OCSiAl’ın yeni üretim merkezinin açılması, Avrupa’nın global ileri malzemeler değer zincirindeki rolünü güçlendirecek.
Grafen nanotüp teknolojilerinde dünya lideri firmalardan olan Lüksemburg merkezli teknoloji şirketi OCSiAl, Lüksemburg’un Differdange şehrinde dünyanın en büyük grafen nanotüp üretim tesisi olacak olan amiral gemisi üretim merkezinin geliştirilmesine başlamak için arazi kira sözleşmesini imzaladığını açıkladı.
Bu resmi açıklama, şirket ile Lüksemburg Hükümeti’nin yıllardır süren ortak çalışmalarının bir sonucu olarak hayata geçti. Bu süreçte, yakın zamanda Lüksemburg merkezli yatırımcı “kulübü”nden bir yatırım turu gerçekleştirildi ve Differdange’de 3,63 hektarlık bir alan için Lüksemburg Devleti ile uzun vadeli bir arazi kira sözleşmesi imzalandı.
Lüksemburg Ekonomi, KOBİ, Enerji ve Turizm Bakanı Lex Delles, “Differdange’da açılacak olan bu üretim merkezi, Lüksemburg’u Avrupa’da sanayi inovasyonunun kilit oyuncularından biri olarak konumlandırma hedefimizi mükemmel şekilde yansıtıyor. Grafen nanotüplere yapılan bu büyük yatırım, yatırımcıların ekosistemimize olan güvenini gösteriyor ve endüstri bölgelerimizin yüksek teknoloji sanayi projelerine ev sahipliği yapma potansiyelini ortaya koyuyor. OCSiAl’ı bu stratejik adımda desteklemekten gurur duyuyoruz; bu adım, nitelikli iş gücü yaratılmasına, Lüksemburg’un deep-tech (derin/ileri odaklı teknoloji) alanındaki itibarına ve daha sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayiye katkıda bulunacak” açıklamasını yaptı.
Maliye Bakanı Gilles Roth, “OCSiAl’ın yatırımı, Lüksemburg’un uzun vadeli inovasyon ve akıllı sanayi geliştirme platformu olarak rolünü öne çıkarıyor” diye ekledi. “Bu proje, özel sektör vizyonunu kamu altyapı desteği ile birleştirmenin değerini gösteriyor.”
2010 yılında Lüksemburg’da kurulan OCSiAl, günlük yaşamda kullanılan çok sayıda ürünün performansını artıran nesil ileri malzeme olan grafen nanotüplerin dünyanın en büyük üreticisi haline geldi. Şu anda yalnızca Sırbistan’da üretilen OCSiAl nanotüpleri, üretim kapasitesinin dört kat artırıldığı bu ülkede, bugün satılan akıllı telefonların %10’undan fazlasında ve dünya çapında bir milyondan fazla elektrikli araçta kullanılıyor.
OCSiAl Yönetim Kurulu Üyesi Alain Kinsch, “Grafen nanotüpler, daha güvenli pillerden daha uzun ömürlü lastiklere ve ultra hafif koruyucu ekipmanlara kadar günlük yaşamda kullandığımız malzemelerin yarısından fazlasını iyileştirebilir. Lüksemburg Hükümeti’ne, arazi kira sözleşmesi aracılığıyla bu projeyi mümkün kıldığı ve inovasyon ile sanayi vizyonunun gelişebileceği bir ortam yarattığı için teşekkür ederiz” dedi.
Bir diğer OCSiAl Yönetim Kurulu Üyesi Norbert Becker, “Bu, OCSiAl ve Differdange için dönüm noktası niteliğinde bir adım. Bu proje, vizyoner bilimi, güçlü yerel kökleri ve iş gücü ile bilgi birikimine uzun vadeli yatırımı bir araya getiriyor” yorumunda bulundu.
Planlanan 300 milyon dolarlık yatırım ve 300’den fazla yeni iş yaratılması hedeflenen tesis, 2028-2030 yılları arasında kademeli olarak devreye alınacak ve Avrupa’nın küresel ileri malzemeler değer zincirindeki rolünü güçlendirirken, yeni nesil mühendis ve bilim insanları için bir gelişim merkezi olarak hizmet verecek.