Atabay İlaçta Dışa Bağımlılığı Düşürmeyi HedefliyorAtabay, ürettiği hammaddeyi dünyanın 35 ülkesine ulaştırıyor. 2022 yılında ihracatını büyüten Atabay, 2023 yılında yeni pazarlarla birlikte ihracatını yüzde %25 artırmayı hedefliyor.‘Türkiye’yi ilaçta kendine yeter hale getirebilme’ hedefiyle yola çıkan ve ilaç etkin maddesi üretimi ile müstahzar ilaç geliştirmede sektörün öncü şirketlerinden biri haline gelen Atabay İlaç, son 10 yılda 55 Ülkeye hem hammadde hem de müstahzar ürün olarak 220 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İç piyasanın daralması ve ilaç maliyetlerinin döviz hareketlerinden etkilenmesi nedeniyle, ihracat çalışmalarına hız veren Atabay, “Bu çerçevede yapılan çalışmalar sonucu ihracatımız önceki yıllara göre yükseliş gösterdi” şeklinde konuştu.
2023’te yeni pazarlara açılacak
Hammadde tesislerinde 1985 senesinden itibaren ABD FDA onayı olan ve tüm ilaç tesislerinde EU GMP (İyi Üretim Uygulamaları) onayına sahip olan Atabay, Türkiye’de Ar-Ge yatırımı yapan ve insan kaynağı yetiştiren öncü firmalar arasında yer almaktadır. Parasetamol, hammaddesinin geriye dönük entegrasyonu ve zamanla geliştirilen iyi sentez yöntemi sayesinde Avrupa ve yakın coğrafyadaki tek üretici konumuna gelen Atabay, bu hammaddeyi dünyanın 35 ülkesine ulaştırıyor. 2023 yılında müstahzar üründe yeni pazarlara açılmayı planladıklarını belirten Atabay Kimya’da 35 senesine tamamlamış olan Satış ve İhracat Direktörü Yusuf Adanur, ihracat takımımızı yeni müdürümüz Cengiz Özlütıraş ile güçlendirip “Yakın coğrafya, (MENA- Arap Yarım Adası) Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika dışında, üretim hatlarımıza aldığımız EU GMP sayesinde Avrupa ülkelerine daha odaklı çalışmalar başlattık.
Ayrıca Bağımsız Devletler Topluluğu (Commonwealth Of Independent States-CIS) ülkelerinde, ülkemizin ürünlerini pozisyonlamak adına Kazakistan’da yatırımlara başladık. Bu vesileyle, 30 ürünümüzün kaydını yaptırıp, Kazakistan Atabay ofisimizi açtık. Bu çalışmalarımız Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından da takdir edildi. Öte yandan Bulgaristan’da ofis açarak ve ürünlerimizin kayıt işlemlerine başlayarak, Avrupa Birliği pazarına söz sahibi olmak adına ilk adımımızı atmış olduk. Bu çalışmalarla hedefimiz 2023 yılında ihracatımızı yüzde %25 artırmak” dedi.Ayrıca Ar-Ge çalışmaları da bir yandan yeni ilaç gelişimi için çalışırken, yurtdışı pazarlara da geliştirilecek yeni ilaçların hasta ihtiyaçlarına paralel olarak ihraç edilmesi planlanmaktadır.