Başarısızlığı Kabul Etmek ve Güçlenerek Yola Devam Etmek

Başarısızlığı Kabul Etmek ve Güçlenerek Yola Devam Etmek
  • 16.01.2024
Başarısızlığı Kabul Etmek ve Güçlenerek Yola Devam Etmek Ne kadar çalışırsak çalışalım bazen başarısızlık kaçınılmaz olabiliyor. İçinde bulunduğumuz şartlar değişiyor, bazen bizden kaynaklı oluyor bazen ise bizimle hiçbir ilgisi olmayan bir sebepten dolayı işler yolunda gitmeyebiliyor. Başarmak ne kadar olağan ise başarısızlık da aslında o kadar olağan bir şey. Bazen başarırken bazen ise başaramayacağız. Burada ise önemli olan her zaman yola devam etmek, vazgeçmemek ve başarısızlıkları doğru analiz ederek kendimizi daha da geliştirmek olacak. İş dünyasının hızlı temposunda, başarısızlık korkusu çoğu zaman kişisel ve profesyonel gelişimin önünde ürkütücü bir engel olabilir. Ancak, başarısızlığın başarıya giden yolculuğun kaçınılmaz bir parçası olduğunu kabul etmek çok önemli. Başarısızlığı kucaklamak yalnızca dayanıklılığı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda yeni öğrenme deneyimlerine de kapı açar. Bu yazıda, iş yerinde başarısızlıkları kabul etmenin önemini inceleyecek ve aksilikleri başarıya giden yolda atlama taşlarına dönüştürmek için pratik ipuçları vereceğiz. İlk önce başarısızlık anında hissettiğimiz duygulardan bahsedelim. Örneğin; belki haftalardır hazırladığımız bir sunum beğenilmediğinde, satışlarımız o ayın kotasının altında kaldığında ne hissediyoruz? Peki, neden başarısızlığa uğrayan sadece bizmişiz gibi geliyor? İkinci soruya bakarsak; insanlar çoğunlukla başardıklarından bahsederler ve hatalarını gizlemeye çalışırlar. Hatta başarısızlıkların suçunu da başkalarına atarlar. Hele ki iş yerlerinde kendini çok parlatan öne çıkar gibi bir algı olduğu için mutlaka içinde bulunduğunuz ofiste kendini çok çalışıyor, her şeyi mükemmel yapıyor gibi gösteren biri vardır. Fakat bu gerçek değil. Herkes hata yapar, herkes başarısız olabilir. Çok başarılı olan kişilerin bile yolda tökezlediği anlar vardır. İlk soruya gelirsek ise başarısızlığa verdiğimiz tepkileri üç adımda sınıflandırabiliriz. İlki; inkar ve bahanedir. İlk tepki olarak büyük olasılıkla başarısızlığı kabul etmek istemeyeceğiz ve inkar edeceğiz. Bu inkar ve bahaneler haklı sebeplere dayanabilir fakat dayanmadığında doğru bir değerlendirme yapmak için konuya biraz daha dışarıdan bakmamız gerekiyor. İkinci evre ise sakinleşme ve kabul etme evresidir. Bu evre çok önemlidir; burada başarısızlık nedenimizi anlamaya, durumu analiz etmeye ve sakinleşmeye başlarız. Bu evreden sonra ise ders çıkarma ve daha güçlü bir şekilde ayağa kalkma evresi gelir. İşte bu ayağa kalkma evresinde bize yardımcı olabilecek birkaç öneri… Başarısızlığı-Kabul-Etmek-ve-Güçlenerek-Yola-Devam-Etmek
Bakış Açınızı Değiştirin
Başarısızlığı kucaklamaya yönelik ilk adımlardan biri bakış açımızı değiştirmektir. Başarısızlığı bir çıkmaz sokak olarak görmek yerine, onu başarıya giden yolda bir sapak olarak görmeliyiz. Aksiliklerin kişisel yetersizlik göstergesi değil, büyüme ve gelişme fırsatları olduğunu anlamak ve bu konuda harekete geçmek gerekli.
Öğrenme Fırsatları
Başarısızlıklar, başarının çoğu zaman sağlayamadığı benzersiz öğrenme fırsatları sunar. Sürekli artık alıştığımız bir işi yapsak, hiç risk almasak, sürekli kazansak muhtemelen yeni deneyimler elde edemez, kendimizi geliştiremez ve yeni şeyler öğrenmek için bir itici güç hissedemezdik. Başarısızlığın arkasındaki nedenleri iyi analiz ettiğimiz takdirde, kendimize dair geliştirebileceğimiz alanları belirleyerek; bilgimizi ve becerimizi daha ileri seviyeye taşıyabiliriz. Her başarısızlık, yaklaşımınızı iyileştirmek ve daha güçlü bir şekilde geri dönmek için bir şanstır.
Büyüme Zihniyetini Geliştirmek
Büyüme zihniyetini oluşturmak; başarısızlıkları geçici aksaklıklar olarak görmenizi sağlar ve sebat etmeniz için sizi motive eder. Büyüme zihniyetini benimsemek başarısızlıkların üstesinden gelmek için çok önemlidir. Zorlukları, yeteneklerinizi geliştirmek için bir fırsat olarak kabul etmek gerekiyor. Zeka ve beceriler zaman içinde özveri ve sıkı çalışmayla geliştirilebilir. Bunu kabul etmek ve kendimizi geliştirmek için doğru kanallara başvurarak, kendimize sabır göstermeliyiz.
Geri Bildirim Aramak
Meslektaşlarınızdan, yöneticilerinizden aktif olarak geri bildirim almak da nerede hata yaptığımızı, eksikliklerimizi görmemizde bize yardımcı olur. Yapıcı eleştiri, başarısızlığın temel nedenlerini anlamanıza yardımcı olabilecek değerli içgörüler sağlar. Geri bildirimi gelişim için bir yol haritası olarak kullanmak ve zorlukların üstesinden gelmek için rehberlik veya mentorluk istemekten çekinmemek gerekiyor.
Destek Ağı Oluşturmak
Tabii ki her zaman iyi tarafından bakacak kadar güçlü ve güvende hissetmeyebiliyoruz. Burada ise çevremize topladığımız insanların bize verdiği destek ön plana çıkıyor. Özellikle iş hayatında çalışma arkadaşlarımızla kurduğumuz ilişkiler; biri bir hata yaptığında onu desteklemek ve motive etmek için önemli oluyor. Kendimizi meslektaşlarınız, arkadaşlarınız ve akıl hocalarınızdan oluşan destekleyici bir ağ ile çevrelersek başarısızlıkları daha az hasarlarla atlatabiliriz. Çalışma arkadaşlarımızın bakış açıları ve teşvikleri, zorlu zamanlarda değerli içgörüler ve duygusal destek sağlayabilir.
Dayanıklılık Geliştirmek
Dayanıklılık; iş hayatının zorluklarına karşı edinilebilecek en güzel yeteneklerden biri. Aksiliklerden sonra kendimizi toparlama yeteneği olarak adlandırabileceğimiz dayanıklılığı geliştirdiğimizde; durumun kontrol edebileceğimiz noktalarına da odaklanabiliriz. Başa çıkma mekanizmaları geliştirmek, olumlu bir zihniyete sahip olmak ve aksiliklerin uzun vadeli başarıya giden yolda geçici engeller olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Küçük Kazanımları Kutlamak
Bu iş hayatında değil aslında tüm hayatımızda bizi motive edecek bir ders. Gittiğimiz yol boyunca küçük zaferleri kabul etmek ve kutlamak gerekiyor. Bu noktada çevremizden “aferin” beklemek yerine, kendimizi kutlamamızın da önemi ortaya çıkıyor. Kazandığınız küçük zaferleri herkes fark etmeyebilir ama siz fark edip kendi kendinizi kutlayabilirsiniz. Ne kadar küçük olursa olsun başarıları takdir etmek moralinizi yükseltir ve olumlu bir zihniyeti pekiştirir. Bu olumlu pekiştirme, başarısızlıklar karşısında bile motivasyonumuzu korumamıza yardımcı olabilir.
Başarısızlık Fobisi: Atychiphobia
Başarısızlık fobisi olarak literatürde yer alan “Atychiphobia”, kişilerde şu belirtilere sebep olabiliyor: • Yeteri kadar başarılı olamayacak olma korkusu, • Başarısız olma durumunda diğer insanların ne düşünecekleri konusunda endişe duyma, • Başarısız olmanız durumunda diğer insanların ilgisini kaybetme endişesi, • İnsanları hayal kırıklığına uğratacağını düşünme, • Başarılı olma konusunda insanların beklentisinin düşeceği korkusu, • Beklentinin düşeceği korkusu ile sürekli başarısızlık ihtimalinden bahsetme, • İşleri tamamlanmasına engel olan baş ağrısı, karın ağrısı ve benzeri stres belirtileri. Başarısızlık korkunuzun olması yaptığınız işe odaklanamamanıza ve yine bu korku sebebiyle potansiyelinizi gösterememenize sebep olabilir. Sürekli olarak başarısız olacağını düşünme, başarısız olduğuna inanma hali; kişinin performansını ktöü yönde etkileyebilir. Aynı zamanda çalışılan ortamda da endişeli, sürekli panik halinde olan insanlar yerine; kendinden emin, sakin insanlarla çalışmayı tercih ederiz. Bu sebeple endişenin yüksek olması takım çalışmasını ve iş arkadaşlarıyla ilişkileri de kötü yönde etkiler. Yukarıda bahsettiğimiz Atychiphobia (Başarısızlık Fobisi) belirtilerini gösteriyorsanız, yazıda bahsettiğimiz noktalara odaklanarak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Pozitife odaklanın, başarısızlığı kimliğiniz haline getirmeyin ve farklı bakış açılarına odaklanın. Endişeniz üst boyutlarda ise bir uzamandan yardım alabilirsiniz. Sonuç olarak, iş yerinde başarısızlıkları kabul etmek bir zayıflık işareti değil, cesaretinizin ve risk alma isteğinizin bir kanıtıdır. Bakış açınızı değiştirerek, büyüme zihniyetini benimseyerek, geri bildirim arayarak ve dayanıklılık geliştirerek başarısızlıkları başarıya giden basamak taşlarına dönüştürebilirsiniz. Mesele başarısızlıktan tamamen kaçınmak değil, öğrenmek, uyum sağlamak ve nihayetinde uzun vadeli hedeflerinize ulaşmaktır. Başarısızlığı kucaklayın, başarı sizi takip edecektir.   Kaynakça: https://hbrturkiye.com/blog/basarisizlikla-nasil-basa-cikabiliriz https://nblturkiye.com/basarisizlik-fobisi-olarak-adlandirilan-atychiphobia-nedirnasil- kurtuluruz/ https://www.psikologofisi.com/blog/basarisiz-oldugunuzda-kendinizesoyleyebileceginiz- 8-sey https://oneri.io/blog/isyerinde-basarisizlikla-basa-cikmanin-yollari/     Hazırlayan: Nilsu Kotil

Yazıyı Paylaş