YASEMİN
Yasemin hoş kokusu, zarif duruşuyla yalnızca bahçelere, evlerimize güzellik katmıyor. Parfümden, cilt bakımına, kozmetiğe kadar etki alanı olan yasemini gelin biraz daha yakından inceleyelim…
Kuzey Amerika dışında neredeyse tüm topraklarda bahar ve yaz aylarında yetişen yasemin bitkisi beyaz, sarı ender de olsa pembe renkte olur. Yoğun nemlendirici özelliği ile cilde pürüzsüzlük ve esneklik katar.
Yasemin içerikli ürünlerin düzenli kullanımlarda kırışıklıkları azalttığı ve cilde ışıltı kattığı bilinmektedir. Yasemin ile vücudunuz yenilenirken stresinizi de atabilirsiniz çünkü o tam bir anti-
stres kaynağı.
Tüm bunların yanında yasemin yağını cildinize direkt uygulayabilirsiniz. Aktarlardan ya da eczanelerden satın alabileceğiniz yasemin yağını duştan sonra vücudunuza uygulayabilirsiniz. Özellikle selülitli bölgelerinize masaj yaparak uyguladığınızda belirli bir zaman sonra farkı rahatlıkla hissedebilirsiniz.
Ancak cildiniz çok fazla yağlıysa size tavsiyem az miktarda yasemin yağı kullanmanız çünkü kendisi tam bir nem deposu…
GÜL
Tarihler boyunca güzelliğin sırrıdır gül. Güzelliğin sırrı olan bu narin bitki içerdiği vitaminler sayesinde cilt bakımının vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Cilt ve saç bakımında gül kremi, gül suyu, gül yağı sıkça kullanılır. Topraklarımızda gülün yeri ayrıdır çünkü dünya üzerindeki en kaliteli güller ülkemizde yetiştirilmektedir.
Konu gül olunca özellikle size gül suyunun faydalarından bahsetmek istiyorum. Saf ve katkısız gül suyunun cildinizde mucizeler yaratacağını biliyor muydunuz? Antiseptik, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde kirli, tıkanmış gözeneklere sahip ciltleri arındırdığı gibi akne ve sivilceye karşı iyi bir savaşçıdır.
Eğer cildiniz matsa ve canlılık istiyorsanız gül suyu sizin için vazgeçilmez bir dost olacaktır. Ayrıca yorgun bir günün ardından göz altı morluklarınızı pamuk yardımı ile gül suyu uygulayarak azaltabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra gül suyu yaşlanmaya karşı oldukça etkilidir.
Günün sonunda cildinizi arındırdıktan sonra gül suyunu tonik olarak kullanıp cildinizi yenileyebilirsiniz… Evde kendi gül suyumu yapmak istiyorum derseniz tarifi de çok kolay. Gül yapraklarını 1 Litresuyun içine ekliyoruz, kaynatıyoruz ve sonra da soğumaya bırakıyoruz. Gül suyunuz hazır!
LAVANTA
Esen bir rüzgâr düşünün, tüm sükunetiyle burnunuza buram buram kokusu gelen lavantaları içinize işliyor… Yüzyıllardır lavantalar kozmetik, kişisel bakım sahnesinde rol alıyor. Hoş kokusuyla parfümleri süslerken, cildimizde oluşan alerji ve kaşıntılar için iyi bir çözüm ortağı.
Egzama ve sedef rahatsızlığı için adeta ilaç niteliğinde lavanta! Akne tedavilerinde antiseptik özelliği sayesinde lavantayı kullanabilirsiniz. Antioksidan özelliği ile mikroplara karşı kalkan görevi görür bu sebeple enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir.
Ayrıca yara ve yanıkların tedavisinde eski zamanlardan beri çokça tercih edilen bir bitkidir. Lavanta yağını cildimizdeki kırışıkları önlemek, cilde gerginlik katmak için kullanabildiğimiz gibi bu bitki sayesinde cildimizi de temizleyebiliriz… Günümüze baktığımda çoğu kozmetik ürünlerinde içerik olarak lavanta ve lavanta yağına rastlarız.
İçeriğindeki zengin vitaminler, saç derisini ve saçları besler. Böylece saçlarımız sağlıklı görünür, hızlı uzar. Özellikle saç dökülmelerinde lavanta sıkça tercih edilmektedir. Kış aylarında pek çoğumuzun dudakları kuruyup çatladığı için lavanta yağını kullanabiliriz.
Bu arada size çok önemli dip not: ‘’Lavanta yağının fazla kullanımı ölüme kadar yol açan ciddi bir durumdur.’’ Uzamanlar lavanta yağının etken maddelerinden ötürü fazla kullanımını sakıncalı bulmuşlardır. Alerjik bünyeye sahipseniz lavanta yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
Hazırlayan: Çağla Köksal
Kaynakça
http://www.instyle.com.tr/yag-bakimi-yasemin-cicegi-6691
http://nasilkolay.com/gulun-cilde-faydalari-nelerdir
https://www.lilakutu.com/lilasirlar/lavanta-ve-kozmetik
https://www.neoldu.com/lavanta-ve-lavanta-yaginin-faydalari-6891h.htm