Özel kimyasallar pazarında küresel anlamda önde gelen bir firma olan Perstorp, çok çeşitli kullanım ömrünü tamamlanmış kaynaklardan metanol ve elektrolizden hidrojen üretmek için bir üretim konsepti geliştirmiştir. AIR Projesi, sürdürülebilir metanol üretmek için türünün ilk örneği, büyük ölçekli, ticari bir
Karbon Yakalama ve Kullanım (CCU) birimi inşa edecek. Metanol tesisi, CO2, kalıntı akımları, yenilenebilir hidrojen ve biyometanın metanole dönüştürüleceği kombine bir CCU ve gazlaştırma süreci olması açısından benzersiz olacaktır. Perstorp bunu Fortum, Uniper ve Nature Energy ile işbirliği içinde yapmayı planlıyor.
Perstorp’un Başkanı ve CEO'su Jan Secher “Bu yenilik, hem mevcut teknolojilerin kullanımını optimize ederken hem de tamamen yeni bir şey oluşturacak ve aynı zamanda ham madde olarak yakalanan CO2'yi kullanarak karbon yakalama ve kullanımını gösterecektir. Bu, döngüsel ekonomiye geçişin ve mevcut kaynaklar ve kapatma döngülerinin kullanılmasıyla CO2 emisyonunda ne kadar önemli azalma sağlanabileceğinin somut bir örneği olacaktır. Bu, Sonlu Malzeme Nötr (Finite Material Neutral ) olma hedefimize ulaşmamız için önemli bir adım olacaktır" dedi.
Metanol, kimya endüstrisi için en önemli hammaddelerden biridir. AIR Projesi, Perstorp'un Avrupa'da her yıl kimyasal ürünler için hammadde olarak kullandığı 200.000 ton fosil metanolün tamamını ikame etmeyi hedefliyor. Proje, yenilenebilir / döngüsel malzemeler, azaltılmış karbon ayak izlerine yönelik çabalarında ve sürdürülebilir, uygun fiyatlı ürünler sunma becerilerinde değer zincirlerinde yer alan şirketleri destekleyecek. Tamamlandığında, Project AIR sera gazı emisyonlarını yılda yaklaşık 500.000 ton azaltacaktır. Hedef, 2025'te sürdürülebilir metanol üretmeye başlamak.
Gerekli finansman sağlanırsa, Perstorp İsveç, Stenungsund'da metanol fabrikasını kurmayı, kendi CO2 ve kalıntı akışlarını kullanmayı ve Avrupa'da üretiminde kullanılan tüm fosil metanolü ikame etmek için metanol kullanmayı planlıyor. Fortum ve Uniper, yeni bir elektroliz tesisinden yenilenebilir hidrojen sağlamayı planlıyor. Dünyanın en büyük biyogaz üreticilerinden biri olan Nature Energy, AIR Projesi'ne biyogaz sağlamaya çalışacak.