Özet
Bu çalışmada X-700 patentli yapıştırıcımızı içeren sodyum aljinat mikro/nanopartikül üretimi elektrohidrodinamik atomizasyon tekniği (EHDA) ile gerçekleştirilmiştir. Böylelikle elde edilen partiküller ile endüstriyel yapıştırıcıların bağlanma olasılığı arttırılmış olacaktır.
Elde edilen EHDA kapsüllü ürünlerin alan emisyon tabancalı taramalı elektron mikroskobu (FEGSEM) ve ÇEKME test işlemleri sağlanarak morfolojik ve mekanik özellikleri belirlenmiştir.
Yüzey alanı geniş olan bu partiküller ile yapıştırılacak yüzey alanının genişlemesine ve daha etkili bir kaplama imkanı sunulmuş olacaktır.
1. Giriş
Yapıştırıcı kavramı, yapışkanlık veya kohezyon kuvveti ile mekanik, kimyasal, yapışkan bir bütün oluşturmak üzere çeşitli malzemeleri tutan veya çeken herhangi bir malzeme veya maddelerdir. Yapıştırıcı olarak kimyasal ve bitkisel karakterli birçok ürün halihazırda
günümüzde kullanılmaktadır.
Temel anlamı ile iki nesneyi alın yüzeylerinden birbirine bağlamaktır. Bu bağlanma da uzun süreklilik durumu esastır. Bazı yapıştırıcılar alın yüzeylerinden yapıştırılınca belirli bir
sürede ara yüzeylerinden ayrılabilmektedir. O sebeple yapıştırıcılar büyük önem arz eden endüstriyel esaslı ciddi bir konudur.
Son yıllarda endüstriyel yapıştırıcılarda yeni tip polimerik denemeler ilgi çekmektedir. Polimerik bazlı yapıştırıcılarda iyi dayanım su iticilik ve bazen esneklik bazen de sıkılık durumu ortaya konabilmektedir.
EHDA sistemi ile endüstriyel yapıştırıcılar için mikro/nanopartikül üretimi çalışmamız kapsamında sağlanmıştır. EHDA sistemi temel anlamı ile şırınga pompası, manyetiknkarıştırıcı ve yüksek voltaj güç kaynağından oluşmaktadır [1-8].
Bu sistemle endüstriyel yapıştırıcıların yapışma ve bağlanma kapasitesini iyileştirmek amacıyla X-700 patentli yapıştırıcı ve SA kapsüllenmiş mikro/nanopartikül üretimi sağlanmıştır.
2. Materyal ve Metod
2.1. Materyal
Bu çalışmada X-700 patentli endüstriyel yapıştırıcımız kullanılmıştır. Sodyum aljinat (SA) (Sigma-Aldrich, Almanya) ve safsu (distile su) tercih edilmiştir. Kurkumin etken maddesi zerdeçaldan izole edilmiş şekilde hazır temin edilmiştir.
SA çapraz bağlayıcısı kalsiyum klorür (CaCl2) (Sigma-Aldrich, Almanya) kullanılmıştır. Span 20, Tween 20 ve Tween 80 (Sigma-Aldrich, Almanya) düzenli ve eş boylarda nanopartikül üretiminde sürfaktant
olarak kullanılmıştır.
2.2. Metod
*Elektrospreyleme işlemi öncesi besleme çözeltilerinin
hazırlanması
Çalışmamızda mikro/nanopartikül üretimi öncesi Tablo 2.1.’de yer alan değerlere göre çözeltiler hazırlanmıştır. Hazırlanan çözeltiler whatman kâğıdından filtre edilerek çözünmeyen büyük partiküller çözeltiden uzaklaştırılarak mikro/nanopartikül üretimine hazır hale getirilmiştir [9-15]. Elektrospreyleme öncesi hazırlanacak solüsyonlara katılacak sürfaktant oranları Tablo 2.1.’de gösterilmektedir.
Tablo 2.1. Elektrospreyleme öncesi hazırlanacak solüsyonlara katılacak sürfaktant oranları
*Elektrohidrodinamik atomizasyon tekniği ile kapsüllenmiş mikro/nanopartikül üretimi
Tablo 2.1.’de yer alan değerlere göre hazırlanan çözeltiler sırasıyla beherlere alınarak elektrospreyleme işleminde kullanılmıştır. Elektrospreyleme işleminde kullanılacak olan polimer çözeltileri 10 ml şırıngaya çekilerek şırınga pompasına yerleştirilmiştir. Tablo
2.2.’de yer alan çapraz bağlayıcılar safsu da çözülerek bir behere alınmıştır.
Tablo 1.2.’deki değerler uygulanarak partikül üretimi sağlanmıştır. Yüksek voltaj güç kaynağının anot kısmının yer alacağı çelik iğne ucu 20 gauge tercih edilmiştir. Katot kısmı iletkenlik sağlayacak olan paslanmaz çelik bir halkaya bağlanmıştır.
Şırınga iğnesi ve paslanmaz halka arasında 12 cm’lik bir çalışma mesafesi sağlanarak Tablo 2.2.’deki çalışma parametreleri gerçekleştirilerek mikro/nanopartikül üretimi elde edilmiştir.
Tablo 2.2.’deki çalışma parametreleri uygulanmış olup ısıtıcılı manyetik karıştırıcılı bir sistem içerisinde elektrospreyleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Karıştırma süresi 60-65 dk., hızı 600 rpm ve sıcaklığı 45-50oC tüm numunelerde uygulanmıştır [5-19]. Elektrospreyleme işlemi çalışma parametreleri Tablo 2.2.’de yer almaktadır.
Tablo 2.2. Elektrospreyleme işlemi çalışma parametreleri
Elektrospreyleme işlemi sonucunda üretilen ürünler santifürüj tüplerine alınarak 5.000 rpm hızda 30 dk. sürede santifürüj edilmiştir. İşlem sonucunda bir kaba santifürüj tüpünün yarısı boşaltılarak safsu eklenmiş ve 5.000 rpm hızda 30 dk. sürede santifürüj edilmiştir.
Bu prosedür üç defa uygulanmıştır.
Son işlemden sonra bir kaba tüplerinin yarısı kadar boşaltım işlemi uygulanarak, santifürüj tüplerinin kapakları çıkarılarak parafilm ile kapatılarak ufak delikler parafilm üzerinde açılmıştır. İşlem sonrası -80oC’li buzdolabına konarak iki gün bekletilmiştir. Bekletme süresi sonrası liyofilizatör cihazına alınarak kurutma işlemi gerçekleştirilmiştir.
Liyofilizatör işlemi sonucunda mikro/nano partiküller elde edilmiştir. Polimer/çapraz bağlayıcı oranını 6/1 olarak ayarlanmıştır. Böylelikle monodispers eş boylarda partikül üretmek istenmiştir. Mikro/ Nanopartiküller kullanılana kadar -18°C’de muhafaza edilmiştir [13-19]. Şekil 2.1.’de SA-X-700 patentli ürümüze ait mikro/nanopartikül üretim aşamaları gösterilmektedir.
Şekil 2.1. SA-X-700 Patentli ürümüze ait mikro/nanopartikül üretim aşamaları
*Karakterizasyon çalışmaları
Morfolojik FEGSEM analizi öncesi numuneler altın-paladyum ile kaplanmıştır. Bu şekilde FEGSEM görüntüsü çekilmiştir. Seçilen 40 adet partikül aritmetik ortalamaları alınarak partikül aralığı belirlenmiştir.
Mekanik özellikler çekme test cihazı ile ASTM standardınca ahşap papyon numune üzerine uygulanarak çekme test işlemi gerçekleştirilmiştir. Numuneler üçerkez tekrar edilerek aritmetik ortalama ile mekanik özellikler belirlenmiştir.
3. Bulgular ve Tartışma
Morfolojik (FEGSEM) analiz sonuçları
SA mikro/nanopartikül FEGSEM görüntüsü Şekil 3.1.’de gösterilmektedir. %2 Sodyum Aljinat (SA)-%100 Safsu karışımı sonucunda elde edilen çözeltinin %1 CaCl2 ile çapraz bağlanmış EHDA sistemi ile üretilen mikro/nanopartikül FEGSEM morfolojik görüntüsüdür.
SA partikülleri EHDA sistemi ile üretilmiş ve iki farklı parametre optimizasyonu sağlanarak üretim sağlanmıştır. Sürfaktant ve elektriksel alan kuvveti değeri dikkate alınarak nanopartikül boyutlarında ve morfolojilerinde iyileştirmeler sağlanmıştır. 900-1800
mikrometre partikül aralığı varken parametre optimizasyonu sonucunda 400-780 nm nanopartikül çap dağılımı elde edilmiştir [4-12].
[caption id="attachment_130479" align="aligncenter" width="350"]
Şekil 3.1. SA mikro/nanopartikül FEGSEM görüntüsü[/caption]
[caption id="attachment_130480" align="aligncenter" width="346"]
Şekil 3.2. SA-X700 Patentli yapıştırıcı mikro/nanopartikül FEGSEM görüntüsü[/caption]
%2 Sodyum Aljinat (SA)-%1 X700 Patentli yapıştırıcı 100 Safsu-%1 Tween 80-%0.5 Tween 20-%0.5 Span 60 karışımı sonucunda elde edilen çözeltinin %1 CaCl2 ile çapraz bağlanmış EHDA sistemi ile üretilen mikro/nanopartikül FEGSEM morfolojik görüntüsü Şekil 3.2.’de yer almaktadır. 300-500 nm aralığında bir boyuta sahip partiküllerin olduğu FEGSEM analizi ile
belirlenmiştir [7-14].
Mekanik (ÇEKME) Analiz Sonuçları
Çekme test işlemi öncesi bir ahşap yüzeye mikro/nanopartikül içermeyen yapıştırıcı sürüldü ve diğer ahşapa X-700 patentli yapıştırıcımızı içeren mikro/nanopartiküllü yapıştırıcı sürüldü ve kuruması beklendi. Beklenen papyon numuneler ASTM standardına üçerkez çekilerek mekanik özellikler saptanmıştır.
X-700 patentli yapıştırıcı kapsüllenmiş içermeyen ahşap numune 65 MPa mekanik özellik gösterirken ve X-700 patentli yapıştırıcı kapsüllenmiş içeren numune 125 MPa mekanik özellik göstermiştir. Bu durumun sebebi yüzey alanın artması ile birlikte homojen bir dağılım dispersiyon göstermesidir.
4. Sonuçlar
Çalışma sonuçları esas alındığında başarılı bir şekilde EHDA tekniği ile mikro/nanopartikül üretimi sağlanmıştır. SA partiküllerine nazaran X-700 patentli yapıştırıcı içeren SA’ların partikül boyutu daha küçüktür. Ayrıca yüzey alanı arttığından etki performansı da
artmıştır. Bu durumu yaptığımız çekme testi sonuçları desteklemiştir.
Çekme test işlemi ASTM standartlarına uygun yapılmış olup EHDA kapsüllenmemiş ve kapsülsüz yapıştırıcıların mekanik özelliklerinde ciddi farklılıklar ortaya konmuştur. Bu durumun asıl sebebi EHDA kapsüllenmiş partiküllerin yüzey alanı artışı sağlaması ve malzeme iç etkileşiminden kaynaklı sinerjik etki yaratmasıdır. Elde edilen partikül içeren yeni nesil yapıştırıcılar ile endüstriyel yapıştırıcıların yapışma performansı arttırılmış olacaktır.
Erdi Buluş
Metalurji ve Malzeme Yüksek Mühendisi / Kıdemli Malzeme Teknolojileri Uzmanı
İstanbul Arel Üniversitesi ArelPOTKAM
(Polimer Teknolojiler ve Kompozit Uygulama ve Araştırma Merkezi)
Gülseren Sakarya Buluş
Uzman Hemşire
Silivri İlçe Sağlık Müdürlüğü / Bahçeşehir Üniversitesi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Mühendislik Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
Kaynaklar / References
[1] de Pinho Neves, A. L., Milioli, C. C., Müller, L., Riella, H. G.,
Kuhnen, N. C., & Stulzer, H. K. (2014). Factorial design as tool
in chitosan nanoparticles development by ionic gelation technique.
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering
Aspects, 445, 34-39.
[2] Atun, S., Dewi, Y., & Aznam, N. (2020). Characterızatıon Of
Nanocurcumınoıd From Ethanol Extract Of Curcuma Xanthorrhiza
Rhızome Loaded By Chıtosan And Algınıc And Its Antıoxıdant
Actıvıty Test. Reproductıon Humaıne Et Hormones, 2(2),
13-20.
[3] Qi L, Xu Z, Jiang X, Hu C, Zou X (2004) Preparation and Antibacterial
Activity of Chitosan Nanoparticles. Carbohydrate
Research 339:2693-2700
[4] Sarkar SD, Farrugia BL, Dargavill TR, Dhara S (2013) Physico-
Chemical/Biological Properties of Tripolyphosphate Cross-
Linked Chitosan Based Nanofibers. Materials Science and Engineering
C 33 1446-1454
[5] Bhumkar DR, Pokharkar VB (2006) Studies on Effect of pH
on Cross-linking of Chitosan With Sodium Tripolyphosphate: A
Technical Note. AAPS PharmSciTech 7 (2) Article 50
[6] Braccini I, Pérez S 2001. Molecular basis of Ca2+-induced
gelation in alginates and pectins: the egg-box model revisited.
Biomacromolecules 2(4):1089-1096. 14.
[7] Goh CH, Heng PWS, Chan LW 2012. Alginates as a useful
natural polymer for microencapsulation and therapeutic applications.
Carbohydrate Polymers 88(1):1-12.
[8] Honary, S., Maleki, M., & Karami, M. (2009). The effect of
chitosan molecular weight on the properties of alginate/chitosan
microparticles containing prednisolone. Tropical Journal
of Pharmaceutical Research, 8(1), 53-61.
[9] Vimala, K., Yallapu, M. M., Varaprasad, K., Reddy, N. N., Ravindra,
S., Naidu, N. S., & Raju, K. M. (2011). Fabrication of curcumin
encapsulated chitosan-PVA silver nanocomposite films
for improved an
[10] Niranjan, R., Kaushik, M., Prakash, J., Venkataprasanna,
K. S., Arpana, C., Balashanmugam, P., & Venkatasubbu, G. D.
(2019). Enhanced wound healing by PVA/Chitosan/Curcumin
patches: In vitro and in vivo study. Colloids and Surfaces B:
Biointerfaces, 182, 110339.