Zet Mikser makinaları Hotmelt yapıştırıcılar, kauçuk, bmc ve smc hamuru, cam elyaf takviyeli ürünler, balata üretim endüstrileri, katı yakıtlar, ağır plastisoller gibi viskozitesi oldukça yüksek ürünlerin üretiminde kullanılan makinalardır.
Yatay karıştırma sistemine sahip özel formlu “Z” karıştırma paletlerinin kazan içerisinde farklı devirlerde ve her iki yönde dönmesi son derece homojen bir yoğurma ve karışım elde edilmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda gıda sektöründe de yaygın olarak tercih edilen makinalardır.
Zet mikserler yatay mikserler gurubunda yer alan ve sıvı-sıvı veya katı-katı karışımlarında kullanılan, yüksek tork üretebilme özelliğine sahip mikser makineleridir. Zet mikserler yüksek tork üretebilme özelliklerinden dolayı, çok yüksek viskoziteye sahip ürünlerin üretiminde bazen tek seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mikserin iki kısımdan oluşan “U” şeklinde bir kazanı ve her iki kısımda da “Z” şeklinde karıştırma paletleri bulunmaktadır. Zet mikserlerin karıştırma prensibi malzemenin kazan iç cidarı ile paletler arasında ezilerek ve ürünün yırtılarak veya kopartılarak karıştırılmasına dayanmaktadır.
Zet mikserlerin diğer dikkat çeken özelliği, karıştırma paletleri çok düşük hızlarla dönmesine rağmen (dikey hızlı devirli mikserler ile karşılaştırıldığında), “shearing” olarak adlandırılan ve mekanik güç ile moleküler bağların koparılarak, partikül büyüklüğünün küçültülmesi anlamına gelen işlemi yapabilmesidir.
Dikey mikserlerde “shearing” ancak yüksek devirlere çıkıldığında yapılabilen bir işlemdir.
Bir zet mikserin iyi bir karıştırma performansı gösterebilmesi için, en az aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekmektedir.
1. Karıştırma paletlerin olabildiğince yakın mesafede kazan cidarından geçmesi: Eğer kazan cidarı ile karıştırma paletleri arasında eğer mesafe farkı çok fazla olursa, iyi bir ezme gerçekleşmeyecektir. Zetmikserin kapasitesine bağlı olarak bu mesafenin 2-5 mm arasında olması iyi bir ezme işlemi gerçekleştirebilmek için yeterli olacaktır.
2. Karıştırma paletlerinin farklı hızlarla dönmesi: Karıştırma paletlerinin dönme hızlarının birbirinden farklı olması homojen karıştırma performansı açsından istenen bir özelliktir. Özellikle yüksek viskoziteye sahip ürünlerde karıştırma paletlerinin dönme hızlarının birbirinden farklı olması gerekmektedir.
Böylece her dönüşte ürünün farklı noktası ile temas edecek karıştırma paletleri ürünü çok iyi bir şekilde karıştırabilecektir.
Viskozitesi yüksek ürünlerde karıştırma paletleri aynı hızla dönen zet mikserler, ürünü homojen karıştıramamakta, sadece ürünü kazan içinde döndürmektedirler. Bu nedenle homojen bir şekilde karışmış ürün elde edilememektedir.
Zet-mikser makinalarımızın karıştırma kazanı iç cidarlarının komple AISI 304-L kalite paslanmaz çelik malzemeden imal edilmesi, karıştırma paletlerinin çelik döküm malzemeden olması standart özellik olarak sunulmaktadır.
Ayrıca paletlerin ve ekstrüderli modellerde ürün boşaltma vidasının (ekstrüderin) her iki yönde çalışabilmesi de yine standart özellik olarak sunulmaktadır. Karıştırma paletlerinin özel formu sayesinde klasik “Z” tipi karıştırıcılara göre çok daha kısa sürede efektif bir karışım sunmaktadır.
Makina da iki farklı tip boşaltım sistemi bulunmaktadır. Ekstrüderli modellerde kazan içerisindeki ürünün ekstrüder (sonsuz vida) yardımıyla kazan dışına alımı sağlanır.
Devirmeli modellerde ise kazan pnömatik veya bazı modellerde hidrolik sistem yardımıyla 110 derecelik bir açı ile dönerek ürünün kazan dışına alımı sağlanmaktadır. Laboratuvarlar için dizayn edilen model zet-mikser makinalarımız oldukça pratik ve az yer kaplayan bir dizayna sahiptirler.
Zet Mikser makinaları üretim ve laboratuvar modelleri olarak standart kapasitelerde üretilmektedir. Aşağıda ki tablolarda modellerimizi ve teknik özelliklerini görebilirsiniz.
Standart özelliklerimizin yanı sıra bazı opsiyonel özelliklerde Zet Mikser makinalarımızda sunulabilmektedir. Bunları şu şekilde sıralandırabiliriz;
1. Isıtma veya soğutma amaçlı çift cıdarlı kazan sistemi, 2. Karıştırma paletlerinin AISI 304 veya 316 kalite paslanmaz çelik döküm malzemeden imal edilmesi,
3. Hammadde yükleme esnasında tozumayı ve hammadde kaybını önlemeye yarayan Jet-Filtre sistemi,
4. Karıştırma paletlerinin ve (ya) ekstrüder sisteminin frekans invertörü ile devir ayar sistemi,
5. Vakum sistemi, 6. ATEX Zone 1 EEx dIIB T4 standartlarında ex-proof dizayn, 7. Ürün sıcaklık ölçüm sistemi, 8. Reçete kontrollü yarı otomatik veya tam otomatik PC/PLC kontrol sistemi.
1946 senesinden bu yana sektörde yer alan bir firmayız. Deneyimli mühendislerimiz ve satış ekibimiz, ihtiyaçlarınıza çözüm üretmek için beklemektedir. Zet-Mikser makinalarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için www.sozer.com web adresimizi ziyaret edebilir ya da bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
T. Emrah Sözer
Üretim Direktörü
Sözer Makina