50 Ton Gübre Ambalajı İmha Edilecek

50 Ton Gübre Ambalajı İmha Edilecek
  • 20.10.2022
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM 15 Şehitleri Salonu’nda “Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı Projesi” tanıtımı için etkinlik düzenlendi, etkinlikte proje ile ilgili ayrıntılar paylaşıldı.

Proje ile 8 Ton Atık Toplandı 

“Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı Projesi” için düzenlenen etkinlikte İl Tarım Müdürü Barış Saylak açıklamalarda bulundu. Saylak; bu proje ile bugüne kadar 8 ton atık toplandığı ve hedeflediklerinin bu çalışma ile çevreye zarar vermeden 50 ton atığı imha etmek olduğunu belirtti.  Proje ile 50 Ton Gübre Ambalajı İmha Edilecek

Atıkları Çevreye Zarar Vermeden Bertaraf Etmeyi Hedefliyorlar

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM 15 Şehitleri Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte ‘Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesinin tanıtımı ile ‘Dünya Gıda Günü’ ve ‘Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ kutlaması bir arada gerçekleştirildi. Etkinlikte İl Tarım Müdürü Barış Saylak konuşma gerçekleştirdi.  Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği’nin destekleriyle hayata geçirdikleri projeyle doğa ve gıda sağlığını korumaya devam ettiklerini vurgulayan Saylak; “Haziran 2021 yılında başlayan projede bugüne kadar kayıtlara göre toplam 8 ton atık toplanarak imhası gerçekleştirildi. Bitki koruma ürünü ambalaj atıkları ile gübre ambalaj atıklarının ciddi bir çevre kirliliğine yol açtığını hepimiz biliyoruz. 2021 Yılı verilerine göre İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı yaklaşık 28.673 çiftçimiz bulunuyor. İlimize yıllık yaklaşık olarak 460 bin adet bitki koruma ürünü ambalajı giriş yapmaktadır. İlaç atıklarının biriktirildiği lokasyonlarda yoğun olmak üzere, İlimizde yaklaşık 1milyon 600 bine yakın plastik şişe formunda ve karton kutu, alimünyum torba, plastik çuval, jüt çuval, metal kutu formunda olmak üzere toplamda yaklaşık 50 bin ton gübre kullanılıyor. Bunlar kullanıldıktan sonra oluşan atıklar maalesef çevre için büyük tehdit oluşturuyor. Toprağı, suyu, yeraltı suları hatta denizlerimizi kirletiyor. Buralarda yaşayan canlı popülasyonunu doğrudan ve dolaylı yollardan da insan sağlığını tehdit ediyor. Bu da yaklaşık 40 ile 50 ton atık demek. Bu Proje ile bu atıkların tamamını çevreye zarar vermeden bertaraf etmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Proje kapsamında belirlenen noktalara atık atan 89 üreticiye teşekkür etmek amacıyla çeşitli hediyeler vermek için bir araya geldiklerini aktaran Saylak, herkese örnek olan bu davranışın yaygınlaşmasını dilediklerini dile getirdi.

Daha Temiz Çevre, Daha Sağlıklı Gıda

Saylak, 16 Ekim Gıda Günü’ne de değindi konuşmasında ve daha temiz çevrenin daha sağlıklı gıda demek olduğunu vurguladı. Saylak; Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, ürettiğimizin neredeyse beşte biri. Bu rakamları ne ifade ettiğini tam olarak anlayabilmemiz için bir örnek vermek istiyorum: Ülkemizde gıda israfını sadece yüzde 2 oranında iyileştirebilsek, yaklaşık 360 bin ailenin 1 yıllık geçim giderlerini karşılayabiliriz” dedi.

“Bakanlık Ve İl Müdürlüğümüzün Hedefi Daha Çok Kadın Çiftçi Daha Çok Proje Daha Çok Yatırım”

Tüm kadınların 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü de kutlayan Barış Saylak, “Muğla’da Çiftçi Kayıt Sistemimize kayıtlı ve aktif olarak üretim yapan 28.673 çiftçimizle kocaman bir aileyiz. Bunların yaklaşık 5000 kadın üreticidir. Bakanlığımızın vermiş olduğu yatırım ve üretim desteklerinde kadın üreticilere ve özellikle kadın kooperatiflerimize pozitif ayırımcılık sağlamıştır. Son yıllarda kadın üreticilere yönelik yapılan yatırımların ve projelerin başarıyla sonlandığını gördük. Başarının kaçınılmaz olduğunu gören Bakanlık ve İl Müdürlüğümüzün hedefi daha çok kadın çiftçi daha çok proje daha çok yatırım” sözlerini kullandı.
BÖLÜM SPONSORU

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU