AKPA Kimya, 2023 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı

  • 28.08.2024

Ülkemizdeki kimya sektörünün stratejik hammadde ihtiyacını karşılamak üzere %100 yerli sermayeyle 1997 yılında Tekirdağ'da kurulan AKPA Kimya, 2023 sürdürülebilirlik raporunu yayınladığını duyurdu. AKPA Kimya, sürdürülebilirlik yolculuğunda kararlılıkla ilerlerken, toplum ve çevreye katkı sağlamayı sürdürüyor.

Rapor, AKPA Kimya’nın önceden belirlenmiş sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik ilerlemesinde 2023 yılında elde edilen önemli başarıları ayrıntılandırmakta ve AKPA Kimya’nın sürdürülebilirlik stratejisine, çalışanlarına, operasyonlarına ve ürün portföyüne yaptığı amaca yönelik yatırımlara olan güçlü bağlılığını vurgulamaktadır. Raporda öne çıkan başlıklar şunlardır:

  •           2035 yılına kadar kullandığı enerjinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefleyen AKPA, bu hedefi doğrultusunda, 1 MW kurulu gücü olan GES projesini 2023 yılında tamamlayıp tam kapasiteyle devreye almıştır. Bu sistem yaklaşık 1154 MWh enerji üretmiştir.
  •           AKPA, şu an için Muratlı tesisinde kullandığı elektriğin yüzde 21’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktadır. Raporda, AKPA Kimya’nın bu oranı rüzgar türbinleri ile %25'e çıkarılması doğrultusunda proje çalışmalarına başladığı bildirilmektedir.
  •          Atık yönetimi konusunda döngüsel ekonomi modelini benimseyen AKPA, öncelikle atıkların kaynağında azaltımına, hammadde olarak geri kazanımına veya yeniden kullanım süreçlerine odaklanmaktadır. AKPA Kimya’nın 2023 yılında, hammadde kullanımı sonucu oluşan ambalaj atıklarının geri kazanılarak ekonomiye döndürülmesinde %71’lik bir orana ulaşmayı başardığı görülmektedir.
  •           AKPA Kimya, 2023 yılında, üretim ve yönetim faaliyetlerindeki enerji verimliği uygulamaları ile ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası almaya hak kazanmıştır.
  •           AKPA, 2 yıl süren yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda, özel bir atık su arıtma sistemi dizayn etmeyi başarmış ve yeni sistemle kapasite artışı sağlamıştır. Bunun yanı sıra, kurulan yeni çamur susuzlaştırma ekipmanları ve biyolojik arıtma ünitesi sistemiyle atık su arıtım performansının iyileştirilmesi sağlanmıştır. Yeni arıtma tesisin işletilmesi hızlı analiz gerektirdiğinden, yeni Çevre Laboratuvarı ve izlemenin online olarak yapıldı Skada Odasının yer aldığı işletme binası da kurulmuştur. Bu çalışmaların neticesinde AKPA Kimya, 2023 Mayıs ayından itibaren 500 m3/gün atık su arıtma tesisinin kapasitesini 2000 m3/gün'e çıkarmayı başarmıştır.
  •           Ürün, hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan kurumsal karbon ayak izinin hesaplanması, AKPA Kimya’nın 2024 yılı hedefleri arasında yer almaktadır.

 

Üretim süreçlerinde dijitalleşmeye ve otomasyona önem vererek SAP S/4HANA gibi ileri teknolojilerle iş verimliliğini artıran ve karbon salınımını azaltma projelerine hızla devam eden AKPA, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede sorumluluk alarak, sürdürülebilirliği tehdit eden riskleri yönetmeye odaklanıyor. 2023 yılında çevre koruma odaklı üretim anlayışını güçlendiren AKPA Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Darcan, “2023 yılında çalışmalarına başladığımız ve 2024 yılında gerçekleşmesini hedeflediğimiz bir diğer Ar-Ge projemizde, daha çevreci ambalaj malzemesinin üretimine odaklandık. Bu projemiz sadece çevreci ürün olmayıp, ham maddenin millileştirilmesi gibi zorlayıcı hedefi de barındırmaktadır. Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmanın yanı sıra, güçlü Ar-Ge merkezimizle, inovatif ve kaliteli üretimimizle müşterilerimizin sektörlerinde sürdürülebilirliğe dayalı dönüşümlerinde aktif rol oynamak için sürdürülebilirlik yolcuğumuzda var gücümüzle çalışıyoruz” diye belirtti.

 

AKPA Kimya 2023 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’na https://www.akpakimya.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlarimiz adresinden ulaşılabilir.

 

Yazıyı Paylaş