Austrotherm Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Celayer Röportajı

Austrotherm Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Tolga Celayer Röportajı
  • 27.10.2017
Austrotherm Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Sayın Tolga Celayer ile birsöyleşi gerçekleştirdik. Celayer, EPS blok teknolojisi ve avantajları hakkındadetaylı bilgi verdi.

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum ve İstanbul Üniversitesi’nde MBA yaptım. 1976 doğumluyum, 20 yılı aşkın süredir satış ve pazarlama ile uğraşmakta olup, son 10 yıldır da profesyonel yöneticilik yapmaktayım. Öncesinde plastik, gıda ambalajı, yapıştırıcı sektörlerinde görev aldım. Bünyesine katılmış olmaktan mutluluk duyduğum Avusturya menşeili Austrotherm ailesinde, firmanın 60 yılı aşkın süredir var olan EPS deneyimiyle birlikte edindiği pazar liderliğini sürdürmek ve yeni projelerle sektörde yapılmayanları yapan bir öncü konumuna gelmek amacındayız. Bu konudaki ciddi çalışmalarımızla tüm sektörü aynı çatı altında toplayarak katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönlendirmeyi hedefliyoruz.

Austrotherm hakkında bilgi verir misiniz? Üretim tesisleri, istihdam edilen personel sayısı gibi veriler de göz önüne alındığında Austrotherm’in günümüzdeki yapısı nedir?

Avusturya’nın 75 yıllık köklü sanayi kuruluşlarından Schmid Holding Industrie’nin bir kuruluşu olan ustrotherm,Avrupa’nın inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren saygın ve köklü bir firmasıdır. Holding çatısı altında çimento, beton, plastik,yapı kimyasalları, EPS-XPS yalıtım malzemeleri üreten 15 şirket faaliyet göstermektedir. Holding bünyesinde toplam 74 fabrika, 5000’in üzerinde çalışan bulunmaktadır. Lider bir EPS üreticisi olan Austrotherm, Orta ve Doğu Avrupa’da 11 farklı ülkede, 17 EPS (Expanded Polystyrene) üretim tesisine sahiptir. Avrupa’da Avusturya, Almanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan,Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Sırbistan ve Türkiye’de üretim gerçekleştirmektedir. Austrotherm Türkiye’de EPS üretimine 2008 yılında Dilovası– Kocaeli fabrikası ile başlamıştır. Yalıtım pazarında kısa sürede gösterdiği başarı ile Türkiye’de hızla büyüyen Austrotherm, yeni fabrika ve üretim tesisleri açmıştır. Austrotherm Türkiye, Kocaeli-Dilovası, Manisa-Turgutlu EPS fabrikaları ile Kayseri-İncesu,Ankara-Polatlı ve Diyarbakır-Yenişehir’deki EPS üretimtesisleri olmak üzere iki EPS fabrikası ve 3 üretim tesisi ile ısı yalıtım sektörüne ürün ve hizmet sunmaktadır.

Austrotherm başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? Austrotherm’in ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Binaların temelden çatıya kadar tüm ısı yalıtım ihtiyaçlarınayönelik EPS ürünleri, Austrotherm tarafından TS EN 13163 standardına uygun olarak üretilmektedir. Austrotherm olarak, bayilikler vasıtasıyla ve uygulamacılar üzerinden de son kullanıcılara kadar tüm müşterilerimize yenilikçi ısı yalıtım çözümleri sunuyoruz. dış cephe yalıtım Austrothem EPS®F (beyaz) ve Austrothem EPS®F-Plus (karbonlu-gri) levhalarından oluşan geniş bir ürün yelpazemizle, ısı kayıplarını ve yüksek yakıt giderlerini minimuma indiriyoruz. EPS ısı yalıtım levhaları çatı-cephe, yer-tavan bölgelerinde kolay uygulama avantajına sahiptir. Bu ürünler ekonomik olmaları,ayrıca sağladıkları üstün ısı yalıtım performansları ile binalarda aranan enerji tasarrufunu sağlamaktadırlar.Isı yalıtımı konusunda 60 yıllık bilgi ve tecrübemizi Türkiye ısı yalıtım pazarına sunarak, ülkemizde insanlarımızın daha konforlu binalarda yaşamasında etkin rol alıyoruz.

EPS blok teknolojisi ve bu kategorideki ürününüz geoBLOCK® hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Geoteknik mühendisliği uygulamalarında kullanılan Genleştirilmiş Polistiren Blok (EPS Blok), yüksek mukavemet/yoğunluk oranına sahip, hafif ve kapalı gözenekli bir malzemedir. 40 yılı aşkın geçmişi ile güvenilirliği kanıtlanmış EPS Blok uygulamalarının, geleneksel inşaat mühendisliği uygulamaları ile karşılaştırıldığında zaman kazandırıcı ve maliyet düşürücü alternatif çözümler sunduğu görülmektedir. Günümüzde inşaat mühendisliği uygulamalarında Geofoam teknolojisine sıklıkla başvurulmaktadır ve farklı birçok alanda geleneksel çözümlerin yerine tercih edilmektedir. Otoyol, demiryolu ve köprü yaklaşım dolgularında karşılaşılan toplam ve farklı oturmaların önlemesi iyi birörnektir. İstinat duvarları ve bodrum perdelerine gelen yanal ve sismik yüklerin azaltılmasında da Geofoam teknolojisinin kullanıldığı görülmektedir. Bunların yanı sıra, yüksek düşey gerilmelere maruz altyapı tesisleri üzerine inşa edilecek olan dolguların inşasında da kullanılmaktadır. Geofoam uygulaması, şevi devirmeye çalışan kuvvetleri azaltarak şev stabilitesinin artırılmasında etkilidir. Sahip olduğu boyutsal kararlılık,basınç gerilmesi, yüksek mukavemet, düşük su emme,yeterli esneklik teknik özellikleriyle Austrotherm geoBLOCK®, otoyol, köprü - sanat yapıları, altyapı uygulamaları ve binalarda zemin dolgu, zemin yükseltme gibi inşaat mühendisliği uygulamalarında güvenle kullanılır.

EPS blok ile geleneksel yöntemler arasında farklar nelerdir?

EPS blok ile, zemin iyileştirilmesine gerek kalmadan,projenin ilk yatırım maliyetinde ekonomi sağlamak mümkündür. Bilindiği gibi, oturma, taşıma gücü ve toplam duraylılık gibi kriterler göz önüne alındığında,yumuşak killi zeminler üzerine yapılacak olan mühendislik dolguları, özel geoteknik çözümler gerektirmektedir. Örneğin yumuşak killi zeminler üzerine inşa edilecek olan otoyol dolguları için geoteknik mühendisler,bir dizi çalışma gerçekleştirmektedir. Dünyada ve ülkemizde geleneksel olarak, toplam oturmaları önlemekve stabiliteyi artırmak amacıyla öncelikle dolgunun temelindeki zemin iyileştirilmektedir. Bu kapsamda kum kolonlar, taş kolonlar, prefabrike düşey bant drenler (PVD), sürşarj, vakum konsolidasyon, fore kazıklar,geopier kolonlar, jet grout kazıklar, darbeli kırma taş kolonlar sıklıkla kullanılmaktadır. Geleneksel zemin ıslahı yöntemlerinde, ağır iş makinaları kullanımı gerektirmekte, yüksek serme/sıkıştırma maliyetleri ortaya çıkmaktadır. Görüldüğü gibi, bu metotlar imalat sürelerinin uzunluğu ve hem ilk yatırım, hem de bakım maliyetleri yüzünden bazı dezavantajlarla sebep olmakatadır. Bu faktörler göz önüne alındığında zeminiiyileştirmek yerine alternatif bir metot tercih edilebilir. Bu kapsamda, zemin ıslah süreci açısından, EPSbloklar çok daha hızlı çözüm getirmektedir. 1972 yılından bu yana, bu tip uygulamalarda dolgu yükünü hafifletmek prensibiyle EPS bloklar birçok projede başarıyla kullanılmıştır.

geoBLOCK® ne tür avantajlar sağlamaktadır? Detaylı olarak açıklar mısınız?

geoBLOCK®‘u bir ürün değil, komple bir mühendislik çözümü olarak görüyor ve müşterilerimize bu şekilde sunuyoruz. Austrotherm geoBLOCK® hafif ve kolay uygulanabilir olması sayesinde ağır iş makinası kullanımı gerekliliğini ortadan kaldırmaktadır. İşçilik maliyetlerinde de önemli bir düşüş getiriyor. Bunun yanı sıra, bildiği gibi toprak dolgunun mobilizasyonu ciddi ve maliyetli bir iştir, ancak EPS blokları son derecehafif olması sebebiyle, çok daha düşük maliyetlerle nakledilmektedir. Toprak dolgunun 1 m3’ünün ağırlığı yaklaşık 2 ton iken, geoBLOCK®’un 1 m3 ağırlığı sadece 20 kg olması aradaki farkı gözler önüne sermektedir. Dolaysıyla 100 kat daha hafif bir malzeme birçok avantajı beraberinde getirmektedir. geoBLOCK®, ilk yatırım maliyetindeki avantajının yanı sıra, toplam proje maliyeti açısından da daha ekonomik olma özelliğinesahiptir. Yaptığımız tüm projelerde ve hesaplamalarda geoBLOCK® uygulamalarının, geleneksel yöntemlere göre çok ciddi maliyet avantajı getirdiği kanıtlanmıştır. Yol bakım maliyetlerini neredeyse sıfıra düşüren geoBLOCK® yönteminde, imalat süresi son derece kısa ve inşaat süreci bir hayli kolaydır. Ayrıca hafif dolgu malzemeleri arasında en yüksek “mukavemet /yoğunluk” oranına sahip malzeme olarak geoBLOCK®, ağır trafik ve yaya yüklerini rahatlıkla yaşayabilmektedir .Biyolojik olarak parçalanmayan, ömürsüz ve geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Standartlara göre üretilmesi, malzemenin mekanik özelliklerinin ve malzeme davranışının tam olarak bilinmesi anlamına gelmektedir. Böylelikle, projelerde performans ölçümlerinin kolayca yapılmasına olanak sunmaktadır. Kapalı ve hücresel yapısı sayesinde geoBLOCK® çevresel etkenlere karşı yüksek mukavemetlidir. Donmaçözünme döngülerine karşı dayanıklıdır ve inşaat sürecinde hava şartlarından etkilenmemektedir. 40 yıllık projelerde tutulan kayıtlar, geoBLOCK® malzemesinin uzun süreli performansını kanıtlamaktadır. Su emme kapasitesinin düşük olduğu, haşere ve küfe karşı da dayanıklı olduğu yine bu kayıtlar tarafından onaylanmaktadır.

Yazıyı Paylaş