Starmak Mühendislik Firma Sahibi Zeki Kuyumcu ile Röportaj

Starmak Mühendislik Firma Sahibi Zeki Kuyumcu ile Röportaj
  • 17.03.2016
Starmak Mühendislik ve Dış Ticaret Firmasının Sahibi Zeki Kuyumcu ile profesyonel özgeçmişi, temsilcilik ve distribütörlük faaliyetleri ve hedefleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Sayın Zeki Kuyumcu okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitiminizden ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1980 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. İş hayatıma aynı yıl İzmir’de,Yaşar Holding’e bağlı DYO boya fabrikalarında Proje ve Bakım Mühendisi olarak başladım. Kendi firmamı kuruncaya kadar 17 yılı aşkın süre boyunca, holdingin tüm boya fabrikaları yatırımlarında görev aldım. İşe alınma sebebim, firmanın Gebze/Dilovası’nda kurulacak yeni fabrikası içindi. 2 sene proje ve bakım konularında çalıştıktan sonra 1982’de 4 aylık kısa dönem askerlik görevimi tamamladım ve bu süre içinde firma maaşımın yarısını ödemeye devam etti. Askerlik sonrası hemen Gebze’ye, inşaatı henüz başlamış yatırımın Şantiye Mühendisi olarak gittim. Yaklaşık 3,5 yıl kaldığım Gebze’de, ilk defa bir fabrika yatırımının başından sonuna kadar içinde bulunma fırsatım oldu. Yatırım tamamlanınca da diğer 2 genç Kimya Mühendisi arkadaşlarım ile birlikte Fabrika Üretim ve İşletme Müdürleri olarak görevimize devam ettik. Fabrikanın işletmeye alınmasından sonra kazan dairesi, kompresör dairesi, atık su arıtma tesisi, hidrofor tesisi gibi tüm yardımcı işletmelerin de müdürlüğünü yaptım. Bu süre benim için tecrübe kazandığım bir dönem oldu. 3.5 yılın sonunda yine İzmir’de, Holding’e yeni katılan Dewilüx boya fabrikasına gelerek tesisin işletme, kapasite arttırma ve modernleşme çalışmalarında bulundum. Son olarak da, İzmir’de A.O.S.B.’de (Atatürk Organize Sanayi Bölgesi) kurulan, komple yeni DYO boya ve bağlayıcılar fabrikası yatırımında Makine ve Donanım Seçimi Sorumlusu olarak görev aldım. Bu projenin de tamamlanıp fabrikanın devreye alınmasından sonra 17 yılı aşkın süre çalıştığım firmadan kendi işimi kurmak üzere ayrıldım.

Starmak Mühendislik kuruluşundan bu yana gelişen süreci ana hatlarıyla anlatabilir misiniz?

Starmak’ı 1997 yılında öncelikle, uzun yıllar edindiğim tecrübe ile mühendislik firması olarak kurdum. İlk işim 6 ay süreyle, yeni kurulan DYO Boya Fabrikasının işletmeye alma ve kontrollük görevi oldu. Bundan sonra da, çalışma hayatım süresince tanıdığım, kendi konularında en iyilerinden olan firmaların temsilciliklerini alarak işimi genişletmeye çalıştım. İlk olarak Belçika – Antwerp’e giderek De Vree dolum makinaları temsilciliğini, daha sonrada Alman Niemann ve Full firmalarının temsilciliklerini aldım. Bundan sonra da özellikle firmaların birbirlerine haber vermeleri sonucunda diğer firmalar da temsilciliklerim arasına eklendiler. Temsilci olduktan sonra da işimi geliştirme amaçlı, hemen hemen Türkiye’de yerleşik tüm firmaları ziyaret ederek, kendimi tanıtmaya çalıştım. Temsilcisi olduğum firmaların zaten tanınıyor olmaları ve özellikle çalışma hayatım boyunca edindiğim teknik tecrübe sebebi ile teklif istekleri gelmeye başladı ve ilk sene içerisinde kendime göre başarılı sayılabilecek birkaç makine satışı oldu. Bundan sonrasında da hem temsilcisi olduğum firmalara hem de müşteri firmalara makine seçimlerinde ve teknik konularda yardımcı olmaya çalışarak devam ettim ve de işimi severek yapmaya devam ediyorum. Kendi işime başladığım ilk yılımdan itibaren aldığım tüm firma temsilciliklerim 19 yıldır kesintisiz devam ediyor.
Faaliyet alanlarınızdan, temsilciliğini gerçekleştirmekte olduğunuz firmaların ürün ve ürün gruplarından genel hatlarıyla bahsedebilir misiniz?
Önceki sorunuzda bilgi vermeye çalıştığım temsilcilik işimin yanında, özellikle boya ve bağlayıcı fabrikaları yatırımlarına yönelik, birlikte çalıştığım bürolar ve taşeron firmalarla birlikte mühendislik ve taahhüt çalışmalarım var. Temsilcisi olduğum tüm firmalar bence mühendislik bakımından konularının en iyileri arasında olup, yurt içi ve yurt dışında tanınmış firmalardır. WILHELM NIEMANN GmbH & Co. Dissolver ve Basket Mill imalatçısı, FÜLL Systembau GmbH Dispensing sistem imalatçısı, D.W. RENZMANN Apparatebau GmbH, kazan yıkama ve distilasyon makinaları imalatçısı Alman firmalarıdır. J.DE VREE & Co. N.V. yarı ve tam otomatik dolum makinaları imalatçısı Belçika firması, Biic BIANCHI S.p.A. komple bağlayıcı tesisleri kurucu ve imalatçısı, Idealtec S.r.l. toz otomasyonu imalatçısı İtalyan firmalardır. Bunlardan başka, firmaların ihtiyaçlarına göre pompa, vana, filtre, karıştırıcı, vb. her türlü teknik malzeme temin etmek üzere birlikte çalıştığım diğer firma temsilciliklerim vardır.
Komple boya ve bağlayıcı tesislerin kurulmasına yönelik gerçekleşen proje hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeni bir fabrika kurulması veya mevcut tesislerde kapasite artırımı ve modernizasyon ile otomasyona yönelik tüm mühendislik çalışmalarını birlikte çalıştığım firmalarla gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu çalışmalar; kapasite hesaplamaları ve yerleşim planı hazırlanması (bu çalışmayı projelendirmeyi isteyen firmalarla birlikte yapıyorum), akış diyagramları (borulama ve enstrümantasyon) hazırlanması, tank, kazan, karıştırıcı, vb. imalat projelerinin hazırlanması, mimari ve çelik yapı projelendirme, elektrik ve otomasyon projeleri ve spesifikasyonların hazırlanmasını içeriyor. Yatırımcı firmaların projelendirme sürecinde, mümkün olduğu kadar tüm detayları çözmeleri ve daha sonra satın alma ve imalat sürecine geçmelerinde fayda vardır. Yoksa yatırım sürecindeki eksik detay ve projelendirme sebebi ile zaman ve değer kayıpları yaşanmaktadır. Belirtmeye çalıştığım bu projelendirme süreci sonunda da, makine ve donanım seçimleri, satın alınacak malzeme listelerinin hazırlanması ve teminleri ile taşeron firmalarımla birlikte imalat ve taahhüt hizmetlerini gerçekleştirebiliyoruz. Bu kapsamda peç çok firmada yaptığım çalışmaların yanında, yurt içinde Ankara’da 2008 yılında Türk ve İspanyol firmalarının ortak yatırımı olan İba-Valresa firmasının Boya ve Bağlayıcılar fabrikası yatırımı ile yurt dışında Azerbaycan’da ve Libya’da gerçekleşen komple üretim tesisleri yatırımları vardır.
Müşteri portföyünüzden bahsedebilir misiniz? Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Edindiğim bilgi ve tecrübe doğrultusunda özellikle Kimya sektörü içindeki Boya ve Bağlayıcılar fabrikalarına hizmet veriyorum. Bilindiği gibi bu sektördeki tüm üretici firmalar ile makine ve donanım temin eden firmalar birbirlerini tanımaktalar. Bu sebeple hemen hemen sektördeki, farklı kapasitelerde üretim yapan tüm firmalar müşterimiz arasındadır. İsim vermek gerekirse firmaların bilinen kısa adları ve isim sırasına göre Akçalı Boya, Akzo-Marshall, Betek, DYO, Ece Boya, İshakol, Jotun, KCC, Kalekim, Kanat Boya, Kansai Altan, Kayalar Kimya, Merbolin, Polisan, Sintaş, Sun Chemical, Tek Boya. Ve diğer firmalar yıllardır birlikte çalıştığımız yurt içi müşterilerimiz arasında. Ürünlerinizin güvenilirliği ve şirketinizin devamlılığı için uyguladığınız kalite ilkelerinden bahsedebilir misiniz? Temsilcisi olduğum şirketlerin, bu sektörün lider ve konularında teknoloji yaratan firmalar olduklarını ve kendi kalite politikalarını müşteriye yansıttıkları için özellikle tercih edildiklerini düşünüyorum. Niemann sadece Dissolver ve Basket Mill, De Vree sadece dolum makinaları, Renzmann sadece yıkama makinaları ve distilasyon üniteleri, Full sadece dispensign sistem imalatı yapan, kendi konularında uzman firmalardır. Benim de geçmişte fabrika tecrübem olduğu için, kendimi onların yerine koyup, ihtiyaçlarını bir anlamda hissederek en kısa zamanda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyorum. Çeşitli zamanlarda müşterimizle görüşmelerimizde, kendilerinin herhangi bir ihtiyaçlarında kısa sürede yanıt verme çabamızı kendilerinden duymak, bizim için de gurur kaynağı olmaktadır. Müşterilerinizin memnuniyeti için satış öncesi ve sonrası destek faaliyetleri sağlıyor musunuz? Müşterilerimizin hemen hepsi, mühendislik bölümü ve bakım kadroları bulunan firmalardır. Genelde satışı yapılan tüm makine ve donanımlar çok arıza çıkartmamalarının yanında, bakım için bizden yardım istendiğinde, hemen her türlü teknik yardımı yaparak duruş süresini azaltmayı ve gerekli yedek parçayı kendilerine en kısa zamanda ulaştırmayı hedefliyoruz.
Hedef ve projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bundan önce olduğu gibi bu sektördeki tüm projelerin içinde olmayı, tecrübemizle müşterilerimize tercihlerinde yardımcı olmayı umuyorum. Kendi firmamın kuruluşundan beri her sene, müşterilerimizden gelen ihtiyaçların -her sene aynı firmalar olmamakla birlikte- gerek modernizasyon ve yenileme, gerekse yeni yatırım olarak arttığını memnuniyetle izliyorum. Türk Boya sektörü hakkında düşünceleriniz nelerdir? Türk boya sektörü, kapasite ve bilgi birikimi ile yurt içi ve yurt dışında ve özellikle bölgemizde öncü sektördür. Tüm fabrikalarımızda geniş tecrübeye sahip mühendis kadroları çalışmaktadır. Fabrika ziyaretlerine gittiğimde, özgün Ar-Ge çalışmalarına ve her geçen gün ihracat yapılan ülkelerin sayısının arttığını memnuniyetle gözlemlemekteyim. Fabrikalardaki otomasyon seviyesinin artması, teknik emniyete yönelik eksiklerin giderilmesi ile kapasite ve gelişimini sürdürecektir.

Paintistanbul & Turkcoat 2016 Fuarı hakkında düşünceleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

Fuar, sektör için vazgeçilmez bir gereksinim olup, yurt içi ve yurt dışı katılımcıların, misafir ve müşterileriyle, bilgi alış verişinin yapıldığı sektörün buluşma etkinliğidir. Temsilcisi olduğum tüm firmalarla birlikte bu fuara sürekli katıldığımız için, her defasında fuarın, katılımcılarının ve ziyaretçilerinin beklentilerini karşılamaya çalıştığını memnuniyetle gözlemlemekteyim. Emeği geçenlere kendim ve katılımcı firmalarım adına teşekkürlerimizi sunarım.
Son olarak, sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Tüm firmalar sektörün gereği parlayıcı ve patlayıcı maddelerle çalışmaktalar ve maalesef hemen her sene üzücü kaza ve yangınlara şahit olmaktayız. Ben de çalışma hayatım boyunca çeşitli kaza ve yangın başlangıçlarına şahit olduğum için, bu durumun önlenmesi amacı ile firma içi teorik eğitimlerinin yanında pratik olarak da eğitimlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Böyle bir yangın tehlikesinin nereden kaynaklanabileceğini bir anlamda hissetmek ve yangın meydana geldiğinde de firmanın öncelikle kendi kadroları ile erken müdahale edebilme kapasitesi bence her şeyden önemli. Ben fabrikada çalışırken; bir 3 silindirli üzerinde oluşan solvent buharlarının statik elektrik ile parladığına, kaynak ve diğer kıvılcım çıkartabilen ateşli işlerde – her türlü tedbir alınmasına rağmen bir örtünün altında biriken ve yeterince havalandırılmayan solvent buharlarının parladığına, su üzerinde biriken solvent tabakasının kolayca parlayabildiğine, yeterince havalandırılmayan tank, reaktör, vb. kapların her zaman tehlike yarattığına ve benzer yangın başlangıçlarına şahit oldum. Benzeri kazaların tekrar yaşanmaması dileği ile emniyet tedbirlerine öncelik tanınmasını isterim.      

Yazıyı Paylaş