Sanayici Büyük Kaza Risklerini Azaltacak Yönetmelik Değişikliğine Odaklanmış Durumda

Sanayici Büyük Kaza Risklerini Azaltacak Yönetmelik Değişikliğine Odaklanmış Durumda
  • 22.03.2019
Yaralanma, ölüm, çevresel ve maddi hasarlarla sonuçlanan büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için Mart ayında yönetmelik güncellendi. Kazaları önlemenin en büyük öncelikleri olduğunu dile getiren sanayiciler, yönetmeliğin gerektirdiklerini hızla hayata geçirmek için ‘Proses Güvenliği ve Süreçlerin İyileştirilmesi için Destek Paketi’ çağrısı yaptı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Zeytinoğlu ile Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı ve Dyo İnşaat Boyaları Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan Fairmont Quasar Hotel’de güncellenen yönetmelikle ilgili sanayiciyi bilinçlendirmek amacıyla düzenledikleri Proses Emniyeti Sempozyumu hakkında bilgi vermek üzere bir araya geldi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Zeytinoğlu; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili Kocaeli Sanayi Odası’nın Türkiye’ye örnek olacak çok önemli bir projeye imza attığını belirtti.
Ağır ve tehlikeli sektörlerin yoğun faaliyet gösterdiği Kocaeli’de, sanayicilerin proses emniyetiyle ilgili tedbirleri alma konusunda liderlik ettiğinden bahseden Ayhan Zeytinoğlu, bu kapsamda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması ile ilgili yönetmelikteki değişimin sektörün tüm aktörleriyle birlikte tartışılacağı Proses Emniyeti Sempozyumu’nu hayata geçireceklerini dile getirdi. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı ve Dyo İnşaat Boyaları Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan ise Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Yönetmeliği’nde Mart ayında gelen değişikliğin AB’de uygulanan SEVESO Direktifleri doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti. Bu değişimle birlikte tesisin büyüklüğü ve bugüne kadar aldığı güvenlik tedbirlerine göre değişiklik gösterse de şirketleri 1-1,5 milyon TL düzeyinde bir yatırımın beklediğini açıklayan Hasan Şerefhan, bu yatırımın hem kaza riskini azaltmak hem de kazaların insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek için şart olduğunun altını çizdi. Sanayicinin buna uyabilmesi için insan gücü ve kaynak gerektiğini dile getiren Şerefhan, bununla birlikte teknik bilgi ve donanım gereksinimlerinin de oluşacağının altını çizdi. Yeni değişikliklere uyum göstermeyen firmaları, uyarıdan, para cezasına ve hatta üretimi durdurmaya kadar ağır cezalar beklediğine dikkat çeken Şerefhan, sanayiciler olarak bu sınavı başarı ile geçeceklerine inandıklarını ancak bu denli büyük yatırımlar için desteğe ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

Yazıyı Paylaş