Mikroplastiklerden Yakıta: Dr. Shetty'den Çevreci Atık Yönetimi Çözümü

Mikroplastiklerden Yakıta: Dr. Shetty'den Çevreci Atık Yönetimi Çözümü
  • 13.11.2024

Dr. Manish Shetty, mikroplastikleri parçalayarak kullanılabilir yakıt üretmeye çalışıyor.

 

5 milimetreden küçük olan mikroplastikler, dünyaya yayılmış durumda; küresel ısınmaya katkıda bulunuyor, gıda zincirlerini bozuyor ve toksik kimyasallarla ekosistemlere zarar veriyor. İşte bu yüzden Dr. Manish Shetty, plastiklerin çevreye karışmadan önce parçalanması üzerinde çalışıyor. 

Sürdürülebilir kimyasallar üretmek ve daha iyi bir atık yönetimi geliştirmek, sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak. Bu araştırma, atık yönetiminde yeşil hidrojeni kullanılabilir hale getirmek için katalizörler üzerinde çalışmanın bir parçası. 

Shetty’nin araştırmasında, aynı zamanda hidrojen kaynağı olarak da işlev gören az miktarda çözücüler kullanılarak polietilen tereftalat (PET) şişeler, ambalajlar, tekstil ürünleri ve 3D baskı gibi belirli bir plastik sınıfı olan kondensasyon polimerlerinin parçalanması hedefleniyor.

"Bu araştırmada yaptığımız şey, kondensasyon polimerlerini yakıt olarak kullanılabilecek aromatik bileşiklere dönüştürmek," diyor Shetty.

“Hidrojen depolamak için kullanılan sıvı organik hidrojen taşıyıcıları, polimerleri parçalamak için ihtiyaç duyulan hidrojeni sağlıyor.” 

Shetty ve ekibi, bu kondensasyon polimerlerinin parçalanmasından sonra depolanan hidrojeni kullanabilecek katalizörler tasarlamayı başardı. 

Araştırma, katalizör yüzeylerinin, bu organik taşıyıcılardan açığa çıkan hidrojeni kullanarak PET’i yakıt veya kimyasal olarak kullanılabilecek p-ksilene dönüştürdüğünü gösteriyor. Shetty, araştırmasının yalnızca bir atık yönetimi çözümü sunmakla kalmadığını, aynı zamanda kimya endüstrisinin sürdürülebilirliği için de önemli olduğunu belirtiyor. 

“Bu katalizörlerle sürdürülebilirlik ve atık yönetimi için bir çözüm geliştirdik,” diyor Shetty. “Bu organik moleküller, hidrojeni üretildiği yerden atık yönetimi için kullanılacağı yere taşıyor, özellikle kentsel ortamlarda çok sayıda atık topladığımızda bu çok önemli.” 

Araştırma yöntemi olarak, PET'i daha küçük parçalara ayırmak ve PET’ten yakıt veya kimyasal potansiyel taşıyan p-ksilen oluşturmak için metanol ve H2 kaynağı kullanılıyor. 

Shetty, bu araştırmanın uygulanmasının ekonomimizi fosil yakıtlara bağımlı olmaktan kurtarabileceğine inanıyor. 

“Bunlardan biri, özellikle su elektroliziyle elde edilen yeşil hidrojenin daha ulaşılabilir hale gelmesiyle, hidrojen taşıyıcılarının bir taşıma aracı olarak kullanılması olabilir,” diyor Shetty. “Bu taşıma şekillerinden biri de atık yönetimi ve geri kazanım olabilir.”

 

Kaynak: https://www.chemeurope.com/en/news/1184887/fighting-microplastics-for-a-cleaner-future.html

 

Yazıyı Paylaş