

Ön terbiye işlemleri, tekstil terbiyesinin başlangıcında, diğer terbiye işlemlerine hazırlık olarak ve mamulün görünümünü güzelleştirmek için yapılan, mamuldeki yabancı maddeleri uzaklaştırma işlemlerinin tümüne denir Bu işlemlerle tekstil materyalinin aşağıdaki özellikleri geliştirilir. -Görünümü (boyama, basma, parlaklaştırma, matlaştırma vb) -Tutumu (yumuşatma, sertleştirme, dirileştirme, kayganlaştırma vb), Bu kimyasal işlemlerden sonra Boyama, baskı, apre gibi sonraki işlemlere hazır hale gelir. Islatıcılar Yağ sökücüler İyon tutucular Kırık önleyiciler Hidrojen Peroksit stabilizatörleri Haşıl sökücüler

Tekstil Yardımcı Kimyasalları Nelerdir?

Tekstil yardımcı kimyasalları arasında ıslatıcılar, Yağ sökücüler, İyon tutucular, Kırık önleyiciler, Hidrojen Peroksit stabilizatörleri, Haşıl sökücüler, Dispergatörler, Egalizatörler, Fiksatörler, Carrierler, Yıkama sabunları, Asit tamponları, Retarderler, Anyonik yumuşatıcılar (Payet/Likit), Katyonik yumuşatıcılar(Payet/Likit), Amfoterik yumuşatıcılar (Pasta/Likit), Estequartlar Katyonik, silikonlu yumuşatıcılar, Macro silikon Emülsiyonları, Micro silikon Emülsiyonları, Hidrofil Silikon Emülsiyonları, Nano silikon Emülsiyonlar, Elastomerik Silikon Emülsiyonları, Florocarbonlar Antibakteriyel (polimer Base), Antibakteriyeller (Silverbase), Yanmazlık Apre (Geçici/Kalıcı), Fenolik Sararma Engelleyici, Haşıl Sökme Enzimleri, Antiperoksit Enzimleri, Asidik Tüğ Enzimleri, Nötral Tüğ Enzimleri, Taş Enzimleri, Lakkaz Enzimleri, Harman Yağları, Spinfinishlerler (doğal /Sentetik Elyaf için), Antistatikler; yer almaktadır.

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU