5. Proses Emniyeti Sempozyumu’na Büyük İlgi

  • 10.10.2024

Kocaeli Sanayi Odası ve Chem Media işbirliğinde düzenlenen, proses emniyeti alanındaki en son gelişmeleri, yenilikçi yaklaşımları bir araya getiren 5. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi yoğun ziyaretçi ve dinleyici katılımıyla tamamlandı.

 

Kocaeli’de 08-09 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleşen etkinlik, ulusal ve uluslararası uzmanları, akademisyenleri ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi.

Etkinlik kapsamında, SEVESO III Direktifi, Endüstride Kullanılan Tanklar, Basınçlı Ekipmanlar ve Boru Hatları gibi önemli konular yanında, Dijital İkiz Uygulamalarının Proses Emniyeti Üzerindeki Etkileri gibi geleceğe dönük başlıklar ele alındı. Sempozyum, endüstriyel süreçlerde tehlikeli maddelerin yönetimi ve büyük kazaların önlenmesine yönelik kritik çözümleri gündeme getirirken, dijital dönüşümün proses emniyetine olan etkilerinin de altını çizdi. 

Proses Emniyeti Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı ve DYO İnşaat Boyaları Teknik Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan, Kimya Medya Yayıncılık Genel Müdürü Cengiz Yaman, Kocaeli Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmalarıyla başlayan sempozyumda ilk özel konumacı SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, “Proses Emniyetinde Teknolojinin Yeri ve Sanayide Adaptasyonu” konulu sunumuyla dikkat çekti.

 

Etkinliğin 1. Paneli’nde Twente Üniversitesi Coğrafi Bilgi Bilimi ve Yer Gözlem Fakültesi Büyük Coğrafi Veri Bilimi Uzmanlık Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Girgin moderatörlüğünde, “Proses Emniyetinde Yapay Zeka Uygulamaları ve Dünyadaki İyi Uygulama Örnekleri” başlığı altında yapıldı. Panelde PSRG Inc.’ten EMEA Direktörü Dr. Tekin Kunt, BASF’ın Global EHS Yöneticisi Ömür Vural Taşdemir ve HIMA Middle East’in Dubai Uygulama Satış Müdürü Ramees Musthafa gibi önemli isimler yer aldı.

Öğleden sonra düzenlenen 1. Oturum ise Yönetim ve Teknoloji Danışmanı Ahmet İlker Can moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda, “Proses Emniyeti için Türkiye Sanayisinde Yapılan Önemli Çalışmalar ve İyi Uygulama Örnekleri” masaya yatırıldı. Poliport Kimya’nın Sağlık Emniyet ve Çevre Müdürü Tuba Demir, “Proses Güvenliğinde Performans İzlenmesi” üzerine konuşurken, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Kıdemli Operasyon Destek Mühendisi Mehmet Ali Canpolat, “Boru Hattı İzleme Sistemi” konusundaki deneyimlerini paylaştı. SOCAR Proses Güvenliği Şef Mühendisi Hande Ekmekçioğlu ise “Proses Güvenliği Uygulamalarında Bariyer Yaklaşımı” sunumuyla yer aldı. Cargill Gıda Çözümleri Meta’nın Bakım, Güvenilirlik ve Yardımcı İşletmeler Müdürü Hasan Ali Ölmez, “Bakım Programı Kurulumu ve Varlık Kullanılabilirliğin Artırılması” üzerine bilgi verdi. TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Acil Durum Müdahale Yöneticisi Aytuğ Ayhan ise “Proses Emniyeti Yol Haritamızdaki Stratejik Yaklaşımlar” başlıklı sunumuyla etkinliğe katkı sağladı.

 

Sempozyumun ikinci günü Prof. Dr. Naci Görür ile başladı

 

5. Proses Emniyeti Sempozyumu’nun ikinci ve son günü, organizasyonda ‘Özel Konuşmacı’ olarak yer alan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün “Marmara Depremi ve İş Dünyası” konulu sunumu ile başladı.  Naci Görür, Marmara Bölgesi’nin jeolojik yapısını ve beklenen büyük depremin potansiyel etkilerini bilimsel verilerle ele alarak iş dünyasına önemli uyarılarda bulundu. Depremin sadece fiziksel yıkımla sınırlı kalmayıp, ekonomik ve endüstriyel faaliyetleri de ciddi şekilde sekteye uğratabileceğini vurgulayan Prof. Görür, işletmelerin bu süreçte nasıl hazırlıklı olabileceği ve alınması gereken tedbirler konusunda da öneriler sundu.

Prof. Görür’ün bilimsel yaklaşımı ve iş dünyasına yönelik spesifik önerileri, sempozyumun dikkât çekici anlarından oldu. Sunum sırasında katılımcılar, olası senaryolar ve deprem sonrası kriz yönetimi hakkında sorular sorarak konuyu daha derinlemesine tartışma imkânı buldular.

Organizasyondaki 2. Panel “Doğal Felaketler Sonrası İş Dünyasında Hayata Dönüş Senaryoları Nasıl Olmalı? Neler Yapılmalı?” konusu ile başladı. Panelin moderatörlüğünü Deprem Uzmanı ve Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış üstlendi. Panelde, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi SASA Polyester’den Sürdürülebilirlik, İSG ve Çevre Müdürü Ayten Döğer; Toros Tarım’ın Genel Müdürü Ahmet Eren; Kocaeli Sanayi Odası, İKV ve Zeytinoğlu Yem Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Günün 2. oturumunda, moderatör koltuğunda FUTE Kimyasal Malzemeleri Genel Müdürü Fuat Biçici vardı. “Proses Emniyeti Uygulamalarında İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Yöntemleri” konusu işlenen oturumda; Özlem Akademi Genel Müdürü Özlem Özdilek İslamoğlu - “Yapay Zeka Destekli Mühendislik Uygulama Örneği - Yapay Zeka Destekli Seveso - Bekra Kapsamında Korozyon Hasar Mekanizmalarının Belirlenmesi”; IEP Enerji Petrol Enstitüsü Teknik Koordinatörü Nurettin Terzioğlu, “Patlayıcı Ortamlar İçin Tesisat ve Projelendirme/ Mekanik Ekipmanların Uygunluk Değerlendirilmesi”; Seyir Teknik Danışmanlık Genel Müdürü Öğr. Gör. Efari Bahçevan, “Proses Güvenliği Saha Uygulama Sorunları ve Önerileri” ve Çukurova Mühendislik Genel Müdürü Sertaç Çoğal, “Tesis Yatırımlarında Proses Emniyeti İçin Gerekli Adımlar” konulu sunumlarını yaptılar.

 

5.Proses Emniyeti Sempozyumu, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde uzmanların, akademisyenlerin ve sektör profesyonellerinin katılımıyla, sanayi kuruluşlarının karşılaştığı emniyet risklerini ve bu risklere karşı alınması gereken tedbirleri derinlemesine ele aldı. İşletmelerin deprem gibi doğal felaketlere hazırlıklı olmalarının önemi bir kez daha vurgulanırken, düzenlenen oturumlar ve sunumlar, proses emniyeti konusunda teknik bilgi paylaşımını artırarak, sektörde farkındalık yaratma açısından önemli bir işlev gördü. 

 

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU