Sayın Osman Çiçekli ile Röportaj Gerçekleştirdik

Sayın Osman Çiçekli ile Röportaj Gerçekleştirdik
  • 08.02.2023
Gerçekleştirdiğimiz söyleşide INSPRO CEO’su Sayın Osman Çiçekli sorularımızı yanıtladı. Çiçekli, INSPRO’nun verdiği hizmetler ve sunduğu ürünler hakkında bilgi verdi.  INSPRO CEO’su Sayın Osman Çiçekli Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz? İlk ve orta öğretim sürecini, 1979 yılında dünyaya geldiğim memleketim Malatya’da bitirdikten sonra Konya Fen Lisesi’nde yatılı olarak lise eğitimimi tamamladım. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olup, İstanbul’da profesyonel hayatıma başladım. Sistem Tasarım Mühendisi olarak çalıştığım süreçte vatani görevimi de icra ettim. 2005 yılında, açıldığında Türkiye’de faaliyete geçen ancak şu anda yalnızca Avrupa’da aktif olan mühendislik ve proje uygulama firmamız ARTNİVO’yu kurduk ve böylece moda tabiriyle girişimcilik serüvenim de başlamış oldu. 2013 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bünyesinde açılan İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans programını başarıyla tamamladım ve akabindeki süreçte de A sınıfı iş güvenliği uzmanı oldum. 2019 yılında, Avrupa Endüstriyel İzolasyon Vakfı’nın (EiiF-European Industrial Insulation Foundation) Bremen’de düzenlediği eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak Türkiye’nin ilk ve tek Tipcheck (Termal İzolasyon Performans Denetimi) Mühendisi oldum. INSPRO
INSPRO ne zaman kurulmuştur? INSPRO’nun tarihçesi, gerçekleştirdiği yatırımlar ve günümüzdeki yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
INSPRO, yukarıda bahsettiğim ilk girişimimiz olan ARTNİVO’nun içinden doğan bir projeydi aslında. Zira endüstriyel izolasyon alanında mühendislik ve proje uygulama işleri yapan ARTNİVO’nun olgunlaştığı bir dönemde, aynı projelerde kullanılan “sökülebilir izolasyon sistemleri” üretimi için 2015 yılında INSPRO kuruldu ve ilk üretim tesisi olan Çerkezköy’de faaliyetlerine başladı. 2019 yılında ise şimdiki üretim tesisi olan Beylikdüzü OSB’deki işyerine taşındı ve sektöründe benzeri olmayan CNC entegrasyonlu modern makine parkı, lojistik avantajları, tasarım ve üretim altyapısıyla da faaliyetlerine devam ediyor.
INSPRO’nun sunduğu ürün ve hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz? Yurt içi ve yurt dışında hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz?
INSPRO, sökülebilir izolasyon sistemleri ile beraber ısıl izleme/proses ısıtma sistemleri ve tekstil kompansatör sistemleri tasarlayıp üreten, endüstriyel izolasyon ve ısıl izleme uygulamaları için mühendislik ve tasarım hizmeti veren, ilgili projelerde kullanılan bilcümle teknik hammadde ve sair malzemeyi tedarik eden, yine benzer kapsamdaki projelerde ilgili tesislere planlı (periyodik) veya plansız duruşlar süresince bakım hizmeti sunan, hem yerel hem de uluslararası pazarda aktif bir firmadır. Sıcak veya soğuk bileşenleri (boru hattı, ekipman, türbin, tank, vb.) olan herhangi bir tesis INSPRO için potansiyel alıcıdır. Yerelde herhangi bir bölge kısıtı yok ve yurt çapında talep olan her yere INSPRO ürünlerini ve hizmetlerini ulaştırabiliyoruz. Yurt dışında da benzer bir durum olmakla beraber yoğun olarak Avrupa Ekonomik Alanı ve biraz da Afrika ve Orta Doğu bölgelerine INSPRO’nun ürünlerini düzenli olarak ihraç ediyoruz.
İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında INSPRO firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Gerçekçi ve dürüst olmak gerekirse katma değeri yüksek ürünlerle pazar payımızı artırma, yeni teknoloji ve metotları prosesimize entegre ederek mevcut pozisyonumuzu pekiştirme amacıyla Ar-Ge ve inovasyon bazlı yatırımlarımızı yıllık bütçe planlarımızda onaylatmakta ve hayata geçirmekte sorun yaşamıyoruz. Hiç şüphesiz ki, yepyeni bir ürünü veya sistemi ortaya çıkarmak, mevcut ürün veya sistemleri veya üretim metotlarını yeni teknolojilerle geliştirmek gibi unsurlar da kişisel motivasyon anlamında benim ve tüm mühendislik ekibimizin ana kaynağıdır. Son yıllarda özellikle ısıtıcı bileşenlerin entegre edildiği sökülebilir izolasyon sistemleri bu ürünlerin kontrol elemanları ve bunların tesis otomasyonuna entegrasyonu gibi konularda ciddi sonuçlar elde ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Ayrıca Türkiye’de ilk defa 3 boyutlu tasarım ve ardından CNC tabanlı tam otomatik üretim hattı ile hata payını en aza indirgeyen üretim teknolojisi de INSPRO mühendislerinin hayata geçirdiği bir başka majör inovatif değişiklik olarak son derece güzel bir örnektir.
INSPRO olarak, çevre politikanız ve sürdürülebilirlik yaklaşımınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?
INSPRO, vizyonu doğrultusunda, sürekli gelişen bir dünya şirketi olmak adına; yalnızca müşterilerinin değil tedarikçi, çalışan, çevre, toplum, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve diğer tüm paydaşlarının memnuniyetini “beklentilerin üzerinde karşılama” gayreti içinde yatırımlarını insana, bilgiye ve teknolojiye yaparak sıfır hata, sıfır iş kazası ve sıfır çevre kazası ile ürün ve hizmet üretmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda ilgili gerekliliklere uygun ortak bir bakış açısı, örgütsel davranış biçimi olarak şekillendirilmiş ve organizasyonumuzun her kademesinde hayata geçirilmiştir. Diğer yandan ürünlerimiz, doğası gereği enerji tasarrufunda baş rol oynayan çevre dostu ürünler olmaları sayesinde, müşterilerimizin de üretim proseslerindeki ilgili iyileştirmelerle kendi çevre politikalarına uygunluğun sağlanmasında fevkalade çözümlerdir.
INSPRO önümüzdeki dönemler için ne tür yatırımlar planlamaktadır? Yatırımlarınızı planlarken hangi kriterlere öncelik vermektesiniz?
Şüphesiz tüm firmalar gibi INSPRO da makro trendlerle uyumlu ve ihracatı destekleyen yatırımlar yapmayı planlıyor. Her ne kadar günümüzde bu trendlere dair uzun vadeli tahminlerde belirsizlikler yaşanıyor gibi görünse de INSPRO’nun önemli bir avantajı var. Şöyle ki, günümüzde enerji maliyetleri inanılmaz seviyelere gelmiş durumda ve her ne kadar ara ara düzeltmeler olsa da enerji tedariki uzunca bir süre daha üreticilerin en belirgin maliyet kalemi olarak kalacak. Bu doğrultuda önümüzdeki kısa/orta vadede talepte düşüş olmasını beklemiyoruz, bilakis artış trendinin söz konusu olacağını öngörüyoruz. Bu sebeple az önce de belirttiğim gibi özellikle üretim teknolojisi ve kapasite artırıcı/ destekleyici altyapılara yani ihracatı destekleyen unsurlara yatırım yapmaya devam etmeyi planlıyoruz.  

Yazıyı Paylaş