Bu Endüstriyel Kimya Kurucusu ve Genel Koordinatörü Sayın Bayraktar Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide Bu Endüstriyel Kimya'nın çalışmaları ve hedefleri hakkında konuştuk. Yılmaz, gelecekteki projeleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
1971 yılında Trabzon’da doğdum.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden 1996 yılında mezun oldum. 1998 yılında başladığım çalışma hayatıma; sırasıyla, Kalyon Plastik 1998 (PVC Profil-Boru Üretim ve Kalite Kontrol ve Lab), Mekap Ayakkabı 1998- 1999 (
Poliüretan Ham madde ve Ayakkabı Üretimi Proje Sorumlusu), Gezer Ayakkabı 1999- 2000 (Terlik, ayakkabı ve ayakkabı tabanı üretimi ile burada kullanılan poliüretan ham maddesinin üretilmesi için know-how ve üretim tesisi proje çalışması), Polexchem 2000- 2017 (Gezer ayakkabı olarak başlayan poliüretan sistemleri üretiminin devam ettirildiği marka ve unvan) Bu Endüstriyel Kimya’da 2017’den beriçalışmayı sürdürüyorum (Poliüretan ve diğer plastikler için ham madde sistem üretimi, kaplama, boya ve renklendiriciler, kalıp ayırıcı ve özel uygulamalar için proje çalışmaları).
Bu Endüstriyel Kimya’nın kuruluşundan bugüne gelişim sürecinizden bahsedebilir misiniz?
2006 yılında poliüretan renklendirici üretimi ile başlayan süreç, gelişen piyasalar ve müşteri talepleri doğrultusunda bizleri, geniş ürün çeşitliliği ile birden fazla sektöre tedarikçi haline getirdi.
Bu Endüstriyel Kimya’nın ürün ve ürün grupları nelerdir? Hangi sektörlere hizmet vermektedir?
Ayakkabı, terlik, ayakkabı tabanı, suni deri, otomotiv, mobilya-tekstil, makine ve metal parça sektörleri için yardımcı kimyasallar olarak; poliüretan, TP, TPU, PVC, EVA, faylon, ABS, doğal-sentetik kauçuk, rejenere kauçuk için renklendirici boya- sıvı masterbatchler, kalıp ayırıcılar, renk pastaları, temizleme sıvıları, üretim proses yardımcıları ve poliüretan sistemleri üretmekteyiz. Ayrıca poliüretan sistem üretimi ve suni deri üretimleri için anahtar teslimi danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Satış faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere satış gerçekleştiriyorsunuz?
Yurt içi ağırlıklı olmak üzere sektörlerimizde üretimin yapıldığı ülkeler ile çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetler, İran, Arap ülkeleri ve Kuzey Afrika başta olmak üzere yurt dışı çalışmalarımız 2020 yılı itibarı ile ivme kazanmış olup, küresel virüs krizinin atlatılması halinde, %50 yurt dışı satış hedefimize ulaşmayı planlıyoruz.
Sizce global alanda bir üretici olmanın koşulları nelerdir? Global bir oyuncusunuzdur; eğer global düşünebiliyorsanız. İşinizi anlıyorsanız, yenilikleri takip ediyorsanız ve sürdürülebilir Ar-Ge, Ür-Ge ve gelişim politikanız varsa…
Son dönemde poliüretan alanında fark yaratacak, inovatif bir çalışmanız oldu mu?
Poliüretanın geri dönüşümü ve tekrar ekonomiye kazandırılması için yeni bir projemiz var.
Bu Endüstriyel Kimya olarak Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalarınız nelerdir?
Bu alanda eksik kaldığımızı düşünüyorum. Bilgi edinme ve aktarımlarındaki eksikliklerden dolayı, kendi hafızamızı son birkaç yıldır oluşturmaya çalışıyoruz. Bu hafızanın işlenebilmesi ve global ağ ile entegrasyonu oldukça maliyetli ve zaman alacaktır diye düşünüyorum.
Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileri, tüm endüstrilerde olduğu gibi kimya sektöründe de kritik öneme sahip. Bu teknolojiler, firmanıza ve genel olarak sektöre ne tür avantajlar sağlamaktadır?
Endüstri ve IoT’nin birleştirilmesi ile üretimde kullanılan akıllı cihazlar, insan hatasını en aza indirerek, gerçek zamanlı bilginin, karar merkezi tarafından doğru ve hızlı değerlendirilmesini sağlayacaktır. Bu da üretimde kalitenin artırılması, maliyetlerin azaltılması, rekabetçi ürünler yaratılması gibi birçok olumlu etki yapacaktır.
Yeni trendler kapsamında ayakkabı üreticilerinin ham maddeden beklentileri nelerdir?
Moda dışındaki her şey. Evrensel ya da yerel manada, ürünlerine artı değer katabilecek ve rekabet gücünü artıracak her türlü avantaj.
Boş zamanlarınızda neler yaparsınız, hobileriniz nelerdir?
Zamanı, evdeki ailem ve işteki ailemle paylaşıyorum. Eğer fırsat bulabilirsem, balık tutmak ve kitap okumak.