2020-2021 Sektör Değerlendirmesi (Adhesives&Bonding)

2020-2021 Sektör Değerlendirmesi (Adhesives&Bonding)
  • 02.04.2021
Endüstride ve günlük yaşamda insanların ihtiyacı olan, çeşitli kimyasallardan yapılabilen yapıştırıcı ürünlerini üreten yapıştırıcılar sektörü tüm zorlu koşullara rağmen her yıl büyümeye devam ediyor. [caption id="attachment_124184" align="alignleft" width="209"] Adil Pelister Yönetim Kurulu Başkanı İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği)[/caption] Günümüzde küçük bir ambalajdan, çocuk bezine ve hatta otomobile kadar her üründe bir ya da daha fazla tip yapıştırıcı kullanılıyor. Pandemiye rağmen 2020 yılında da ihracatta yüzde 6’nın üzerinde büyüyen yapıştırıcılar ve tutkallar sektörü, 2020 yılında 193,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ihracatının 2021 yılında en az yüzde 2 artması bekleniyor. 2023 yılı ihracat hedefi ise 232 milyon dolar olarak öngörülüyor. Diğer yandan sektör hammadde temini açısından ithalata bağımlı durumda. 2020 yılında sektörde önemli yerli yatırımlar yapıldı. 2021 yılı için de hükümetimizin yapacağı reform düzenlemelerine bağlı olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kimya sektörüne yatırımlarda öncelik verilmesi ile yatırımların devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle şirketlerimizin katma değerli ve uzun vadeli yatırım yapabilmesi için döviz kurunun oynaklığının minimize olması gerekiyor. Bununla birlikte katma değerli üretimlerin ve ihracatın gerçekleşmesi için yatırım ortamının iyileştirmesinin yanı sıra mevzuatlar ve öngörülebilirlik konusu önemliyken, beşeri sermayemizin iş yapabilme verimliliğinin de artırılması gerekiyor. Finansal reformlarda özellikle yatırımlarla ilgili uzun vadeli kredilerdeki faiz oranlarının düşürülmesi büyük önem taşıyor. Teşvik sisteminde ise; yatırımlarda sonradan teşvikler yerine, yatırım esnasındaki teşvik sisteminde revizeler yapılmasının kimya sektörümüzün önünü açacağına inanıyoruz.        

*****

Covid-19 pandemisi, dünya ekonomisi ve küresel ticarette çok boyutlu bir değişime yol açarken, hepimizin birinci önceliği olan insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Elbette ülkemiz ve kimya sektörü açısından da zor bir dönemden geçiyoruz. Salgının ilk evresinde bilinmezlik ve tecrübesizlik hakimdi. Ancak daha sonra sürece hızla adapte olmayı başardık. BETA Kimya A.Ş. olarak, pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen 2020 yılı hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ettik.   [caption id="attachment_124185" align="alignleft" width="218"]Cihat Sayacı Cihat Sayacı Genel Müdür BETA Kimya[/caption] Salgın sürecinde, 1 ay gibi çok kısa bir sürede Mitreapel Hunter Antibakteriyel Dezenfektan ürünlerimizi geliştirdik ve piyasaya sunduk. Bu adım, sektörümüz için de çok önemli bir adımdı. Ardından Temmuz ayında BETA Kimya GEBKİM Kampüsü yatırımımızın temelini attık. 315 milyon TL’lik yatırım bedeliyle, kendi öz sermayemizle cesur bir başlangıç yaptık. Çünkü üretmek, bizim genlerimizde var. Yıl içinde 20’den fazla yeni ürünü müşterilerimizle buluşturduk. İç pazarda yerimizi korumayı ve büyütmeyi başarırken, ihracat portföyümüze 10 yeni ülke daha ekledik. Şubat 2021 itibariyle 5 kıtada 78 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Tüm bu atılımlarla birlikte 2020 yılını yüzde 30 büyüyerek tamamladık. Halihazırda mobilyadan inşaata, otomotivden tekstile kadar 9 kategoride 150’den fazla ürünle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.                

*******

2020 yılının iyi başlayan ilk çeyreği sonrası pandeminin etkisi ile Nisan, Mayıs aylarındaki ciddi daralma, haziran itibariyle yerini toparlanmaya, devamında büyümeye bıraktı. Ötelenen ve bekleyen işler ile konut sektöründeki hareketlenme büyümenin ana motoru oldu. Özellikle altyapı projelerinin etkisiyle hazır beton sektörü ve ihracatın etkisiyle de çimento sektörü de büyüdü. Doğal olarak yapı kimyasalları sektörü de olumlu etkilendi. Bu manada hem Sika olarak hem de sektör olarak geçen yılın üzerinde çift haneli ortalama büyümelerden bahsetmek mümkün. [caption id="attachment_124193" align="alignleft" width="314"] Turgay Özkun Genel Müdür Sika Yapı Kimyasalları[/caption] Özellikle ikinci dalga etkilerinin önemli ölçüde hissedilmesiyle beraber 2021 yılı ilk çeyreğinin zorlu geçmesini bekliyorum. Ayrıca yapı kimyasallarının ithal ettiği hammadde fiyatlarındaki beklenti üstü artış ve tedarik zorlukları yine ilk çeyrekte sıkıntı yaratabilir. Bahsettiğim konuların çözüme kavuşması halinde ikinci çeyrek itibariyle yeniden büyüme trendine geçilmesi beklenebilir. Yine pazarda meydana gelebilecek nakit kışındaki bozulmalar, finansal yapısı sağlam olmayan şirketleri olumsuz etkileyecektir. Her şeye rağmen ülke olarak inşaat sektörü halen önemli bir potansiyele sahiptir. Doğru adımlarla büyüme göstermesi beklenmektedir. Sika olarak karlı büyüme ve sağlıklı finansal yapı üzerine inşa ettiğimiz stratejimizi; sürdürülebilirlik, inovasyon ve pazar penetrasyonu ana başlıklarında sınıflandırmaktayız. Ülkemiz ve sektörümüz için hayırlı bir yıl temenni ederim.  

Yazıyı Paylaş