Reaksiyon Kimya’nın Genel Müdür Yardımcısı Sayın Gökhan Ceyhan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Ceyhan, Reaksiyon Kimya’nın yeni projeleri ve Ar-Ge çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
[caption id="attachment_104380" align="aligncenter" width="577"]
Gökhan Ceyhan[/caption]
Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
1982 yılında Malatya’da doğdum. İlk öğrenimimi Malatya’da, orta ve lise öğrenimimi İstanbul’da tamamladıktan sonra 2004 yılında Trakya Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldum.
2005 yılında kardeş firmamız olan Tayf Kimya’da kalite kontrol ve Ar-Ge bölümünde Ürün Geliştirme ve İnovasyon Sorumlusu olarak başladığım iş yaşantımı daha sonra 2008 yılında Reaksiyon Kimya Satış Sorumlusu olarak sürdürdüm. 2011 -2019 yılları arasında sırasıyla İş Geliştirme ve Satış Müdürlüğü görevini üstlendim ve bu dönemde Kumho, Akzo Nobel (Nouryon) gibi dünyaca ünlü firmaların temsilciliğini kazandırdım. Yaklaşık 18 farklı ürünün Reaksiyon Kimya markası altında üretimi ve satış ağının oluşturulması süreçlerini yönettim. Kasım 2019’dan itibaren Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Evliyim ve 2 kızım var.
Reaksiyon Kimya’nın kuruluşundan bugüne gelişim sürecinizden bahsedebilir misiniz?
2003 yılında Boya ve Kaplama sektöründe ham madde tedarik ve servis hizmeti vererek faaliyete başladık. Kısa sürede Boya ve Kaplama, yapı kimyasalları, alçı ve beton sektörüne yönelik genişleyen ürün portföyü ile pazarda yerimizi aldık.
Sürekli gelişen iş hacmiyle önemli temsilcilikleri portföyümüze kazandırdık. 2004 yılında 2 temsilcilik ile başlayan ticari hacmimizi Kumho, Akzo Nobel (Nouryon) gibi firmaların da katılımıyla 2018 yılına kadar 19’a çıkardık. Bu süreçte 2014 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’de ofisimizi kurduk.
2007 yılında Wax emülsiyonları ve pigment pastalar ile başlayan üretim yolculuğumuzu 2014 yılında TÜBİTAK desteği ile geliştirdiğimiz ve beton katkılarında kullanılan hiper akışkanlaştırıcı polikarboksilat üretimi ile taçlandırdık. Ar-Ge projelerimiz ile geliştirdiğimiz birçok ürün de yine ülkemizde ve uluslararası pazarda yerini aldı. Türkiye’de de başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’ye dağılan bir satış ağı oluşturduk.
"5 yıl içerisinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 40’ın üzerine çıkarmayı ve ciromuzun içindeki ihracat payını da %35 seviyelerine taşımayı hedefliyoruz."
Artan yurt dışı taleplerini karşılamak üzere 2018 yılı itibarıyla Reaksiyon Kimya ihracat departmanını kurduk ve Cezayir’de bir ofis açtık. Yurt dışı fuarlar ve uluslararası bağlantılarımızın da katkılarıyla 1 yıl için de 28 ülkede çalışmalar başlattık ve ürün gruplarımız ile tanıştırdık.
Yakın zamanda Kocaeli Dilovası’ndaki modern üretim tesisimize taşınmış olacağız. Bu taşınma sürecinin firmamız için bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum. Üretim kapasitemizi daha da artıracağız ve müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda ürün portföyümüzü genişletmeye devam edeceğiz.
2019 yılında sektörel eğitimi ve gelişimi desteklemek amacıyla Reaksiyon Akademi’yi kurduk. Ar- Ge merkezi ve bir dizi eğitim, seminer ve sosyal sorumluluk projelerini de içine alan bir atılım gerçekleştirdik.
Yatırımlarımıza hız kesmeden önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.
Boya sektörüne sunduğunuz ürün ve ürün gruplarınız nelerdir? Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Pigmentler, boya selülozları, toz polimerler, epoksi reçineler, aminler, akrilik reçineler, izosiyanatlar, katkı malzemeleri gibi birçok ürün gruplarında Türkiye’de temsilciliğini sürdürdüğümüz markalarla malzeme teminini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra Reaksiyon Kimya bünyesinde ürettiğimiz su bazlı pigment pastalar, köpük kesiciler, dispersiyon ajanları, wax emülsiyonları, su itici ve epoksi sertleştiriciler boya sektöründe hizmet verdiğimiz ürün grupları arasında yer alıyor.
Boya ve Kaplama sektörüne yönelik ürünlerimiz için “Tailor-made” çalışmalarımız da oluyor. Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda onların uygulamalarına özel ürünler geliştiriyor ve Ar-Ge desteği veriyoruz. Boya sektörünün yanı sıra beton ve alçı kimyasalları, yapı kimyasalları, endüstriyel zemin kaplama, kozmetik, mürekkep hammaddeleri gibi birçok sektöre hammadde temin ediyoruz ve teknik destek sağlıyoruz.
Reaksiyon Kimya’nın çalışmaları ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Reaksiyon Kimya 18 yıldan bu yana boya ve yapı kimyasalları sektörüne yönelik hammadde tedarik hizmeti vermektedir. Hem hammadde temini ile üretici firmalara yönelik çalışmalar yapıyoruz hem de üretici olarak bizler de hammadde alıyoruz. Bu yönümüzü özellikle vurgulamak istiyorum çünkü üretici yönümüzle malzeme sağladığımız firmaların yaşadıkları zorlukları en iyi anlayacak firmalardan biriyiz. Doğru ürünün doğru zamanda iletilmesinin ve geniş ürün yelpazesine sahip olmanın yanı sıra teknik destek hizmeti sağlamanın ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu bakış açısıyla boya sektörüne yönelik ürün hizmetlerimizi kalite anlayışımız, müşteri odaklı yaklaşımımız ile sürdürmekteyiz.
İhracat faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürün gruplarına yönelik talebi karşılamak üzere 2018 yılında kurulan ihracat departmanımız ile birlikte yurt dışı satışlarımız ivme kazandı. Bu amaçla Cezayir’de ofisimizi kurduk ve ekibimizi oluşturduk. Başta Cezayir, Tunus gibi Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere Afrika kıtasının tamamı öncelikli pazar hedeflerimiz arasında. Bunun yanı sıra Türki Cumhuriyetler ve Balkan ülkelerinden de yoğun talep alıyoruz. Bu bölgelerde de dağıtım ağımızı oluşturduk ve önemli satışlar gerçekleştirdik.
Sadece 1 yıl içinde 28 ülke ile ticari anlaşmalar gerçekleştirdik. 5 yıl içerisinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 40’ın üzerine çıkarmayı ve ciromuzun içindeki ihracat payını da %35 seviyelerine taşımayı hedefliyoruz. Yurt içi ve yurt dışı fuarlar, seminerler, ulusal ve uluslararası dernek üyeliklerimiz, sektörel buluşmalar bu alanda geniş bir network kazandırdı.
Yakın zamanda, boya ve kaplama sektöründe fark yaratacak, inovatif bir çalışmanız oldu mu?
Çevre yönetim sistemimiz ve vizyonumuz doğrultusunda karbon ayak izini azaltacak birçok çalışmaya imza attık bugüne kadar. Son dönemde de yeni projemiz kapsamında su bazlı epoksi reçine ve su bazlı epoksi sertleştirici ürünümüzü geliştirdik. Laboratuvar çalışmaları tamamlanan ürünümüz için pilot üretimleri gerçekleştiriyoruz. Çok yakında üretimleri ve dağıtımını da gerçekleştireceğiz.
"Hem yerel hem global pazarda başarılı olmanın sırları işini tutkuyla yapmak, çok çalışmak, uzun vadeli hedeflere odaklanmak, bütün bunları yaparken de çalışanların sağlığı ve güvenliğini, ekip ruhunu, doğaya saygıyı, ülkemize ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzu ön planda tutmaktır."
Bunun yanı sıra yine boya sektörüne yönelik köpük kesici ve dispersiyon ajanı gibi katkı malzemeleri çok yakında pazarda yerini almaya hazırlanıyor.
Müşterilerimizin ihtiyaçları ve beklentilerine yönelik yeni başlayan diğer inovatif Ar-Ge projelerimiz ile ilgili detayları zaman içinde paylaşacağız. Sektöre soluk getirecek yeni ürün grupları için çalışmalarımız devam ediyor.
Sizce yurt içinde ve global alanda başarının koşulları nelerdir?
Günümüz koşullarında ister yurt içinde ister uluslararası platformlarda olsun başarılı olabilmek için global ölçekli düşünmek ve resmin bütününe odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Tüm dünyanın dijital etkileşim içinde bulunduğu bir dönemde küreselleşmeye kayıtsız kalamazsınız. Hem yerel hem global pazarda başarılı olmanın sırları işini tutkuyla yapmak, çok çalışmak, uzun vadeli hedeflere odaklanmak, bütün bunları yaparken de çalışanların sağlığı ve güvenliğini, ekip ruhunu, doğaya saygıyı, ülkemize ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzu ön planda tutmaktır.
Sadece maddi sonuçlara ve satışa odaklandığınızda kısa bir dönem başarılı olabilirsiniz. Ancak gerçek başarı gelecek nesillere katma değeri olan inovatif ürünlerin yanında sağlıklı ve güvenli bir dünya bırakmaktır. Firmamız, bu bakış açısıyla üretime yönelik çözüm odaklı olmanın yanında sosyal sorumluluk projelerine de hız vermiştir. Eğitim, çevre ve çocuk temalı yeni projelerimizi 2021 yılı içinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Başarının anahtarının aynı zamanda toplumsal eşitliğin sağlanması ve kadına gereken değerin verilmesiyle elde edileceğine inanıyoruz. Son dönemde kadın çalışanların oranı %22’lerden %38’lere çıktı. İlerleyen dönemler için hedefimiz “Kadın Dostu Şirket” ünvanı için gereken tüm altyapıyı hazırlamak ve gereken adımları atmak olacaktır.
Yakın zamanda Reaksiyon Akademi adında bir Ar-Ge Merkezi’ni hayata geçirdiniz. Bu konuyla ilgili detayları bizlerle paylaşabilir misiniz?
Reaksiyon Kimya sektöre önemli hammadde tedarik hizmeti sağlayan ve aynı zamanda üretim de yapan az sayıdaki yerli firmalardan biri. Boya sektörüne yönelik birçok ürün Reaksiyon Kimya tarafından üretiliyor. Dolayısıyla Ar-Ge ve Ür-Ge bizim işimizin çok önemli bir parçası. TÜBİTAK ve KOSGEB desteği alarak gerçekleştirdiğimiz birçok projemizin yanı sıra süreçleri halen devam eden projelerimiz de var.
Reaksiyon Akademi bizim öteden beri hayalimizdi. Bildiğiniz gibi “insan” faktörü çoğu zaman işin kendisi kadar önemli. Çalışanların eğitimi ve gelişimine destek vermek ve sektöre daha nitelikli bir ekiple hizmet sağlamak amacıyla eğitimleri daha sistematik hale getirdik ve bu anlamdaki faaliyetlerimizi Reaksiyon Akademi çatısı altında topladık. Bu eğitim seferberliğine müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz de katıldılar ve kendi deneyimlerini bizlere aktardılar.
Bunun yanı sıra Reaksiyon Akademi olarak yılda bir kez sektörün önde gelen üreticilerini bir araya getirdiğimiz “Sektör buluşmaları” organize ediyoruz. Yapı ve boya sektörleri için her yıl gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte yurt dışından gelen uzmanlar boya sektöründe yer alan üreticiler ile bir araya gelerek sektörün sorunlarını tartışıyor ve ürünlerle ilgili son gelişmeleri takip etme ve uzmanlarla birebir görüşme imkânı elde ediyorlar. Önümüzdeki yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan sektör buluşmaları ile ilgili çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.
Sadece bir eğitim değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerimizi de yine Reaksiyon Akademi çatısı altında “İyiliğe Reaksiyon Ver” sloganıyla sürdürüyoruz. Elazığ’da bir lisede kütüphanemizi kurduk, tüm çalışanlarımız da bu anlamda bireysel olarak destek verdiler. Önümüzdeki yıl için temamız çevre ve çocuklar olacak. Bu anlamda yeni projelerimizin hazırlıklarını tüm çalışanlarımızın önerileri ve katkılarıyla sürdüreceğiz.
Bu yıl fabrikamızı da Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’ ne taşıyoruz. Eylül ayı sonuna kadar taşınma süreçleri tamamlanmış olacak. Yeni fabrikamızda Ar-Ge Merkezi altyapısını da hazırladık. Sektörümüzün en önemli eksiği olan laboratuvar ve Ar Ge desteğini sağlamayı hedefledik. İnanıyoruz ki Reaksiyon Kimya olarak bizim yürüttüğümüz projelerimizin yanı sıra çözüm ortaklarımız, müşterilerimiz ve tedarikçilerimizin projelerini de Reaksiyon Akademi çatısı altında yürüterek sektöre önemli bir akademik destek sağlayabileceğiz. Tüm bu çalışmaların yerli üretimin sektördeki payını artırmak, ülkemizi geleceğe taşımak adına üzerimize düşen bir sorumluk olduğunun bilincindeyiz.
Dijital dönüşüm çağımızın olmazsa olmazı. Reaksiyon Kimya olarak bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştiriyor musunuz?
Günümüzde teknolojik değişimler ve yenilikler sektörler arasında bölgesel, ulusal ve uluslararası tüm duvarları kaldırmıştır. Hızla gelişen teknolojiyi yönetemeyen ülkelerin ve kurumların bilgi toplumunun gerisinde kalması kaçınılmazdır.
Son yıllarda işletmelerin bilişim stratejisi, dijital teknolojinin gelişmesi sayesinde işletmenin ana hedeflerine ulaşmakta etkin güce sahip duruma gelmiştir. Endüstri 4.0 dinamiklerinden biri olan dijital dönüşüm bizim firmamızın da önceliğidir. Özellikle 2017 yılı sonunda yönetim kurulu tarafından belirlenen bilişim stratejisi ile tüm üretim ve satış süreçleri, mali yönetim sistemleri ve finans altyapısı buna göre dizayn edilmiş ve bu alandaki çalışmalara hız verilmiştir.
Dijitalleşmenin öneminin bu yaşadığımız pandemi süreçlerinde daha da iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Biz Reaksiyon Kimya olarak çok öncesinde dijitalleşme anlamında en önemli aşamaları tamamladığımız için bugün çalışanlarımız tüm verilere sağlıklı ve güvenli şekilde ulaşarak ofis dışında da işlerini sürdürebilmektedir.
Pandemi sürecini yönetirken aldığınız yeni kararlar oldu mu? Bu kapsamda gerçekleştirdiğiniz çalışmalar nelerdir?
Pandemi süreci başladığında hemen ilk gün yönetim kurulu toplantısı ile gereken tedbirlerin alınmasını sağladık ve şirket çalışanlarının bu olağanüstü süreci sağlıkla atlatabilmesi için bir dizi önlemi hayata geçirdik. Alınan tedbirlerin planlama, uygulama ve yürütme süreçleri için ekip oluşturduk. Üretim süreçlerinde çalışan ekip için sağlık tedbirlerini hızlıca aldık ve üretimi aksatmadan farklı vardiya kombinasyonları oluşturarak aynı vardiyada çalışan sayısını azalttık. Böylece sağlık tedbirleri altında müşterilerimize ürün sağlamaya devam ettik.
Tüm alanlarda temizlik hijyen koşullarını yeniden gözden geçirdik ve bu konuda iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarından da destek aldık. Tüm çalışanlarımızı bu konuda bilgilendirdik ve gereken maske, dezenfektanların yanı sıra diğer koruma ekipmanlarımızı tedarik ettik. Farklı alanlarda dezenfektan noktaları oluşturduk. İş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarımız şirket doktorumuzun desteği ile her çalışanımızı ayrı ayrı bilgilendirdik. Alınan tedbirleri şeffaf bir şekilde paylaştık.
Bunun yanı sıra uygun ekiplerimizin uzaktan çalışma sistemlerini de başlattık. Bu noktada en önemli avantajımız şirketimizin dijitalleşme süreçlerini çok önceden tamamlamış olmasıydı. Uzaktan çalışma sistemi ile müşterilerimizle telefon ve online toplantılar ile görüşerek iletişimimizi sürdürdük.
Bu süreçte ofis dışından gelen misafirlerimizi mümkün olduğunca online görüşmelere yönlendirdik; ancak yine de hizmet almamız gereken durumlarda ateş ölçerek maske ve dezenfektan kullanımı ile ve sosyal mesafe kurallarına uyarak gereken tedbirleri aldık.
Tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi Covid-19 krizinde de aktif liderliğin takım çalışmasının önemini bir kez daha anlamış olduk.
Sürdürülebilirlik çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Reaksiyon Kimya olarak müşteri odaklı çözüm ürettiğimiz Kimya sektöründe sürdürülebilirliği sağlamak ve ürünlerimizde karbon ayak izini azaltmak adına birçok çalışma yaptık. TÜBİTAK ve KOSGEB destekli Ar-Ge projelerimizin son dönemdeki ana teması içinde yaşadığımız doğal çevrenin bütünlüğüne duyarlı ürünler geliştirmek ve geleceğe taşımaktı. Solvent bazlı ürün gruplarının portföyümüz içindeki ağırlığı yerini giderek su bazlı ürünlere çevre dostu çalışmalara bırakıyor. Son dönemde çalışmalarını sürdürdüğümüz su bazlı epoksi reçine ve sertleştiricisi projemiz bu çalışmalarımızdan sadece bir tanesi. Bu anlamda yakın gelecekte sektöre çok daha yenilikçi ve inovatif çözümler sunmaya devam edeceğiz.
Çevre dostu ürün gruplarının yanı sıra sıfır atık projelerimiz ve ekolojik farkındalığı artırmaya yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarımızı da hayata geçiriyoruz. Ürün tedariği ve hizmet sağladığımız müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi iş ortaklarımız olarak değerlendiriyoruz ve onların da sürdürülebilirlik süreçlerini de yakından takip ediyoruz. Bu anlamda da sektöre destek sağlıyor, çözüm ortaklarımızın önerileri doğrultusunda biz de süreçlerimizi daha da geliştiriyoruz.
Reaksiyon Kimya olarak REACH süreçlerine de dahil olduğumuzdan, müşterilerimize REACH yönetim desteği sağlama noktasında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
"Sadece bir eğitim değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerimizi de yine Reaksiyon Akademi çatısı altında “İyiliğe Reaksiyon Ver” sloganıyla sürdürüyoruz."
Eklemek istedikleriniz…
Bu yıl GEBKİM’de 25.000 m2’lik bir arazi satın aldık. Burada da Reaksiyon Akademi Ar-Ge Merkezi ve Üretim Kompleksi bünyesinde çok farklı ürün gruplarının üretimini gerçekleştireceğiz. Yeni üretim kompleksimiz için yerel ve global birçok üreticiden iş birliği ve ortak operasyonel çalışmalar ile ilgili teklif ve öneriler alıyoruz. Bütün bunları değerlendireceğiz ve önümüzdeki dönemde farklı projeler ve farklı ortaklıklar ışığında sektörün ihtiyacı olan modern, donanımlı, dijital altyapıya sahip ve sürdürülebilir sistemler kurarak birçok dünya markasını ülkemize kazandırmayı ve sektörün önemli oyuncularından biri olan firmamızı müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımız ile birlikte geleceğe taşımayı hedefliyoruz.