Aksa Enerji’nin Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkı sağlayacak yatırımları kapsamında hayata geçirdiği Gaziantep Pamuk Depolamalı Güneş Enerjisi Santrali (GES), gerekli onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından ticari üretime başladı.
40,5 MWe kurulu güce, 58 MWp mekanik kapasiteye ve 48.169 MWh enerji depolama kapasitesine sahip olan proje, Aksa Enerji’nin depolamalı yenilenebilir enerji alanında faaliyete geçen ilk yatırımı olma özelliğini taşıyor. Bölgenin en büyük depolamalı güneş enerjisi santralleri arasında yer alan tesis, enerji depolama teknolojilerinin yaygınlaşmasına da önemli katkı sunacak.
Güneşten elde edilen elektriği depolayarak ihtiyaç anında sisteme aktarabilen tesis, üretim sürekliliği, şebeke kararlılığı ve sistem esnekliği sağlayan yeni nesil enerji yatırımlarının başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor. Proje, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik şebekesine daha etkin entegrasyonunu desteklerken enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesine ve Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Pamuk Depolamalı GES, aynı zamanda Aksa Enerji’nin yenilenebilir enerji alanındaki büyüme stratejisinin önemli kilometre taşlarından biri olarak konumlanıyor.

Yüksek yerli katkı oranıyla hayata geçirildi
Yerli ekipman ve teknolojilerin kullanımını önceliklendiren proje, Türkiye’nin enerji depolama ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Yerli sanayi ve mühendislik kapasitesini destekleyen yatırım kapsamında; yerli evirici, yerli hücreli güneş panelleri, yerli yazılımlı Enerji Yönetim Sistemi (EMS), GES izleme sistemi, yerli trafo, şalt ekipmanları, kablo ve konstrüksiyon çözümleri kullanıldı.
Bu yaklaşım, yalnızca yenilenebilir enerji üretimini artırmakla kalmayıp aynı zamanda enerji teknolojileri alanında yerli üretim ve teknoloji geliştirme kapasitesinin güçlenmesine de katkı sunuyor.
“941 MW’lık depolamalı yenilenebilir enerji portföyümüzün ilk adımı”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aksa Enerji CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Naci Ağbal, şunları söyledi:
“Pamuk Depolamalı GES’in ticari üretime başlaması, Aksa Enerji’nin yenilenebilir enerji ve enerji depolama alanındaki büyüme stratejisinde önemli bir dönüm noktasıdır. Şirketimizin depolamalı yenilenebilir enerji alanında faaliyete geçen ilk santrali olan bu yatırım, yalnızca yeni bir üretim tesisini değil, enerji sistemlerinin geleceğinde kritik rol oynayacak depolama teknolojilerine olan inancımızı da temsil ediyor.
Bugün devreye aldığımız Pamuk Depolamalı GES, Türkiye’nin farklı bölgelerinde geliştirmekte olduğumuz toplam 941 MW kurulu güce sahip depolamalı yenilenebilir enerji portföyümüzün ilk adımını oluşturuyor. Bu yatırımlar sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına, enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesine ve şebeke esnekliğinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Aksa Enerji olarak enerji dönüşümünün merkezinde yer alan depolama teknolojilerini uzun vadeli büyüme vizyonumuzun temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de yenilikçi teknolojilere yatırım yapmaya, yerli mühendislik kapasitesini desteklemeye ve Türkiye’nin sürdürülebilir enerji geleceğine katkı sunmaya devam edeceğiz.”