Clariant Türkiye ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik

Clariant Türkiye ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik
  • 02.07.2018
Clariant Pigment İş Birimi MEA Teknik Pazarlama Müdürü Sayın Rossitza Dimitrova ve Clariant Türkiye Pigment İş Birimi Boya ve Mürekkep Segmenti Satış Müdürü Sayın Esra Durna ile firmanın gelişim süreci ve sektöre sunmuş oldukları ürünler hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kendinizi kısaca tanıtıp eğitiminiz ve deneyiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Rossitza Dimitrova: Clariant’ın Pigment İş Birimi MEA Bölgesi Teknik Pazarlama Müdürüyüm. 1993’te başladığım profesyonel hayatımda, Bulgaristan’da bulunan iki üniversitede Ar-Ge kimyageri ve İtalyan bir kozmetik firmasında satış müdürü olarak görev aldım. Şu anda ise Güney Afrika’da çalışmaktayım. Teknik Pazarlama Müdürü olarak boya ve kaplama sektörlerinde 15 yılı aşkın deneyime sahibim. Clariant’a ise 2016 yılında katıldım ve şirketin Chamdor, Güney Afrika’da bulunan kaplama ve renk geliştirme laboratuvarında MEA bölgesindeki kaplama projeleri üzerine çalışıyorum. Endüstriyel Kimya alanında lisans, Kimya ve Fizik alanlarında ise yüksek lisans derecesine sahibim. Esra Durna: Clariant Türkiye’de Pigment İş Birimi Boya ve Mürekkep Segmenti Satış Müdürü olarak görev yapıyorum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunuyum. Kariyerime 2000 yılında Akzo Nobel Dekoratif Kaplamalar Türkiye’de Ar-Ge mühendisi olarak başladım ve 12 yıl bu şirkette çeşitli pozisyonlarda çalıştım. 2012 yılında ise Kaplamalar, Baskı ve Yapıştırıcılar Satış Müdürü olarak Ravago Chemicals / Kemiropa’ya katıldım. Mart 2016’dan bu yana ise Pigment İş Birimi’nin Boya ve Mürekkep Segmenti Satış Müdürü olarak görev yapıyorum.

Clariant’ın kuruluşundan bu yana gerçekleştirilen geliştirme faaliyetlerine ilişkin bilgi verebilir misiniz?

Rossitza Dimitrova: İsviçre merkezli global bir özel kimyasallar şirketi olan Clariant, 1995 yılında Basel’de 1886’dan beri faaliyet göstermekte olan kimya şirketi Sandoz’dan ayrılarak kuruldu. Bu şekilde yaklaşık 150 yıldır kimya bilimi ve sektörüne deneyimlerini sunan Clariant, 53 ülkede 110 şirketle faaliyet gösteriyor. Köklü geçmişi ve global ağı sayesinde Türkiye kimyasallar pazarına benzersiz ürünler, uygulamalar, sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve uzmanlık getiren Clariant 2018’de Türkiye pazarındaki 23. yılını dolduracak. Clariant

Üretim gruplarınızdan söz edebilir misiniz? Hangi piyasalara hizmet veriyorsunuz?

Esra Durna: Clariant, orta sınıfın gelir düzeyindeki artış, hareketlilik ve şehirleşme gibi sebeplerle hızlı büyüme oranları gösteren kişisel bakım ve ev bakımı, inşaat, ambalaj, hızlı tüketim, sağlık, ulaşım ve gıda gibi alanlara odaklanıyor. Özellikle Türkiye’de, pigmentler, fonksiyonel mineraller (FM), katkı maddeleri, petrol ve madencilik hizmetleri (OMS), endüstriyel ve tüketici özel ürünleri (ICS) ve Masterbatches (MB) işletme birimleri yer alıyor.

Clariant ’ın Türkiye pazarındaki önemi nedir?

Esra Durna: Türkiye, Clariant’ın global büyümesinde önemli bir rol oynuyor ve Clariant’ın büyümeye ve yenilikçiliğe, yaratıcılık ve girişimciliğe, sürdürülebilirlik ve değer yaratmaya yönelik kararlılığı Türkiye’de karşılığını buluyor. Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve genç nüfusuyla bize sunduğu fırsatlar gerçekten etkileyici. Ülkenin enerjisi, iş potansiyeli ve kültürel çeşitliliği bizi motive ederken, dinamizmi Asya ve Orta Doğu ülkelerini aratmıyor. Global düzeyde hizmet verdiğimiz müşterilerimizin yanı sıra Türkiye’deki yerel müşterilerimizle ilişkilerimizi ve ticari alışverişimizi arttırmaktan mutluluk duyuyoruz. Gebze, Balıkesir, Gaziantep ve Ordu’daki üretim tesislerimizde 300’den fazla çalışanımız bulunuyor. Clariant Türkiye’nin genel merkezi ise Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) yer alıyor. GOSB’nin geliştirilmesine başından beri destek veren ilk şirketlerden biriyiz. Gebze’deki tesisimiz 4,285 m2 alan üzerine kurulu ve 2,4 milyon kg üretim hacmine sahip.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden söz edebilir misiniz? Hangi bölgelerde hangi tür ürünlerin satışını yapıyorsunuz?

Rossitza Dimitrova: Pigment İş Birimi’nin geniş ürün portföyünde otomotiv, endüstriyel ve mimari kaplamalar, plastik sektörü ve özel uygulamaların yanı sıra, geleneksel matbaa, mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcı boyaları için geliştirilmiş pigmentler, pigment preparatları ve boyalar yer alıyor. Clariant’ın kaliteli organik pigmentleri, kullanım kolaylığı, en sıkı çevre standartlarına uyumu, sektörde yaygınlaşan ısı yönetimi,  UV ile sertleşme, tasarım efektleri, ekolojik damgataşıma gibi talepleri karşılamak amacıyla geliştiriliyor.

Bize laboratuvarınızdan ve Ar-Ge faaliyetlerinizden söz eder misiniz? Ar-Ge yatırımlarınız hakkında ne söyleyebilirsiniz? Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında geliştirilmiş projeniz var mı?

Rossitza Dimitrova: Clariant, müşterilerine rekabetçi ve yenilikçi çözümler sunarak rakiplerine karşı avantaj kazandırmayı hedeflediğinden, Ar-Ge ve yenilikçilik şirket için büyük önem taşıyor. Clariant’ın araştırma ve geliştirme faaliyetleri dönemin en önemli trendlerine odaklanıyor. Günümüzde bu trendler arasında enerji verimliliği, yenilenebilir hammaddeler, emisyonsuz ulaşım ve tükenen kaynakları korumak yer alıyor. Clariant’ın misyonu da, bizim için nelerin önemli olduğunu ve bir şirket olarak nelerin arkasında durduğumuzu açıkça anlatıyor. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda öncü pozisyonlara gelirken, kültürümüzün bir parçası olarak işlevsellikte mükemmellik kavramını benimsiyoruz. Clariant, bu doğrultuda müşterilerinin ihtiyaçlarını gözeterek değer yaratıyor. Clariant’ın dünya çapında 8 Ar-Ge merkezi ve 50 Teknik Uzmanlık Merkezi’nde 1100’e yakın Ar-Ge alanında çalışanı bulunuyor. Ayrıca Clariant’ın en büyük İnovasyon Merkezi, Almanya’nın Frankfurt kentinde 2015’ten bu yana hizmet veriyor. Clariant’ın dünya çapında faaliyet gösteren müşterilerini etkileyen trendler bu merkezde belirleniyor ve bunlar üzerinde çalışılarak çözümler üretiliyor. Clariant’ın büyümeye ve yenilikçiliğe, yaratıcılık ve girişimciliğe yönelik global düzeydeki kararlılığı, Türkiye’deki başarısının da sebeplerinden biri durumunda.

Çevre ve sürdürülebilirliğe ilişkin faaliyetleriniz neler?

Rossitza Dimitrova: Clariant, tüm faaliyetlerinde sürdürülebilir ve yenilikçi ürünleri, performanstan ödün vermeden üreterek bütün paydaşlarına değer ve yarar sağlamaya özen gösteriyor. Clariant’ın Portföy Değer Programı’nın (Portfolio Value Programme - PVP) ölçütleri, sürdürülebilirliğin üç boyutu olan çevre, ekonomi ve toplumu dikkate alıyor. PVP’nin bir çıktısı olan EcoTain® damgası, şirketin sürdürülebilirlikte mükemmellik konusundaki kararlılığını gösteriyor. Clariant, aynı zamanda Avrupa’nın en sürdürülebilir kimya şirketlerinden biri olarak tanınıyor. Şirket Eylül 2013’ten beri Dow Jones Avrupa Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. Clariant yakın zamanda 2017 Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alarak, en sürdürülebilir kimya şirketlerinden biri olduğunu art arda beşinci yılında da kanıtlamış oldu. Ayrıca mükemmel sürdürülebilirlik performansıyla 2016 ve 2017 yıllarında RobecoSAM Sürdürülebilirlik Ödülü ve gümüş madalya da kazandı.

Türkiye pazarına yatırım yapmayı sürdürecek misiniz? Türkiye’de ve global pazarlarda odaklandığınız projeler hangileri?

Esra Durna: Clariant olarak tüm iş birimlerimizde etkin faaliyetlerimizi sürdürmeyi ve uluslararası bilgi birikimimizle uzmanlığımızı Türkiye kimyasallar pazarına taşıyarak sektör lideri olmayı hedefliyoruz. Clariant gerek Türkiye’de gerek dünyanın diğer ülkelerinde önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. 2017 yılında, Fonksiyonel Mineraller İş Birimimiz için Balıkesir’de Ar-Ge laboratuvarı da bulunan yeni bir toprak ağartma tesisinin resmi açılışını gerçekleştirerek, Clariant’ın Türkiye’deki üretim kapasitesini ve varlığını artırmış olduk. Clariant’ın hedefi, Türkiye’nin ileri kimya sektörü kapasitesini bilgi aktarımı, doğru uygulamalar ve sürdürülebilir yatırım yollarıyla artırmaya yardımcı olmak. Clariant, ayrıca yenilikçilik, yaratıcılık ve girişimciliğe kararlı bir şekilde odaklanarak piyasadaki varlığını güçlendirmeyi ve büyümeyi hedefliyor. Clariant’ın Türkiye’de tam donanımlı, kimyager ve teknisyen personele sahip laboratuvarları da bulunuyor. Clariant bu girişimler sayesinde sektöre dair bilgi birikimini tüm faaliyet noktalarına taşıyarak dünyanın dört bir yanından uzmanların arasında bir ağ kuruyor ve yeni gelişen teknolojiler ve ileri kavramlar ışığında piyasada yenilikçiliğin öncüsü olmaya devam ediyor.Clariant Pigment İş Birimi

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU