Dr. Tayfun Sığırtmaç ile Keyifli Bir Söyleşi

Dr. Tayfun Sığırtmaç ile Keyifli Bir Söyleşi
  • 01.09.2022
Kromaş - Rösler Türkiye Genel Müdürü Sayın Dr. Tayfun Sığırtmaç ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Kromaş - Rösler Türkiye olarak işlerine tutku ve sevgiyle bağlı olduklarını belirten Sığırtmaç, sundukları ürün ve hizmetler hakkında da bilgi verdi.  

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1974 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimi, daha sonra, çalışma hayatım devam ederken de, finans üzerine bir MBA programını tamamladım. , İş hayatıma ise 1998 yılında Türkiye’nin en büyük sac işleme teknolojilerini üreten Durmazlar Makine’de başladım. Son 3 yılı Ar-Ge yöneticisi olarak, toplamda10 yıl bu firmada görev aldıktan sonra Aktaş Holding’te Teknik Birimler Direktörü ve daha sonra Coşkunöz Holding’te de Ar-Ge ve Teknoloji Müdürü olarak görev aldım. 2014 yılında ise Kromaş - Rösler Türkiye ile yollarımız kesişti ve yaklaşık 8 yıldır burada Genel Müdür olarak şirketin kaptan koltuğunda görev yapıyor ve ekibimle müşterilerimize yüzey işlem konusunda katma değer yaratmak için keyifle çalışıyoruz.  

Kromaş - Rösler Türkiye’nin kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Kromaş - Rösler Türkiye’nin günümüzdeki yapısı nedir?

Kromaş, Türkiye’nin ilk yüzey işlem firmalarından bir tanesi olarak 1991 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Kromaş, Türkiye’de yaklaşık 25 yıla yakın bir süre yüzey işlem konusunda çok başarılı işlere imza attıktan sonra 2014 yılında yüzey işlem konusunda dünyanın en büyük firmalarından biri olan Alman Rösler Group firması tarafından stratejik bir karar ile %100 oranında satın alınmıştır. Rösler Group ise Almanya merkezli ve globalde 13 farklı ülkede uzmanlaşmış alanlarda (havacılık, medikal, eklemeli üretim vb.) üretim firmaları olan, yüzey işlem konusunda dünyanın lider firmalarından bir tanesidir. Bu stratejik satın alma sonrasında Rösler, daha önce yaptığı diğer stratejik satın alma operasyonlarından farklı olarak “Kromaş” markasını korudu, Rösler markasına çevirmedi. Bu tamamlayıcı marka stratejisi ile ikinci bir marka olarak “Kromaş”ın da gücünü arkasına alarak hem Türkiye’de hem de globalde pozisyonunu güçlendirdi. Kromaş olarak biz de Türkiye’de bu iki lider yüzey işlem markasını (Rösler ve Kromaş) yönetiyor ve bu çatı altında müşterilerimize yüzey işlem çözümleri sunuyoruz. Ayrıca yurt dışına “Kromaş” markası ile ürettiğimiz yüzey işlem sarf malzeme ve makinelerini ihraç ediyoruz.

Kromaş - Rösler Türkiye ağırlıklı olarak hangi sektörlere ve ne tür ürünlerle hizmet veriyor? Kromaş - Rösler Türkiye’nin özellikle kaplamalar ve yüzey işlem alanlarındaki ürünleri, markaları ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

“Yaşam için daha iyi yüzeyler” bizim çok sevdiğimiz ve içselleştirdiğimiz mottomuz. Bunu “Hayatın her alanında” mottomuz ile birleştiriyor ve aslında hayatın her alanında yaşam için daha güzel yüzeyler sunmak için çalışıyoruz. Çünkü yaptığımız iş, ürettiğimiz teknoloji ve ürünler ile verdiğimiz hizmet, kuyumculuktaki estetikten medikaldeki tedavi araçlarına, savunma sektöründeki teknolojiden otomotivdeki gelişmelere, antik mermer dokunuşlarından mutfak sektöründeki gastronomiye her alana dokunuyor. Birçok müşterimiz ile ilişkimiz hasta doktor ilişkisi gibi. Parçası ile problemi olan ya da parça yüzeyi konusunda isteği olan müşterilerimiz parçalarıyla bize gelir, beklentilerini söyler. Bizler de test merkezlerimizde çalışır, müşterilerimize en uygun reçeteyi hazırlarız. Yani en uygun makine ve binlerce sarf (aşındırıcı, parlatıcı) arasından en uygun çözümü kendilerine sunarız. Aslında Kromaş olarak biz, birçok farklı sektöre yüzey işlem makine ve çözümleri sunarak onların müşterilerine en hassas, parlak, pürüzsüz ya da antik parçalar üretmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu açıklamalar ışığında, çok sayıda sektöre yüzey işlem teknolojileri konusunda makine, sarf ve hizmetlerimizi sunduğumuzu söyleyebilirim. Öncelikli sektörlerimiz arasında otomotiv ana ve yan sanayi, savunma havacılık, döküm-dövme, medikal, kuyumculuk, tekstil aksesuarları, gözlük, mobilya aksesuarları, mermer, eklemeli üretim (3D Printing), mutfak gereçleri, bağlantı elemanları vb. sayabiliriz. Biz bu sektörde üretim yapan firmalara, parçalarının kullanım öncesi istedikleri özellikleri kazanması için makineler üretiyor ve prosesler geliştiriyoruz. Son dönemde algımızın değişmesine neden olan ve özellikle bizi mutlu ve motive eden bir noktaya da değinmek istiyorum. Yaptığımız iş aslında mekanik bir iş olarak görülebilir. Nitekim biz de son birkaç yıl hariç resme böyle bakıyorduk. Fakat artık kendimizi sadece yüzey işlem makineleri ve çözümleri üreten bir firma olarak görmüyoruz. İnsanların hayatlarına ve duygularına dokunan bir firma olarak görüyor ve hissediyoruz. Yani, makine ve teknolojilerimizin evlenme teklifi yapan bir erkeğin sevgilisine sunduğu yüzüğün parlaklığında, sevdiklerine lezzetli yemekler yapan bir kadının tuttuğu tencere kuplarının pürüzsüzlüğünde, çocuğunu giydiren bir annenin iliklediği düğmede, karşısındakine sevgiyle bakan gözler üzerindeki gözlüklerde, evde aldığı yeni mobilyayı heyecanla toplamaya çalışan birinin sıktığı cıvatada, ailece mutlulukla oynanan oyunlardaki oyuncaklarda, keyifli bir sofrada yemek yenirken tutulan çatal bıçaklarda kullanıldığını bilmek bize ayrı bir heyecan ve mutluluk kaynağı oluyor. O yüzden “hayatın her alanındayız” diyoruz ve “insanların hayatlarına dokunmak” bizi gelir tablolarındaki rakamlardan daha mutlu ve motive ediyor.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün ve hizmet satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Yurt içinde geniş bir satış ağımız var. Bazı bölgelere bayi üzerinden bazı bölgelere direkt müşteri temsilcilerimiz ve satış ekibimizle aktif ve etkin çözümler sunuyoruz. Yurtdışında ise 20 üzerinde ülkede bayi yapılanmamız var. Önemli pazarlarımız öncelikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu. Birçok bayimizin kendi bünyesinde müşterilerinin parçalarında yüzey işlem çalışmaları yapabildikleri test ve çözüm merkezleri bulunuyor.

İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Kromaş - Rösler Türkiye firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite- sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Ar-Ge, hem bizim hem de tüm sektörler için can alıcı derecede önemli. Şirketlerin yarınları Ar-Ge ve inovasyona verdikleri öncelik ve öneme bağlıdır. Biz de bu önemin farkında olarak ilk günden beri plan ve yapılanmamızı buna göre şekillendiriyoruz. Son 10 yılda çok sayıda teşvik projesi yazıp başarı ile tamamladık. Inovasyon çalışmalarında katma değer yarattığına inandığımız bazı yeni fikir ve geliştirme çalışmalarını patent ve faydalı modeller ile koruma altına alıyoruz. Çok sayıda yeni makine ve proses geliştirip müşterilerimizin kullanımına sunduk. Son 3 yılda geliştirdiğimiz makinelerin ciromuzdaki payı %250’ler seviyesine geldi. Mermer sektörü için geliştirdiğimiz yüksek kapasiteli yatay makine ve sensör teknolojisi, kuyumculuk için geliştirdiğimiz mikro boşluklu santrifüj makinesi, savunma ve havacılık için geliştirdiğimiz yeni mermi kovan yüzey işlem prosesi, son dönemde geliştirdiğimiz önemli inovasyon proje başlıklarından bazılarıdır.

Kromaş - Rösler Türkiye’nin çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Biz Kromaş olarak öncelikle çevreye duyarlı bir firmayız ve bunu iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu duyarlılığımızı hem ürettiğimiz makinelerde ve sarf malzemelerde hem de bunları üretirken oluşturduğumuz karbon izimizde gösteriyoruz. Çevreye duyarlı bir üretim belgelendirme sistemi olan ISO 14001 belgemiz ile üretim adımlarında oluşan atıkları kontrol ve minimize ediyoruz. Ürettiğimiz arıtma sistemleri ile proses suyunun defalarca kullanımını sağlayıp hem sudan çok ciddi tasarruf ediyoruz hem de çok daha az kimyasal kullanımına imkan veriyoruz. Ayrıca son dönemde Rösler’in geliştirdiği atık plastikten üretilen sarf malzemeler, plastik geri kazanımı konusunda bizim için çok önemli bir proje. Proses zamanını ve yüzey kalitesini iyileştirmek ile kalmayıp aynı zamanda doğada yüzlerce yılda çürümeyen plastikleri tekrar tekrar kullanıma sunmuş oluyoruz. EcoShape dediğimiz bu aşındırıcılar bize doğaya daha saygılı olmamızı hatırlatıyorlar. Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği ajandamızın en önemli konularından bir tanesidir. Bu konuya olan hassasiyetimizi çalışanlarımızın güvenlik, sağlık ve konforları için şirkette aldığımız önlemler ve ISO 18001 belgemiz ile de güçlendiriyoruz. kromaş  

Kromaş - Rösler Türkiye’nin yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için Kromaş - Rösler Türkiye’nin yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Kromaş - Rösler Türkiye olarak büyüme ve yatırım stratejik olarak önceliklendirdiğimiz konular. Son 5 yılda Euro bazında 3 kattan fazla büyüme sağladık. Bunu hem ekip sayımızdaki artış hem de cirosal büyüme anlamında gerçekleştirdik. 2022 yılında çok daha modern ve büyük yeni fabrikamıza taşındık. Bu bize çok yeni ve güçlü bir motivasyon ile enerji kattı. Bu dönemde belki de tek önemli zorluğumuz büyüme sancılarından kaynaklanıyor. Bu zorluklar, hem büyümenin finansmanını sağlayabilmek hem de hızla büyüyen ekiplerimize Kromaş kurumsal kültürüne uyumlarına yardımcı olmak noktasında oluyor. 2023 yılında enerjimizi daha çok büyümenin olgunlaştırılması, iç yapılanmamızın güçlendirilmesi ve sistemlerimizin geliştirilmesine ayıracağız. Sonrasında ikinci 5 yıllık plan tekrar güçlü bir büyüme performansı hedefliyoruz.

Yazıyı Paylaş