CET Kompozit ve Epoksi Teknolojileri, kompozit üreticilerinin yüksek sıcaklık dayanımına sahip ve üst düzey mekanik performanslı ürünler üretebilmesine olanak sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz söyleşide CET Kompozit Kurucusu Ömer Güven, firmasının sunduğu ürün ve hizmetler hakkında değerli bilgilerini okuyucumuzla paylaştı.
Kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Üniversite sınavında ilk 100’e girerek Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden lisans, Koç Üniversitesi’nden de yüksek lisans derecemi aldım. Daha sonra Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden birisinde kısa bir dönem MT olarak çalıştım. Ancak orta okuldan beri aile kimya şirketimizin neredeyse tüm birimlerinde görev yaparak kimyanın üretiminden Ar-Ge’sine, tedarikinden kaliteye kadar tüm fonksiyonlarında tecrübe edindim.
Savunma sanayi sektörüne yönelik kompozit ve epoksi üretimine yönelmeye karar vermenizde hangi faktörler rol oynadı?
Türkiye’nin yıllık epoksi sistem ithalatı yaklaşık 600 milyon dolar seviyelerinde. Bunu epoksi temelli kimyasal sistemler olarak değerlendirdiğimizde yaklaşık 1 milyar dolar cari açığımız oluşuyor. Savunma sanayinde kullanılan yüksek performans epoksi reçinelerin yerli üretimi olmadığı gibi dünyada da birkaç üreticisi bulunuyor. Türkiye de bu konuda tamamen yurt dışına bağımlı. Üstelik bu firmaların Türk Savunma Sanayi şirketlerine sadece sağladıkları ürünler yalnızca belirli bir seviyeye kadar. Hal böyleyken Türkiye’de savunma alanında ulaştığı kompozit teknolojiler tamamen bu firmaların izin verdiği veya son kullanıcı sertifikalarında stratejik tehlike görmedikleri noktaya kadardır. Biz bu hegemonyayı kırmak amacıyla yola çıkmış ve başarıya ulaşmış genç bir ekibiz.
Şirketinizin sunduğu temel ürün ve hizmetler nelerdir?
Epoksi temelli performans kimyasallarının sentezi, modifikasyonu, formülasyonu ve seri üretimini yerli olarak gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin ilk epoksi reçinesi sentezleyen firması olmanın haklı gururunu bu ay onaylanan patentimiz ile taçlandırdık.
Şirketinizin geliştirdiği yenilikçi kompozit malzemelerden bahsedebilir misiniz? Bu malzemeler hangi spesifik savunma uygulamalarında kullanılıyor?
Bugüne kadar en büyük eksikliğimiz olarak bu konuyu görmekteyiz. Epoksi sistem üreticisi olarak kompozit sektörüne teknoloji ve malzeme tedariğinde bulunmak amacıyla kurulan şirketimiz kompozit parça üretmemektedir. Kompozit parça üreticilerine epoksi sistemlerini son kullanıcı sertifikası olmadan verebiliyor olmamız, kompozit üreticilerinin çok yüksek sıcaklık dayanımı veya yüksek mekanik performanslı ürünler üretebilmesine olanak sağlamaktadır. Sadece savunma sanayinde 30’dan fazla ultra yüksek performanslı ürünü yerlileştirdik, toplamda 200’den fazla ürün ürettik. Ürettiğimiz ürünler halihazırda roket üretiminde, uzay teknolojilerinde, zırh, havacılık parçaları ve elektronik sistemlerinde Türk savunma sanayinin hizmetinde kullanılıyor.
Şirketinizin geleceğe yönelik büyüme hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirketimiz şu an havacılık ve uzay endüstrisinde yerli üretici olarak lider konumunda. 3 sene içerisinde yeni açılan tesisimiz ile diğer tüm sektörleri de dahil ettiğimizde hacimce Türkiye’de lider, Avrupa’da ise reçine teknolojilerinde en önde gelen üç firma arasında olma hedefimiz var.
Gelecekte hangi yeni teknolojiler veya malzemeler üzerinde çalışmayı planlıyorsunuz? Şirketinizin uzun vadeli vizyonu nedir?
Kompozit sistemlere bazı eşşiz fonksiyonlar reçineler tarafından katılıyor. Birçok özelliği reçine sayesinde elde ediyoruz. Yüksek sıcaklık dayanımı, sertlik, kırılma tokluk, iletkenlik, yalıtkanlık ve esneklik gibi parametreleri farklı tip reçineler ile sağlayabilmekteyiz. Her geçen gün ürünlerimizi geliştirmeye ve farklı fonksiyonlu ürünler üretmeye çalışıyoruz. Yani kompozitlere kazandırdığımız özelliklerin sınırlarını zorlamaya çalışıyoruz. Sıcaklık dayanımında çok ciddi derecelere ulaştık, fakat hala çıkabileceğimiz daha yüksek sıcaklıklar var. Gelecekte de daha da yüksek sıcaklık dayanımı sağlayacak sistemler geliştirmeye devam edeceğiz. Yanmaz ve ultra esnek sistemler asıl odak alanlarımız olacaktır.