Son günlerde gazetelerde, internette hatta eczanelerde ‘’Propolis’’ kelimesini ne kadar da sık duyar olduk değil mi? Yüzyıllardan beri var olan bu mucize son günlerde sağlıklı yaşam tutkunlarının vaz geçilmezi oldu. Pek de haksız sayılmazlar doğrusu…
Hatta halk arasında arı tutkalı olarak adlandırılan propolis arılar tarafından çiçeklerden üretilir. İçeriğinde balmumu, reçine, uçucu yağlar, polen ve diğer organik bileşikler vardır. İşçi arıların topladığı propolis hoş kokuludur, suda erimez ve oda ısısına göre katı hali değişkendir.
Propolisin rengi ve fiziksel özellikleri elbette ki kaynağına göre değişmektedir. Dişbudak, çam, karaağaç, meşe gibi ağaçların tomurcuklarından, dallarından ve yapraklarından elde edilir.
Vitamin Deposu Propolis
Propolis içeriğindeki pek çok bileşenin yanı sıra B1, B2, B6, C ve E Vitaminini de muhafaza eder ve magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum, bakır, çinko, demir ve manganez içerir. Klinik çalışmalardan çıkan sonuca göre propolisin barsak parazitlerine karşı önemli görevler üstelendiği saptanmıştır.
Barsak parazitlerinin büyümesini ve barsak yüzeyine yapışmasını engeller ve organizmadan ayrılmasını kolaylaştırır. Üstelik ülsere karşı da iyi bir savaşçıdır. Jinekolojik problemlere karşı da etkili olan propolis; genital herpes vakalarında propolis merhem uygulaması ile lezyonların iyileşmesinde hızlandırıcı etki göstermiştir.
Bakteriyel Plak Gelişimine Son!
Propolis ekstresi içeren diş macunları bakteriyel plak gelişimini engeller ve patojenleri azaltır. Kemoterapi sonrası ağızda oluşan yaraları iyileştirir, ağızda pamukçuk olmasını engeller. Eğer soğuk algınlığınız varsa veya üst solunum yolu enfeksiyonu sürenizi azaltmaya çalışıyorsanız propolis size bu konuda yardımcı olacaktır.
Etkili Dermatolojik Bakım için Propolis
Propolis dermotolojik ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Yaraları iyileştirmede, kolojen sentezini artırmada, akne tedavisinde etkili bir yöntemdir. Propolisi istersek doğrudan cilde uygulayabilir, ağız bakım ürünlerinin bir bileşeni olarak kullanabilir veya ağız yoluyla kullanabiliriz.
Damla, tablet, kapsül, krem, sprey, şurup ve toz formlarında propolisi kullanmamız mümkün… Ancak buradaki en önemli noktayı asla atlamamamız gerekmekte o da arılara ya da arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde propolis ciddi alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Hamilelikte, yaşlılıkta, cerrahi operasyonların akabinde veya öncesinde propolis kullanmamamız gerekir. Üstelik bu tip ürünlerde kullanım dozlarını çok kaçırmamakta fayda var…
Kaynakça
https://www.milliyet.com.tr/pembenar/propolis-hakkinda-merak-edilenler-2656123
https://www.medicalpark.com.tr/propolis-nedir/hg-2263
Hazırlayan: Çağla Köksal