İran’ın Bob Dylan’ı olarak tanınan Acem-blues türünün kurucusu Mohsen Namjoo, Rock ve cazı geleneksel İran müziği ile harmanladığı eşsiz müziğiyle 1 Şubat’ta Zorlu PSM Ana Tiyatro’da!
İranlı söz yazarı, şarkıcı,
müzik bilimcisi ve setar sanatçısı Mohsen Namjoo, New York Times tarafından “İran’ın Bob Dylan’ı” olarak tanımlanıyor. İran’daki gençliği dünyada temsil eden vizyoner bir isim olan Namjoo klasik fars setarını, elektrik gitar; rock & blues vokal tekniklerini Avaz ile (Fars şarkı söyleme tekniği) birleştiriyor.
Namjoo 1976’da İran’ın kuzeydoğusunda dotar sanatçıları ile tanınan Torbat-e-Jam kentinde doğdu, ancak Meşhed’de büyüdü. İran geleneksel müziği ile kendisi üzerinden büyük bir etkisi olan babasının ölümünden sonra ilgilenmeye başladı.
Müzik eğitimine Mashhad Kültür ve İslami Rehberlik Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda, Nassrolah Nasseh-Pour’un gözetiminde geleneksel İran şarkılarını (avaz) öğrenerek başladı.
Altı yıl sonunda İran geleneksel şarkı repertuarını tamamlayan Namjoo, 1994’te Tahran’da konservatuara girdi ve Tiyatro eğitimi aldı.
Bir yıl sonra, 1995 yılında Tahran Üniversitesi’nde müzik bölümüne başladı ve bu sürede daha sonra müziği üzerinde derin etkiler bırakan Batı müziği ve müzisyenleri ile tanıştı: Jim Morrison, Chris Issak, Mark Knopfler, The Doors ve Leonard Cohen bu isimlerden sadece bazıları.
Namjoo, 90’lı yılların başında şarkı yazmaya başladı. 100’e yakın bestesi olan ve bunlardan dokuz tanesini ilk albümü Toranj ile yayınlayan müzisyen, başarılı bir şarkı sözü yazarı olmasına rağmen bu albümde daha çok Hafez, Mevlana ve Sadi-i Şirazi’nin şiirlerinden yararlandı.
Namjoo 2011’de ABD’ye taşındıktan sonra, Amerika’nın en prestijli okullarında dersler verirken ve tüm dünyada da biletleri günler öncesinden tükenen konserlere imza atıyor. 2017 yılında Nederlands Blazers Ensemble ile son albümü “Voices from the East” sonrası ilk İstanbul konseri için Mohsen Namjoo 1 Şubat’ta Zorlu PSM Ana Tiyatro’da!