Flokser Kimya Poliüretan Bazlı Kauçuk Bağlayıcı Sistemleri

Flokser Kimya Poliüretan Bazlı Kauçuk Bağlayıcı Sistemleri
  • 10.09.2020
Çevre dostu, geri dönüştürülebilir ürünlerin kullanımına yönelik talepler her geçen gün hızla artmaktadır. Eski lastikler ve diğer kauçuk ürünleri, öğütülerek kauçuk parçacıkları şeklinde geri dönüştürülebilen malzemelerdir. Şu anda dünyada, her ay on binlerce tonun üzerinde geri dönüştürülmüş kauçuk kullanılmaktadır. Geri dönüşümlü kauçuklar zemin kaplaması olarak, kapalı ve açık tenis kortlarında, basketbol ve voleybol sahalarında, çocuk oyun alanlarında, atletizm pistlerinde, koşu ve yürüyüş yollarında, bisiklet yollarında, teras ve balkonlarda, okul bahçe zeminlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Geri dönüştürülmüş kauçuktan üretilen bu ürünler, kauçuk ve poliüretan bağlayıcılar kullanarak kompozit bir sistem oluşturacak şekilde hazırlanırlar. Poliüretan bağlayıcılar aynı zamanda esnek süngerler, EVA, mantar, ahşap malç gibi parçalanmış malzemeleri de birleştirerek çeşitli geri dönüşüm uygulamalarında kullanılırlar. Poliüretan bağlayıcı prosesleri, öğütülmüş kauçuk (kırıntı kauçuğu) ve bir ya da daha fazla poliüretan bağlayıcı karışımının kalıplanarak yüksek sıcaklık ve basınç altında preslenerek veya istenilen formda dökülerek herhangi bir ısıl işlem uygulamadan kürlendirilmesi şeklindedir. Bu proseslerde kullanılan kauçuğun her zaman kuru olması, maksimum %0,5’ten az su ihtiva etmesi önerilmektedir. Yüksek su içeriğine sahip kauçuktan yapılan ürünler daha düşük kopma mukavemetine sahip olacağından ürünlerin performansı olumsuz etkilenecektir.
Dolayısıyla yüksek oranda su ihtiva eden kauçukların kurutulmak suretiyle kullanılması elde edilen ürünün kalitesini artıracaktır.
Flokser Kimya sahip olduğu geniş poliüretan bilgisi ve üretim teknikleri ile belirtilen farklı proseslere yönelik, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak ürün çeşitleri sunmaktadır. Flokser Kimya, presleme yöntemi ile hazırlanan sistemlere uygun olarak iki ürün çeşidi ile pazarda yer almaktadır. Creanate 110-10 ve Creanate 110-10A ürünleri kolay uygulanabilen, solventsiz, mükemmel yapışma gücüne sahip malzemelerdir. Temiz, kimyasal yağlardan arındırılmış, kauçuk granülleri %4-7 oranında Creanate 110-10 ya da Creanate 110-10A ile bir mikser yardımıyla karıştırılarak ürün kalınlığına göre 5-25 dakika arasında 120oC – 170oC ısıda preslenerek pişirilmek suretiyle kalıplanmış kauçuk karolar hazırlanır. Kalıplanmış kauçuk karolar, oyun alanları, spor salonları, verandalar, peyzaj kenarları, kalıplanmış paspaslar şeklinde çok çeşitli iç ve dış mekan uygulamalarında kullanılır. Kalıplanmış kauçuk karolar için Creanate 110-10 ve Creanate 110-10A bağlayıcıları kimyasal yapı çeşitlilikleri sayesinde farklı bir dizi reaksiyon profili sunar. Creanate 110-10 ve Creanate 110-10 A farklı sıcaklık ve iklim koşullarında düşük büzülmeye ve tutarlı boyutsal kararlılığa sahiptir. Bu durum homojen kompozit yapısının oluşmasını sağlayarak son üründen mükemmel performans elde edilmesine yardımcı olur. Presleme uygulamalarında kullanılan ürünler ve özellikleri: Dökme yöntemi olarak tanımlanan ısıl işlemin uygulanmadığı sistemler, özellikle koşu parkurları, yürüyüş yolları, park, bahçe ve çocuk oyun alanları, dekoratif uygulamalar için idealdir. Yalnızca profesyoneller tarafından kullanılması tavsiye edilen, sınırsız tasarım özgürlüğü ile harika desen ve grafik kombinasyonlarının tasarlanabildiği bu sistemler için Flokser Kimya aromatik ve alifatik prepolimer bazlı üç farklı ürün sunmaktadır.
Creanate 110-12 ve Creanate 110-07 ürünleri aromatik prepolimer bazlı, solventsiz, nemle kürlenen, yüksek kaliteli, kolay işlenebilir, dayanıklılık özelliklerinin arandığı uygulamalar için mükemmel çözüm sunarlar.
Creanate 110-09 ürünü ise alifatik prepolimer bazlı olup; özellikle renkli, dekoratif uygulamalarda güneş ışığı kaynaklı sararmaların önüne geçebilecek, yüksek UV direncine sahiptir. Transparan özellikli bir bağlayıcı olan Creanate 110-09 üstün mekanik özellikleri ile de dış ortam koşullarına karşı yüksek dayanım kabiliyeti gösterir. Dökme uygulamalarında hazırlık aşaması son ürün kalitesinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Öncelikli olarak kauçuk granüllerin birbirleriyle aralarında yüksek yapışma sağlanabilmesi için kirden, tozdan, kimyasal yağlardan iyice arındırılmış olması gerekmektedir. Beton zemin temizlendikten sonra m²’ye 100-150 gr primer astar tabakası (tek komponentli bağlayıcı, selülozik tiner ile seyrelterek hazırlanır) uygulanmalıdır. Bu işlem ile uygulanacak dökme kauçuğun beton yüzeye kuvvetli bağlanması sağlanacaktır. Astar malzemesinin yeterince kurumasının ardından, karıştırıcıya kauçuk granüller ile %15-20 oranlarda bağlayıcı ilave edilerek yaklaşık 10 dk homojen bir ürünün sağlanacak şekilde karıştırılır. PU astar uygulaması yapılmış olan yüzeye bağlayıcı ve kauçuk karışımı dökülerek, düzgün bir biçimde finişer veya mala yardımı ile yayılması sağlanır. El yordamı ile son düzenlemeler de yapılarak, kurumaya bırakılmalıdır.

Dökme uygulamalarda kullanılan ürünler ve özellikleri:

  Canan Kızılkaya Dr. Canan Kızılkaya Ar-Ge Müdürü Flokser Kimya  

Yazıyı Paylaş