Şenlikoğlu İnoks Kimya Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Pandeli Şenlikoğlu ile firmanın kuruluşundan bugüne gelişim süreci, Türkiye pazarına girişi, ürün grupları, proje ve yatırımları hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Okuyucularımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba, ben Pandeli Şenikoğlu. Şenlikoğlu İnoks Kimya Tesisleri San. ve Tic. A.Ş. firmasında Yönetim Kurulu Başkanı’yım.
1949 senesinde babam Yorgo Şenikoğlu tarafından temeli atılan ve 1982 senesinden itibaren Anonim Şirket olarak faaliyetine devam eden bir aile şirketiyiz. Gençlik yıllarından itibaren aile şirketimizde aktif olarak çalışıyorum.
Kısaca Şenlikoğlu A.Ş kuruluşundan bugüne gelişim sürecini anlatır mısınız?
Şirketimiz 1949 yılından bugüne gerek mevcut tesislerde gerekse yeni yatırımlarda; her türlü mühendislik hizmeti sunarak, endüstriyel ekipman imalatı ve çözümleri üreterek tüm sanayi sektörlerinin çözüm ortağı olmuştur.
Paslanmaz çelikten ürettiğimiz ürünler kimya, petrokimya, ilaç, gıda ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır. 2000 li yıllara kadar ülkemizde birçok sanayi fabrikasının çözüm ortağıyken; 2000 li yıllardan sonra Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki 5000 metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda sadece ülkemizdeki sanayi firmalarına değil,
Belçika, Yunanistan, Suudi Arabistan, Mısır, Tunus, Fas, İran, Bulgaristan, Dubai, Katar, Gana ve Kenya gibi birçok ülkede de tesislere imza attık.
Ürün gruplarınız ve hizmet verdiğiniz sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Firmamız Paslanmaz çelikten basınçlı kaplar, reaktör, kondenser, eşanjör, mikser, stok tankları, özel proses ekipmanları, karıştırıcılar ve reaksiyon sistemleri imal etmektedir.
Ayrıca anahtar teslimi Alkid, Polyester, Poliüretan, Akrilik ve Polistiren tesisler kurmaktayız. Başta Petrokimya ve Kimya olmak üzere, ilaç, gıda, tekstil gibi tüm sanayi sektörlerine hizmet etmekteyiz.
Ar-Ge faaliyetlerinizden ve yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz? Ar-Ge çalışmalarında öncelikli hedefleriniz nelerdir?
Firmamız her dönem yenilenen teknoloji ile birlikte
Ar-Ge yatırımlarına da başlamış olup Tübitak desteklerinden faydalanarak özellikle Petrokimya ve kimya sektörlerine özel ürün tasarımları geliştirmektedir. İlk etapta pilot bazlı yaptığımız Ar-Ge ürünleri kısa zamanda firmamızın ürün portföyünde yerini almıştır.
Ar-Ge çalışmalarında öncelikli hedefimiz; sanayimizin sorunlarına çözüm üretmek ve iç piyasada talep gören ithal ürünlerin, ülkemizde daha kaliteli ve verimli bir şekilde üretimini sağlayacak çalışmalara yön vermektir.
Günümüzde yaşam kaynaklarımızın tehlike altında olması nedeniyle, çevresel önlemlerin gerekliliği daha da artmış
durumda. Sizin bu konuda ne gibi çalışmalarınız var? Sürdürülebilir bir gelecek için yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?
Kimya ve Petrokimya Sanayisine üretim yaptığımız için daha az atık ve çevresel etkileri en aza indirgenebilecek ürünleri sanayiye sunma gayretindeyiz.
Ürettiğimiz ürünleri belli bir kalite çerçevesinde ve sertifikalandırarak üretiyoruz. Biz 68 yıllık deneyimimizi ve kalitemizi ürünlerimize yansıtıyoruz. Bugüne kadar kurduğumuz tesislerde çevresel hiçbir sıkıntı yaşanmaması da bizim için büyük bir gurur.
2017 yılı Şenlikoğlu İnoks için nasıl geçti? 2018 yılı için hedef ve projelerinizi öğrenebilir miyiz?
2017 senesi şirketimiz için verimli geçti. Geçmiş senelere göre biraz daha geleceği iyi değerlendirebildiğimizi görüyoruz. 2018 için yeni pazarlar ve yeni ürünler ile sanayicilerin çözüm ortağı olma yolunda ilerleyeceğimizi düşünüyoruz.
2018 için düşüncelerimizi; daha çok kişiye firmamızı duyuracak reklam çalışmalarını gerçekleştirmek, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılmak, Ar-Ge çalışmalarını hızlandırarak yeni ürünleri üretim kalemimize katmak ve şirketimizi uluslararası bir marka yapmak gibi özetleyebiliriz.
Genel olarak, boya sektörün dünü ve bugünü hakkında neler söyleyebilirsiniz? Türkiye’deki boya sektörü hakkında değerlendirmeleriniz nelerdir?
Boya sektörüne hizmet eden firma olarak sektörün gelişiminden memnunuz. Boya sanayisinin günümüze kadar gelinen süreçte ülkedeki dış ticarete katkısının yadsınamaz bir boyuta geldiğini düşünüyorum.
Sektör; daha çok firmanın kurumsal yapıya büründüğü ve sanayileşmenin çevresel etkilerinin en aza indirgendiği bir yapıya bürünmeli diye düşünüyorum. Boya Sektörü’ nün. Dış pazarlarda ve fuarlarda daha çok katılımcı ile yer alması gerekiyor.