DAGEM'in Bal Arısı Zehri Projesine Onay Geldi

DAGEM'in Bal Arısı Zehri Projesine Onay Geldi
  • 06.09.2022
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM), 'Bal Arısı Zehrinin Apiterapötik Değerini Etkileyen Üretim Faktörlerinin Belirlenmesi ve Standardizasyonu' başlıklı projesi desteklenmeye uygun görüldü. Proje, DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ve Arıcılık programı Öğretim Görevlisi Tuğçe Çaprazlı tarafından yürütülecek. arıclıık
Kekeçoğlu, projeyle ilgili şunları söyledi:
“Tüm Dünya’da henüz teknolojik ve endüstriyel üretimi çok yeni olan bal arısı zehri kozmetikte ve sağlıkta yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bal arısı zehri ile ilgili geniş çaplı araştırma, üretim ve eğitim çalışmaları Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde başlatılmıştır. Üniversitemizde yapılan eğitim, çalıştay ve bilimsel çalışmalar ile birlikte Türkiye’de üretimi ve kozmetik sektöründe kullanımı hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. TUBİTAK tarafından desteklenen projemiz sayesinde üreticilerin sıklıkla sordukları bal arsı zehrinin kalitesini etkileyen üretim faktörleri belirlenecek ve kaliteli üretim standartları oluşturulacaktır. Proje sonucunda elde edilen veriler ışığında üreticilerin ve tedarikçilerin soru ve sorunları giderilecektir. Ek olarak bal arısı zehri üretimi ile ilgili bakanlık tarafından oluşturulacak olan tebliğ veya iyi üretim tekniklerinin oluşturulmasına da katkı sağlanacaktır.”        

Genel Bilgi

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) 18 Mayıs 2009 tarihli ve 27232 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik çerçevesinde Düzce Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı bir birim olarak kurulmuştur. 20 Ağustos 2009 tarihinde Düzce Üniversitesi Rektörlüğünün 211-1006/3683 sayılı kararı ile Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU DAGEM müdürlüğüne atanmıştır. Düzce Üniversitesi Rektörlüğünün 211-761-1060 sayılı onayı ile 4 Mart 2010 tarihinde (DAGEM)’in ilk yönetim kurulu oluşturulmuştur.

Merkezimiz araştırma ve uygulama faaliyetlerini Yığılca ilçesi Hoşafoğlu mevkiindeki uygulama sahasında  sürdürmekte olup Konuralp’teki Rektörlük binasında da DAGEM irtibat ofisi bulunmaktadır.

DAGEM, bölge ve ülke arıcılığının geliştirilmesi ve sektörde yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlanması konusunda faaliyetlerde bulunmayı, hem bilimsel hem de sosyo-ekonomik konularda projeler üretmeyi öncelikli hedefi olarak belirlemiştir. Merkezde moleküler temelli araştırmalar ile, arı biyolojisi, arı ıslahı, arı ırkları, arı hastalıkları, arı ürünleri, arıcılıkta kullanılan modern ekipmanların geliştirilmesi ve arıcı eğitimi ile ilgili TUBİTAK, MARKA, DÜBAP ve AB destekli çeşitli projeler yürütülmektedir.

DAGEM kurulduğu günden bu güne 20 bilimsel, 7 sosyal proje hazırlamış, farklı il ve ilçelerde 30 arıcılık eğitimi ve çeşitli seminerler düzenlemiştir. Toplamda her yaş ve cinsiyetten 670 kişiye eğitim verilmiştir. Yapılan çalışmaların sonuçlarının paylaşıldığı ulusal ve uluslararası 51 kongre katılımı gerçekleştirilmiştir. Bunların yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde 40 bilimsel makale ile arıcılık sektörüne toplumsal ve bilimsel anlamda önemli katkılarda bulunmuştur.

Yazıyı Paylaş